Νόμιμες οι μεταβιβάσεις ακινήτων με «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους

By | 25/08/2009

Νόμιμες χαρακτηρίζονται με γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε οι μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων τους, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Η γνωμοδότηση του κ.Τέντε, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τις δηλώσεις των ημιυπαίθριων χώρων, συνιστά απάντηση προς τους συμβολαιογράφους της χώρας, στο ερώτημα που υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας να διευκρινιστεί αν σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου (άρθρα 40 και 41 του Ν.3775/2009) επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων που άλλαξαν χρήση των χώρων τους.

Όπως εκτιμά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ακόμη και προ της τροποποίησής του με τις νέες διατάξεις, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, σε καμιά περίπτωση αλλαγής χρήσης αυθαιρέτων κτισμάτων δεν προέβλεπε ως κύρωση την απαγόρευση της μεταβίβασης και μάλιστα με τη συνέπεια της ακυρότητας της συμβολαιογραφικής πράξης.

Ειδικότερα, όπως υπογραμμίζει ο κ.Τέντες, σύμφωνα με τον Ν.1577/1985 (ΓΟΚ), ο οποίος τροποποιήθηκε με τον νέο νόμο, η αλλαγή χρήσης κτιρίου ή μέρους του χωρίς άδεια της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας χαρακτηρίζεται αυθαίρετη.

Οι κυρώσεις που προβλέπει, ωστόσο, αφορούν μόνο σε επιβολή προστίμου ή κατεδάφιση, αλλά όχι στην απαγόρευση της μεταβίβασης του ακινήτου.

[Πηγή]

Απάντηση