Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

By | 29/07/2009

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών που έχουν κατασκευασθεί πριν το 1980, παρουσίασε την Τρίτη ο Κ.Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα αφορά κτίρια κατοικίας που:

 • κατασκευάστηκαν πριν το 1980, όταν άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση
 • έχουν τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ/τ.μ. και θα ενισχυθούν με οικονομική επιχορήγηση δράσεων
 • έχουν τιμή ζώνης άνω των 1.500 ευρώ/τ.μ. και θα ενισχυθούν με φορολογικά κίνητρα «ισοδύναμου αποτελέσματος»

Οι επιδοτήσεις, αφορούν σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη από 1500 ευρώ το τετραγωνικό. Για τις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1500 ευρώ, αντί για επιδότηση, θα δοθούν φορολογικές απαλλαγές. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών. Προσοχή: η επιλογή των περιοχών γίνεται με βάση την τιμή ζώνης της περιοχής και όχι με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Εντοπίστε γρήγορα τις περιοχές για τις οποίες θα ισχύσουν οι…ενεργειακές επιδοτήσεις.


Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν απευθείας ή με φορολογικά κίνητρα είναι:

 • θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές
 • τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων
 • αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
 • εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Κουφώματα:

Τα κουφώματα που θα.  επιδοτηθούν θα πρέπει να φέρουν την σήμανση CE και να πληρούν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές. Ο ιδιώτης μπορεί να εγκαταστήσει και ανοιγόμενα και συρόμενα κουφώματα. Ωστόσο, θα επιδοτηθεί μόνο για το κούφωμα με τον υαλοπίνακα και όχι για το παντζούρι ή το ρολό. Επίσης, υπάρχει πλαφόν στο ποσό της επιδότησης το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

 1. στα 280 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα ανοιγόμενα κουφώματα
 2. στα 230 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα συρόμενα κουφώματα.

Αν επομένως ο ιδιώτης θέλει να αντικαταστήσει κουφώματα με συνολική επιφάνεια 50 τετραγωνικών μέτρων, τότε:
Το μέγιστο ποσό της επένδυσης επί της οποίας θα επιδοτηθεί θα διαμορφωθεί στις 11.500 ευρώ αν επιλέξει τα συρώμενα και στις 14.000 ευρώ αν διαλέξει τα ανοιγόμενα.
Η επιδότηση, -εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις- μπορεί να φτάσει στο 35% αυτού του ποσού. Δηλαδή, από τις 11.500-14.000 ευρώ, ο ιδιώτης θα πάρει πίσω 4000-5000 ευρώ. 

Υαλοπίνακες:

Η δαπάνη για τα τζάμια που θα τοποθετηθούν στα κουφώματα, αναγνωρίζεται ξεχωριστά. Το μέγιστο ποσό που αναγνωρίζεται, διαμορφώνεται στα 90 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ηλιακός θερμοσίφωνας:

Για την επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα, εκτός από τις τεχνικές προδιαγραφές ο αγοραστής θα πρέπει να εξασφαλίζει και εγγύηση για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το ποσό της δαπάνης που επιδοτείται, προκύπτει ως εξής:

 1. Αναγνωρίζονται 80 ευρώ για τη μεταφορά και την εγκατάσταση. Επίσης 4 ευρώ για κάθε μέτρο σωλήνα νερού και 4 ευρώ για κάθε μέτρο καλωδίου ρεύματος.
 2. Για την αγορά του θερμοσίφωνα, τα ποσά της δαπάνης, κυμαίνονται ανάλογα με τη χωρητικότητα. Έτσι, δίνονται 700-850 ευρώ για τα 120 λίτρα, 800-1400 ευρώ για τα 160 λίτρα και 1100 έως 1850 ευρώ για τα 200 λίτρα.

Μονώσεις: Το μέγιστο κόστος της θερμομόνωσης του δώματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 35 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα υλικά και η εργασία, όχι όμως και ο Φ.Π.Α. Το μέγιστο κόστος της θερμομόνωσης τοίχων ή της πυλωτής, μπορεί να φτάσει στα 55 ευρώ ανά τετραγωνικό χωρίς τον Φ.Π.Α .

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται από 30% έως και 50%, ανάλογα με το αν είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία και το είδος των παρεμβάσεων. Όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις το ποσοστό θα ανεβαίνει.

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ, καλύπτει και τις 13 περιφέρειες της χώρας και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2007-2013, μέσω των ΠΕΠ και του ΕΠΑΝ ΙΙ. Μαζί με την ιδία συμμετοχή θα κινητοποιηθούν πόροι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, στον τομέα των κατασκευών για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει για δύο χρόνια.

[πηγή, πηγή]

2 thoughts on “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

 1. Pingback: Προσωρινή αναβολή στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση