Πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών κλιματιστικών

By | 01/06/2009

Το πρόγραμμα απόσυρσης παλιών κλιματιστικών, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα, 7 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης τονίζοντας ότι εντάσσεται στην πολιτική του υπουργείου για την προώθηση της πράσινης ενέργειας.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έξι μηνών και θα επιδοτεί με 35% την αγορά καινούργιου κλιματιστικού με ταυτόχρονη απόσυρση του παλαιού. Θα υπάρχει όριο 500 ευρώ στο ύψος της επιδότησης, ενώ κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αποσύρει μέχρι δύο συσκευές μεγέθους 9.000 – 24.000 BTU.

Βασική προϋπόθεση είναι η απόκτηση κλιματιστικού υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αποσυρθούν 50.000 με 60.000 κλιματιστικά.

Αυτό σημαίνει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 γιγαβατώρες σε ετήσια βάση και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους το χρόνο.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πάντως ότι αν η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ο προϋπολογισμός του προγράμματος μπορεί να αυξηθεί. Επίσης, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας ανάλογο πρόγραμμα για απόσυρση ψυγείων, καθώς οι κλιματιστικά και ψυγεία απορροφούν το 30% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.

Η διαδικασία για την απόσυρση των κλιματιστικών θα είναι απλή:

Ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και θα δηλώνει τα στοιχεία της ταυτότητάς του, της παλιάς συσκευής και τον αριθμό λογαριασμού της ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίζεται ότι το κλιματιστικό βρίσκεται σε σπίτι και όχι σε επαγγελματικό κτίριο.

Θα πληρώνει τη συμμετοχή του στο κόστος της καινούργιας συσκευής (δηλαδή τη λιανική τιμή μείον 35% με όριο έκπτωσης τα 500 ευρώ) και η επιχείρηση θα εισπράττει την επιδότηση μέσω της εταιρίας «Ανακύκλωση ΑΕ» που θα ανακυκλώνει τις παλιές συσκευές και θα διαχειρίζεται τις επιδοτήσεις.

Η μέση τιμή αγοράς ενός κλιματιστικού κυμαίνεται στα 800 ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος της επιδότησης θα κυμανθεί στα 280 ευρώ ανά συσκευή. Το υπουργείο θα ανακοινώσει ενδεικτικές τιμές για τις συσκευές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυξήσεων πριν την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες, χωρίς εισοδηματικό όριο, και για όλα τα παλιά εν λειτουργία κλιματιστικά, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Από την ερχόμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου θα λειτουργήσει ειδική ιστοσελίδα (www.allazoklima.gr) τηλεφωνικό κέντρο (801-11-15300) για παροχή πληροφοριών προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Από την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται.

Το 2008 πωλήθηκαν 500.000 κλιματιστικά, από τα οποία τα 150.000 ήταν τεχνολογίας inverter και τα υπόλοιπα συμβατικά. Από τα συμβατικά, το 80% δεν ήταν ενεργειακής κλάσης Α, αλλά χαμηλότερης.

Συνολικά στη χώρα είναι εγκατεστημένα 7 εκατ. κλιματιστικά, από τα οποία τα μισά περίπου στον οικιακό τομέα, ενώ το μόνο το 1,5 εκατ. από αυτά είναι ενεργειακής κλάσης Α.

[Πηγή]

One thought on “Πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών κλιματιστικών

  1. Pingback: Ξεκίνησε η απόσυρση κλιματιστικών | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση