Ξεκίνησε η απόσυρση κλιματιστικών

By | 10/06/2009

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο της απόσυρσης περίπου 55.000 κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, με την απόφαση αυτή επιχορηγείται μέσω κοινοτικών πόρων με ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ ή αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών μονάδων με νέες μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Τα οφέλη που θα προκύψουν για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των κλιματιστικών μεταξύ άλλων είναι,

  • 50% έως 80% κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας,
  • 16 φορές λιγότερος θόρυβος,
  • καθαρότερος αέρας στο κλιματιζόμενο περιβάλλον,
  • καλύτερη διανομή αέρα στα σπίτια, λιγότερες βλάβες.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας θα χρειαστούν 7 έως 10 χρόνια για πλήρη απόσβεση της αξίας τους μόνο από το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας. Όποιος αντικαταστήσει το κλιματιστικό του θα εξοικονομεί ετησίως από 31 έως 140 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και το συντελεστή απόδοσης του μηχανήματος.

Με την αντικατάσταση των 55.000 κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας η εξοικονόμηση ενέργειας σε ετήσια βάση αγγίζει τα 20,2 GWh ποσό που μεταφράζεται σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ κέρδος για το χρόνο και το κράτος και μείωση εκπομπών διοξειδίου άνθρακα κατά 20.000 τόνους ετησίως.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 7.000.000 κλιματιστικά εκ των οποίων τα 500.000 είναι Inverter. Στόχος είναι μέχρι και το 2020 να μειωθούν κατά 4% οι εκπομπές των ρύπων, να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 20% και να επιτευχθεί επίσης στο 20% η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. καθώς τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης θεωρούνται ΑΠΕ.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το πρόγραμμα απόσυρσης των παλαιών κλιματιστικών δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

[Πηγή]

One thought on “Ξεκίνησε η απόσυρση κλιματιστικών

  1. Pingback: Τελειώνουν τα επιδοτούμενα κλιματιστικά | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση