Οι οργανικές φωτοδίοδοι OLED υπόσχονται νέα γενιά φωτιστικών

By | 22/05/2009

Τα οργανικά LED, συσκευές εκπομπής φωτός που άρχισαν πρόσφατα να χρησιμοποιούνται σε επίπεδες τηλεοράσεις και οθόνες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, βελτιώθηκαν από Γερμανούς ερευνητές έτσι ώστε να μπορούν να παρέχουν άπλετο φως στο σπίτι με εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ενέργειας.

Τα LED (Light Emmiting Diodes ή Φωτοδίοδοι) είναι μικρές, ηλεκτρονικές πηγές φωτός κατασκευασμένες από ημιαγωγούς, όπως τα τσιπ των υπολογιστών. Προσφέρουν υψηλή απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής και ήδη βρίσκουν μια ποικιλία εφαρμογών, για παράδειγμα στα φανάρια των νέων αυτοκινήτων και στις φωτεινές ενδείξεις διαφόρων συσκευών.

Στα νεώτερα OLED (οργανικές φωτοδίoδοι), το φως εκπέμπεται από οργανικά υλικά τοποθετημένα πάνω στους ημιαγωγούς.

Οι νέες συσκευές ΟLED, που παρουσιάζονται στο περιοδικό Nature, αποδίδουν 90 lumen (ένα μέτρο της έντασης του φωτός), πολύ περισσότερο από τα 15 lumen των συμβατικών λαμπτήρων πυράκτωσης και αρκετά περισσότερο από τα τα 50-70 lumen των συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (εξοικονόμησης).

Οι συσκευές OLED λευκού φωτός στην πραγματικότητα συνδυάζουν φωτοδιόδους τριών χρωμάτων -μπλε, κόκκινο, πράσινο- για να παράγουν αυτό που το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται ως φυσικό, ηλιακό φως.

Οι ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης τροποποίησαν τη δομή των OLED ώστε να περιορίσουν την εσωτερική απώλεια ενέργειας και να αυξήσουν την ισχύ παραγωγής φωτονίων.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σεμπάστιαν Ράινεκε, επικεφαλής της ομάδας, τα νέα OLED θα ήταν ιδανικά για φωτιστικά σώματα δωματίου, αρκεί πρώτα να ξεπεραστούν δύο τεχνικές δυσκολίες στην εμπορική αξιοποίησή τους:

Οι επιστήμονες θα πρέπει να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής των πηγών μπλε φωτός και να μειώσουν το κόστος της παραγωγής σε μαζική κλίμακα.

[Πηγή]

Απάντηση