Πυρά για τους ημιυπαίθριους

By | 21/05/2009

Μπροστά σε ανυπέρβλητα συνταγματικά εμπόδια βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να «νομιμοποιήσει» ή «τακτοποιήσει» τους ημιυπαίθριους χώρους για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.

Ομαδικά καταιγιστικά πυρά εξαπέλυσαν χθες κατά της επικείμενης «τακτοποίησης» δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δικηγόροι, πολεοδόμοι, καθώς στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση θα είναι αντισυνταγματική, γιατί ανέχεται και επιβραβεύει την αυθαίρετη δόμηση, δημιουργώντας ένα δυσμενέστερο οικιστικό περιβάλλον, ενώ είναι συνταγματικά υποχρεωτική η κατεδάφιση.

Ταυτόχρονα άσκησαν «σκληρή» κριτική στην επί δεκαετίες αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης από την πολιτεία με αλλεπάλληλες «νομιμοποιήσεις» που υποθάλπουν την παρανομία και τις πελατειακές σχέσεις.

Την αντίθεση κάθε προσπάθειας «τακτοποίησης» προς το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέλυσαν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κ. Γώγος, Αν. Παπαϊωάννου και Δ. Χριστοφιλόπουλος, ενώ αντίστοιχου περιεχομένου απόψεις διατύπωσαν σε χαιρετισμούς τους ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ι. Αλαβάνος, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών ΣτΕ, Αγγ. Θεοφιλοπούλου και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δ. Παξινός.

Οι περισσότεροι ομιλητές επέκριναν με δριμύ τρόπο την εισπρακτική ή ψηφοθηρική τακτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων αποτελεί πλέον την πιο συνηθισμένη μορφή αυθαίρετης δόμησης και γι αυτό έχουν βαρύτατες ευθύνες η ίδια η πολιτεία, η κυβέρνηση, οι κατασκευαστές, αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

Επεσήμαναν ότι η νομολογία του ΣτΕ απαγορεύει να εξαιρεθεί από την κατεδάφιση κάθε αυθαίρετη κατασκευή μετά τις 31-1-83 (οπότε άρχισε να ισχύει ο «νόμος Τρίτση» (Ν. 1337/83), που ήταν η τελευταία συνταγματική ανοχή απέναντι σε κάθε είδους αυθαίρετη κατασκευή.

Ο πρόεδρος ΤΕΕ, Ι. Αλαβάνος, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ρύθμιση για τακτοποίηση, σημειώνοντας τον κίνδυνο για νέα γενιά αυθαίρετων και χαρακτηρίζοντας το μέτρο λανθασμένο και προβληματικό, ακόμα και αν γίνεται για εισπρακτικούς λόγους, τονίζοντας την ανάγκη να πάρει η πολιτεία μέτρα για την αυθαίρετη δόμηση.

Ο αντιπρόεδρος ΣτΕ, Κ. Μενουδάκος, επεσήμανε ότι σε μία χώρα με συγκεχυμένα τα όρια της νόμιμης και αυθαίρετης δόμησης ήταν βέβαιο ότι οι διατάξεις του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) επρόκειτο να παραβιαστούν.

Αναλύοντας την πρόσφατη νομολογία του ΣτΕ, η πρόεδρος της Ενωσης, Αγγ. Θεοφιλοπούλου, τόνισε ότι οι ημιυπαίθριοι χώροι που έχουν κατασκευαστεί κατόπιν νόμιμης άδειας, αλλά έχουν αυθαίρετα μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης, οπωσδήποτε μετά το 1983, συνιστούν νέα αυθαίρετα, τα οποία παραβιάζουν τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις για τον συντελεστή δόμησης.

Προσέθεσε ότι η αυθαίρετη δόμηση αποτελεί μείζον πρόβλημα και δεν μπορεί σε ένα κράτος δικαίου να έχουμε νέες γενιές αυθαιρέτων, ενώ το Σύνταγμα επιβάλει τον ορθολογικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Προσέθεσε ότι η Ολομέλεια ΣτΕ θα αποφανθεί σύντομα για το θέμα, αφού έχει παραπεμφθεί (με απόφαση του Ε Τμήματος), για να κριθεί αντισυνταγματικός ο Ν. 3044/02, γιατί είναι ανίσχυρη κάθε διάταξη που εξαιρεί από την κατεδάφιση κάθε νέα αυθαίρετη κατασκευή (εντός ή εκτός σχεδίου) μετά τις 31-1-83.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η πρόβλεψη των ημιυπαίθριων από τον ΓΟΚ θέλησε να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις τσιμεντουπόλεις, αλλά το πρόβλημα δημιούργησε η παράνομη μετατροπή τους σε κλειστούς χώρους, που θέλει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να βάλει «ζεστό χρήμα» στα ταμεία, αδιαφορώντας για το περιβάλλον.

Ολοι οι νομικοί υπογράμμισαν την αντισυνταγματικότητα οποιασδήποτε ρύθμισης τακτοποίησης. Ο Κ. Γώγος σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι η νομιμοποίηση αυθαιρέτων δεν πλήττει μόνο το οικιστικό περιβάλλον, αλλά προσβάλλει ευθέως την έννοια του κράτους δικαίου. Υπογράμμισε ότι προβληματίζει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι η πολιτεία προτείνει στους παρανομούντες μια συναλλαγή, προσφέροντας την υποχώρηση του δικαίου έναντι οικονομικού ανταλλάγματος.

Προσέθεσε ότι αυτή η μορφή δοσοληψίας μεταξύ πολιτείας και ιδιωτών βρίσκει τη σθεναρή αντίδραση της νομολογίας ΣτΕ, αλλά πρέπει να εγκαταλειφθεί από την πολιτεία, διότι ακόμα και αν προσπορίζει λίγα χρήματα στα δημόσια ταμεία, υπονομεύει τα θεμέλια της έννομης τάξης.

[Πηγή]

One thought on “Πυρά για τους ημιυπαίθριους

  1. nomos

    Καταδικασμενη χωρα…κριμα.

    Reply

Απάντηση