Φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών (2)

By | 21/05/2009

Κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, χωρίς φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.

Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Κ. Μουσουρούλης:

* Ένα μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 5.000 – 7.000 κιλοβατώρες το χρόνο.

* Ένας φωτοβολταϊκός σταθμός ισχύος 1 κιλοβάτ παράγει κατά μέσο όρο 1300 κιλοβατώρες το χρόνο.

* Συνεπώς, οι ανάγκες του νοικοκυριού καλύπτονται με φωτοβολταϊκό ισχύος 5 κιλοβάτ, που κοστίζει περί τις 25.000 ευρώ και για την εγκατάστασή του απαιτείται επιφάνεια 80 τ.μ.

Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα κοστίζει 300 – 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης.

Όλες οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα καθοριστούν με την υπουργική απόφαση, ενώ θα υπάρξει και εγκύκλιος από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τεχνικές – αισθητικές παραμέτρους.

Ο κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Μπούγας, ανακοίνωσαν, επίσης, μέτρα για διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο έδαφος, σύμφωνα με τα οποία, τα πάνελ θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ καταργείται η υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

Επιπλέον, απλοποιείται η διαδικασία για την αξιοποίηση γεωθερμικών πεδίων.

[Πηγή]

5 thoughts on “Φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών (2)

 1. Φωτοβολταϊκά στις στέγες

  Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο απο τον απλό κόσμο όσο και απο μεγάλους κύκλους επενδυτών. Τα έσοδα κάποιου απο ένα τέτοιο σύστημα είναι αφορολόγητα, για 25 έτη και το σημαντικότερο σίγουρα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο παρακάτω λίνκ
  http://www.hyperionee.gr/solar-roofs/

  Reply
 2. φωτοβολταικα

  Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την ανάγκη και για επενδύσεις αλλά και για εξοπλισμό κατοικιών από ανανεώσιμες πηγές ενεργειας… Τα φωτοβολταικά μπορούν να κάνουν την διαφορά!

  Reply
 3. Expart

  Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο απο τον απλό κόσμο όσο και απο μεγάλους κύκλους επενδυτών. Τα έσοδα κάποιου απο ένα τέτοιο σύστημα είναι αφορολόγητα, για 25 έτη και το σημαντικότερο σίγουρα. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο παρακάτω λίνκ

  Reply
 4. φωτοβολταικα

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ! ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

  Reply

Απάντηση