Νωρίτερα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών κλιματιστικών

By | 05/08/2009

Στις 22 Αυγούστου, αντί για τις αρχές Δεκεμβρίου θα λήξει τελικά το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών, καθώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι του προγράμματος σε διάστημα λίγων εβδομάδων, ενώ ο προϋπολογισμός του σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Παράλληλα, ο μέσος όρος των πωλήσεων νέων συσκευών έχει μειωθεί σημαντικά, σε 1.500 περίπου την ημέρα από 4.000 κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του προγράμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης:

-Μέχρι το τέλος Ιουλίου αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 110.402 παλαιά κλιματιστικά, υπερδιπλάσια του αρχικού στόχου, που ήταν 45.000.

-Υπερκαλύφθηκε ο στόχος για την ενεργειακή εξοικονόμηση που θα φθάσει σε 41,6 γιγαβατώρες/έτος όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος. Αντίστοιχα η μείωση των εκπομπών CO2 προβλέπεται να φτάσει τους 36,6 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχικό στόχο 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

-Η δημόσια δαπάνη για την επιδότηση της απόσυρσης πλησιάζει τα 40 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός.

Το δημοσιονομικό και κανονιστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ, σημειώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβάλλει περιορισμούς ως προς την κατανομή των πόρων ανά πεδίο παρέμβασης και ανά περιφέρεια, και παράλληλα το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την ΕΕ με βάση την επίτευξη συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, οι οποίοι έχουν υπερκαλυφθεί.

Ωστόσο, δίνεται περιθώριο τριών ακόμη εβδομάδων για να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των καταναλωτών και όσοι επιθυμούν να αντικαταστήσουν το παλιό τους κλιματιστικό, να μπορέσουν να το πράξουν.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό», επιδοτεί κατά 35% την αγορά καινούργιου κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής απόδοσης με ταυτόχρονα αποξήλωση και ανακύκλωση του παλιού.

[Πηγή]

Απάντηση