Τσιμέντο – φίλτρο για τη ρύπανση

By | 20/05/2009

«Υπολογίζω ότι σε μία πενταετία θα έχουμε τις εμπορικές εφαρμογές του τσιμέντου μας, που απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα», λέει στα «ΝΕΑ» ο δρ. Νίκος Βλασόπουλος, ο 29χρονος Έλληνας πίσω από την εταιρεία που φιλοδοξεί να κάνει την τσιμεντοβιομηχανία πράσινη.

Μόνο στην Ελλάδα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παρασκευή τσιμέντου φτάνουν τους 11.000.000 τόνους ετησίως, ποσό που ανέρχεται στο 8% των συνολικών εκπομπών της χώρας. Σύμφωνα δε με μετρήσεις, το 5% των ποσοτήτων CΟ2 που απελευθερώνεται παγκοσμίως στην ατμόσφαιρα προέρχεται από τις τσιμεντοβιομηχανίες.

«Η έρευνα ξεκίνησε κατά την περίοδο του διδακτορικού μου στο Πανεπιστήμιο Ιμπίριαλ του Λονδίνου. Η φόρμουλα που έχουμε ανακαλύψει μπορεί να απορροφήσει από 900 έως και 1.100 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε τόνο τσιμέντου που χρησιμοποιείται στις κατασκευές. Η απορροφητικότητά του εξαρτάται βέβαια από τις κλιματικές συνθήκες αλλά και από το μέρος που έχει τοποθετηθεί για παράδειγμα στα θεμέλια μιας κατασκευής δεν υπάρχει η δυνατότητα κατακράτησης διοξειδίου του άνθρακα από τη στιγμή που δεν έρχεται σε επαφή με τον αέρα», εξηγεί ο δρ. Βλασόπουλος, συνιδρυτής και επικεφαλής ερευνητής της εταιρείας Νovacem που μελετά τη μαζική παραγωγή του πράσινου τσιμέντου.

Στο ερώτημα πώς ακριβώς καταφέρνει να απορροφά τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα ο δρ. Βλασόπουλος κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό: «Αυτό δεν μπορώ να το αποκαλύψω, είναι το μεγάλο μυστικό της εταιρείας μας. Έχουμε καταθέσει την πατέντα, όμως εκκρεμούν κάποια ζητήματα ακόμα για να καλύψουμε πλήρως τον συγκεκριμένο τομέα και αυτή η διαδικασία υπολογίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στο τσιμέντο μας χρησιμοποιείται οξείδιο του μαγνησίου και ότι η απορρόφηση γίνεται σε τρία στάδια».

Όπως αναφέρει ο Έλληνας μηχανικός περιβάλλοντος, που πήρε το πτυχίο του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πέρα από τη μεγάλη απορροφητικότητα, το οικολογικό τσιμέντο που ανακάλυψε εκπέμπει το 25%-50% του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνει το νορμάλ τσιμέντο κατά τη διαδικασία παρασκευής. «Οι συνολικές εκπομπές του τσιμέντου μας είναι 200 με 400 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά τόνο παραγόμενου τσιμέντου, ενώ αυτού που παράγεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη φτάνει κατά μέσον όρο τα 800 κιλά ανά τόνο. Στις ΗΠΑ, όπου χρησιμοποιείται παλαιότερη τεχνολογία, η συγκεκριμένη τιμή ανέρχεται στα 1.000 με 1.100 κιλά. Η καλύτερη επίδοση που έχω ακούσει μέχρι στιγμής για συμβατικό τσιμέντο είναι στην Ελβετία, στα 650 κιλά CΟ2 ανά τόνο τσιμέντου. Οι χαμηλότερες εκπομπές του τσιμέντου μας κατά τη διαδικασία παραγωγής εξηγούνται από το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες οι οποίες δεν περιέχουν άνθρακα οπότε κατά τη θέρμανση των υλικών δεν απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Μ. Βλασόπουλο, το πράσινο τσιμέντο μπορεί να ανακυκλωθεί μετά την κατεδάφιση ενός κτιρίου και να ξαναχρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ανάμειξής του με άλλα ανακυκλώσιμα υλικά όπως γυαλί και πλαστικό- πράγμα που δεν μπορεί να γίνει με το κανονικό τσιμέντο.

[Πηγή]

Απάντηση