Έξυπνοι ενεργειακοί μετρητές στα βρετανικά σπίτια

By | 20/05/2009

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να εξοπλιστεί με «έξυπνους μετρητές» μέχρι το 2020.

Οι νέοι μετρητές θα δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου ,που καταναλώνουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις.

Οι έξυπνοι μετρητές θα βάλουν ένα τέλος στους κατά προσέγγιση λογαριασμούς κατανάλωσης αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς  η σύγχρονη τεχνολογία θα μπορέσει να παρέχει πιο ακριβή στοιχεία στους καταναλωτές.

Έχουν υπάρξει χιλιάδες καταγγελίες από καταναλωτές που έχουν υπερφορτωθεί οι λογαριασμοί τους.

Οι καταναλωτές θα ενημερώνονται καλύτερα με τους εν λόγω μετρητές και δεν θα χρειάζεται να κοιτούν το μετρητή του φυσικού αερίου.

Στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης θα πάρουν μέρος περίπου 26 εκατομμύρια νοικοκυριά και πολλές μικρές επιχειρήσεις.

Ο Ed Miliband, γραμματέας της Ενέργειας και των Κλιματικών Αλλαγών της Βρετανίας δήλωσε ότι οι μετρητές που υπάρχουν στα σπίτια σήμερα έχουν σχεδιαστεί πριν τη κλιματική αλλαγή.

Τώρα θα πρέπει να κατασκευαστούν εξυπνότεροι μετρητές για να παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία στους καταναλωτές, συμπλήρωσε ο Ed Miliband.

Οι ενεργειακές επιχειρήσεις συμφώνησαν με το εν λόγω μέτρο, το οποίο θα  μειώσει τις τρέχουσες δαπάνες τους, αλλά και το κόστος του χρόνου που χρειάζεται το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών για την εξέταση και την εκτίμηση των λογαριασμών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι έξυπνοι μετρητές ενθαρρύνουν τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση από 3% έως 15%.

Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η εν λόγω τεχνολογία απαιτεί την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και δεν είναι απλώς μια εγκατάσταση που την τοποθετούμε και την ξεχνάμε.

Οι καταναλωτικές ομάδες υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν πρέπει να επιβαρυνθούν τις δαπάνες εγκατάστασης των νέων μετρητών. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης η αντικατάσταση των μετρητών μέχρι το 2020, αναμένεται να κοστίσει 8 δισεκατομμύρια λίρες.

Με βάση το σχέδιο οι εταιρείες κοινής ωφέλειας επωμίζονται μέρος του κόστους με αποτέλεσμα να ανακουφίζονται οι καταναλωτές, οι οποίοι υπέφεραν για πολλά χρόνια από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των λογαριασμών.

Οι έξυπνοι μετρητές θα βοηθήσουν την βρετανική κυβέρνηση να πλησιάσει τους στόχους που έχει βάλει για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον 34% μέχρι το 2020.

Θυμηθείτε ότι έξυπνους μετρητές μέσα στο σπίτι, που θα μετρούν ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση ενέργειας και θα επιτρέπουν την παροχή τιμολογίων πολλαπλών ταχυτήτων, σχεδιάζει να εγκαταστήσει από τα μέσα του 2010 η ΔΕΗ.

[Πηγή]

Απάντηση