Νέα εποχή για την τηλεόραση

By | 29/06/2009

Η ψηφιακή τηλεόραση όχι μόνο προσφέρει καλύτερη ποιότητα εικόνας και εμπλουτισμένες τηλεοπτικές υπηρεσίες, αλλά απελευθερώνει παράλληλα μέρος του ψηφιακού φάσματος για άλλες χρήσεις.

Οι μεταδόσεις αναλογικού τηλεοπτικού σήματος σταμάτησαν οριστικά στις 12/06/2009 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι στην ΕΕ. Οι περισσότεροι θεατές έχουν προμηθευτεί ψηφιακό δέκτη, μένουν όμως και σχεδόν τρία εκατομμύρια Αμερικανοί που θα δουν την οθόνη να σκοτεινιάζει.

Από τους 1.800 τηλεοπτικούς σταθμούς πλήρους ισχύος που λειτουργούν στις ΗΠΑ, οι 600 είχαν ήδη εγκαταλείψει την αναλογική μετάδοση. Αρκετά δίκτυα παναμερικανικής κάλυψης, όπως τα ABC, CBS, Fox και NBC, περιλαμβάνονται στη λίστα των καναλιών που προχωρούν στην ψηφιακή μετάβαση.

Η κατάργηση της αναλογικής τηλεόρασης στις ΗΠΑ προγραμματιζόταν αρχικά για τις 17 Φεβρουαρίου, αναβλήθηκε όμως μέχρι τις 12 Ιουνίου για να προλάβουν να αγοράσουν ψηφιακούς αποκωδικοποιητές περισσότερα νοικοκυριά.

Όλοι οι Αμερικανοί που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από κεραία επιδοτούνται με το ποσό των 40 ευρώ για την αγορά αποκωδικοποιητή.

Στην Ελλάδα όπως και σε όλη την ΕΕ η εκπομπή αναλογικού σήματος θα καταργηθεί το 2012.

Νέα εποχή για την Τηλεόραση με «όχημα» τη “Digea”. Ο συγκερασμός αυτός των λέξεων «Digital» (ψηφιακή) και Gea (Γη) συμβολίζει τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. που άνοιξε  τα «χαρτιά» της ανακοινώνοντας το μοντέλο συνεργασίας των  7 ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας (Mega, ANT1, Alpha, Alter, Star, ΣΚΑΙ και Μακεδονία), που θα δρομολογήσουν τη μετάβαση της τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή.

Το κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ, «ένα ιδιαίτερα υψηλό κονδύλι»,

Κύρια δραστηριότητα της Digea είναι η παροχή υπηρεσιών δικτύωσης και πολυπλεξίας, τόσο στους μετόχους, όσο και σε όποιον νομιμοποιείται και θα επιλέξει τις υπηρεσίες της.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές του 2010 το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα θα μπορεί να καλύπτει το 60% περίπου του πληθυσμού. Τα κανάλια, τα οποία θα μεταφέρει καταρχήν ως συνεργαζόμενα η Digea, είναι: Alpha, Alter, ANT1, Μακεδονία, Mega, Star, και ΣΚΑΙ.

Η ψηφιακή εκπομπή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του καλοκαιριού από το Καμάρι Ξυλοκάστρου, ενώ σχεδιάζεται η εκπομπή σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα από τα μέσα του Φθινοπώρου και σε Πάτρα και Λάρισα μέχρι τις αρχές του 2010, εφόσον η αγορά είναι επαρκώς εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό και έχει ολοκληρωθεί και το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο προβλέψεων.

Η Digea θα προχωρήσει σε εκπομπή με το σύστημα κωδικοποίησης MPEG4/H.264/AVC. Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση του εγχειρήματος θα είναι η τήρηση εκ μέρους της Πολιτείας μιας σειράς παραμέτρων, όπως ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, η ολοκλήρωση του τελικού ψηφιακού χάρτη, η προκήρυξη ψηφιακών αδειών.

[πηγή, πηγή]

Απάντηση