Συμβουλές για την αγορά κλιματιστικών και την εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση τους

By | 11/06/2009

Με αφορμή τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται από τους καταναλωτές για αγορά ανεμιστήρων και κλιματιστικών τη θερινή περίοδο, το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών, ενημερώνει τούς καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν στις αγορές τους.

1) Προσέχουμε πάνω στο προϊόν να υπάρχει η σήμανση CE, που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής του δηλώνει ότι αυτό έχει παραχθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας των ευρωπαϊκών προτύπων.

2) Ελέγχουμε αν υπάρχει πινακίδα πάνω στο προϊόν που να φέρει τα στοιχεία του κατασκευαστή (επωνυμία τουλάχιστον), τον τύπο του προϊόντος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του όπως τάση, ισχύ, τύπο ρεύματος τροφοδοσίας.

3) Εξετάζουμε αν το προϊόν συνοδεύεται από οδηγίες χρήσης και προφύλαξης στα ελληνικά και συνοδεύεται από εγγύηση καλής λειτουργίας.

4) Όσον αφορά τα κλιματιστικά, αυτά θα πρέπει να φέρουν ετικέτα ενεργειακής σήμανσης, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια που καταναλώνει η συσκευή, τη γενική κατάταξή της με βάση την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ σε κλίμακα από το Α (πλέον ενεργειακά αποδοτική τάξη) έως το G (λιγότερο ενεργειακά αποδοτική). Θυμόμαστε πάντα ότι μπορούμε να συγκρίνουμε διαφορετικούς τύπους συσκευών πριν την τελική επιλογή αγοράς, χρησιμοποιώντας την κλίμακα από το Α έως το G.

5) Φροντίζουμε να εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση, χρήση και συντήρηση του κλιματιστικού μας.

Ειδικότερα για τους ανεμιστήρες, προσέχουμε ώστε το πλέγμα τους να είναι αρκετά πυκνό ώστε να μην επιτρέπει την εισχώρηση ενός μεσαίου μεγέθους δακτύλου, προς αποφυγή τυχόν τραυματισμού των μικρών παιδιών.

Συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση των κλιματιστικών

1) Επιλέγουμε την αγορά κλιματιστικού με βάση το χώρο και τις προδιαγραφές του.

2) Ελέγχουμε η συσκευή που αγοράζουμε να έχει «ΕΤΙΚΕΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΗΜΑΝΣΗΣ», που εξασφαλίζει οικονομία μέχρι και 30%. Ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 27 βαθμούς για να μην επιβαρύνουμε άσκοπα το λογαριασμό μας.

3) Στον κλιματιζόμενο χώρο, πόρτες και παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά για να μην χάνεται πολύτιμη ενέργεια.

4) Καθαρίζουμε ή αλλάζουμε συχνά το φίλτρο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή γιατί λειτουργεί καλύτερα το κλιματιστικό.

5) Η κατανάλωση ενός συνήθους κλιματιστικού, ισχύος 1kw μας κοστίζει 10 ευρωλεπτά (0,10€) την ώρα ή περίπου 30 ευρώ μηνιαίως.

6) Ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να δροσίσει ένα δωμάτιο σχεδόν όπως ένα κλιματιστικό αλλά με το 1/6 της κατανάλωσης του κλιματιστικού.

7) Για την αγορά των κλιματιστικών (αλλά και όλων των ηλεκτρικών συσκευών) επιλέγουμε συσκευές με την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης να είναι στην πράσινη γραμμή (Α, Β ή C).

[Πηγή]

One thought on “Συμβουλές για την αγορά κλιματιστικών και την εξοικονόμηση ενέργειας από τη χρήση τους

  1. JamesD

    Thanks for the useful info. It’s so interesting

    Reply

Απάντηση