Ευρω-πριμ για ενεργειακό λίφτινγκ στα σπίτια

By | 18/06/2009

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανακοινωθεί το επιδοτούμενο κοινοτικό πρόγραμμα για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων με στόχο τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν μπορώ να προσδιορίσω με ακρίβεια το πότε, αλλά η προσπάθεια είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις», δήλωσε ο υπουργός.

Αν και και δεν έδωσε ακριβή χρονοδιαγράμματα ούτε περισσότερες διευκρινήσεις, αφού είναι συναρμόδια πολλά υπουργεία και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό του, σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρόγραμμα θα επιδοτεί σε πρώτη φάση πέντε βασικές εργασίες: τη βαφή εξωτερικών χώρων με ψυχρά χρώματα, την αντικατάσταση των κουφωμάτων με διπλά τζάμια, τη θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της ταράτσας, την αντικατάσταση παλαιού ρυπογόνου καυστήρα με νέας τεχνολογίας και την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Τα ποσοστά των επιδοτήσεων ανά εργασία (πληροφορίες έκαναν λόγο για 40%- 50%) θα εξαρτηθούν από το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα καταστεί δυνατόν να εξασφαλιστούν για την υλοποίηση του μέτρου και τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Εκτός από τα κονδύλια, μια άλλη εκκρεμότητα είναι ότι δεν έχουν ακόμη «κλείσει» οι οριστικές συμφωνίες με τους επαγγελματίες των εμπλεκομένων κλάδων για τις τιμές βάσει των οποίων θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το σχέδιο πάντως προβλέπει πως όσοι θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε προσυμφωνημένες τιμές που θα κυμαίνονται σε επίπεδα λίγο κάτω από αυτά της αγοράς και θα «κλειδώσουν» για έναν χρόνο (δηλαδή δεν θα μπορούν να αλλάξουν όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα).

Οι δηλώσεις Χατζηδάκη έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης, όπου παρουσίασε μαζί με τον ειδικό γραμματέα του ΥΠΑΝ για την Ανταγωνιστικότητα Λευτέρη Σταυρόπουλο τα απολογιστικά στοιχεία για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Ι και τους στόχους του ΕΠΑΝ ΙΙ. Προγράμματα επιπλέον 800 εκατ. ευρώ θα προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του 2009. Πρόκειται για προγράμματα που η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να ρίχνει στο προεκλογικό παιχνίδι.

[Πηγή]

Απάντηση