Κοινόχρηστες οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές

By | 11/05/2009

Νέα δικαστική απόφαση-βόμβα για χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και αυτοκινήτων θέτει ξανά επί τάπητος και σε άλλη βάση το πρόβλημα της χρήσης των θέσεων στάθμευσης Ι.Χ. στο χώρο της πιλοτής, διατάσσοντας τη χρησιμοποίησή της από όλους τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας . Το Εφετείο της Αθήνας ανοίγει το δρόμο για μεγάλες ανατροπές, αφού έκρινε ότι μπορούν να κάνουν χρήση των χώρων στάθμευσης στην πιλοτή και όσοι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας δεν έχουν αγοράσει θέσεις πάρκινγκ. Βάζει «φρένο» στις αυθαίρετες αποφάσεις συνιδιοκτητών να χρησιμοποιείται η μισή πιλοτή για πάρκινγκ και ο άλλος χώρος να παραμένει κλειστός. Οι ανώτεροι δικαστές στην απόφασή τους (1252/2009) ανέφεραν τα εξής:

– Είναι κοινόχρηστες όσες θέσεις σταθμεύσεως δεν έχουν παραχωρηθεί κατ’ αποκλειστική χρήση σε ιδιοκτήτη διαμερίσματος της πολυκατοικίας.

– Δεν δικαιούνται οι συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας να απαγορεύουν την ελεύθερη σύγχρηση των θέσεων αυτών σε ιδιοκτήτη διαμερίσματος της πολυκατοικίας με τον ισχυρισμό ότι αυτός δεν αγόρασε θέση σταθμεύσεως.

Ο… πόλεμος της πιλοτής μαίνεται για χρόνια και ταλανίζει χιλιάδες πολίτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις που φτάνουν στο ακροατήριο για… μία θέση στο πάρκινγκ να είναι τόσες όσες σχεδόν και οι πολυκατοικίες!

Στο Χαλάνδρι

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε σε πολυώροφη πολυκατοικία στο Χαλάνδρι, στην οποία υπάρχουν 19 θέσεις στάθμευσης. Τον Οκτώβριο του 2005 και ενώ μέχρι τότε η ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στάθμευε το όχημά της για 20 χρόνια σε συγκεκριμένη θέση, βρέθηκε στο… δρόμο προς αναζήτηση πάρκινγκ! Οι άλλοι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να της παραδώσουν τηλεχειριστήριο της κατασκευασθείσας πόρτας εισόδου των οχημάτων στο χώρο της πιλοτής. Της απαγόρευσαν να σταθμεύει το αυτοκίνητό της στην πιλοτή και τους αδιάθετους χώρους αυτής, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, διότι δεν αγόρασε θέση στάθμευσης. Το δικαστήριο όμως αποφάσισε ότι «η πιλοτή είναι κοινόχρηστος χώρος, στον οποίο έχουν δικαίωμα χρήσης όλοι οι συνιδιοκτήτες, εκτός αν το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης έχει παραχωρηθεί υπέρ ιδιοκτήτη συγκεκριμένου διαμερίσματος. Επομένως, οι εναγόμενοι, εφόσον οι ανωτέρω θέσεις στάθμευσης δεν τους ανήκουν κατ’ αποκλειστική χρήση, δεν δικαιούνται να απαγορεύσουν στην ενάγουσα να κάνει και αυτή, όπως και οι λοιποί συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, χρήση των ως άνω χώρων στάθμευσης της πιλοτής».

Αναγνώρισε το «έννομο συμφέρον» της ιδιοκτήτριας και έκανε δεκτή την έφεση που υπέβαλε μέσω του δικηγόρου της κ. Δημήτρη Αβραάμ κατά πρωτόδικης απόφασης. Υποχρεώνει τους 17 συνιδιοκτήτες να της επιτρέψουν τη σύγχρηση και απειλεί σε βάρος τους, για την περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης αυτής, προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μήνα και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για τον καθένα.

Ο εμφύλιος για την πιλοτή αρχίζει ξανά…

2 thoughts on “Κοινόχρηστες οι ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές

  1. nomos

    Οι καλες εξηγησεις κανουν τους καλους φιλους.

    Reply
  2. tiana

    Το συμβολαιο μου γραφει οτι στο διαμερισμα μου ανηκουν ως παραρτηματα δυο χωροι σταθμευσης αυτοκινητου, Ρ3 καιΡ4 αποτελουσας αυτοτελεις ανεξαρτητους και διακεκριμενας ιδιοκτησιας κατα το συστημα και ενοια του νομου 3741/1929 και αρθρων 1002 και 1117 του ΑΚ. και οτι αυτα φαινονται εις το σχεδιαγραμμα κατοψεως της πυλωτης του πολιτικου μηχανικου (ονομα μηχανικου) Οι αλλοι ομως συνιδιοκτητες λενε οτι δεν εχω δικαιωμα για 2 παρκινγκ.Ο χωρος βεβαια ειναι στενος ομως τα αυτοκινητα μου χωρανε. Ειναι εγκυρα η ακυρα τα παρκινγκ μου?

    Reply

Απάντηση