Αγνωστη λέξη στον Πειραιά η ανακύκλωση

By | 29/04/2009

Oι κάδοι σκουπιδιών πίσω από την αγορά του Πειραιά γεμίζουν από το μεσημέρι με χαρτόκουτα, πλαστικές συσκευασίες, μπουκάλια και χαρτιά. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι κάδοι στο Πασαλιμάνι, στην Καστέλα, στο Μικρολίμανο και το κέντρο του Πειραιά, εκεί δηλαδή όπου υπάρχουν εμπορικά καταστήματα και καφετέριες. Εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, αν υπήρχαν μπλε κάδοι ανακύκλωσης. Μια βόλτα στον Πειραιά, ωστόσο, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως δεν υπάρχει ούτε ένας μπλε κάδος. Σε έναν δήμο που το ύψος των δημοτικών τελών παραμένει το δεύτερο υψηλότερο μετά το Ψυχικό, παρόλο που δεν έχει γίνει καμία αύξηση εδώ και τρία χρόνια.

«Ο Πειραιάς είναι η μεγαλύτερη πόλη της χώρας που δεν έχει κάνει τίποτα για την ανακύκλωση. Είναι πραγματικά λυπηρό», εξηγεί ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος. Με τις πόλεις του εξωτερικού να έχουν έναν μπλε κάδο για κάθε 40 κατοίκους, ο Πειραιάς των 200.000 κατοίκων θα έπρεπε σήμερα να έχει περίπου 5.000 κάδους ανακύκλωσης. «Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε καθόλου μπλε κάδους», παραδέχεται ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Αντωνάτος και προσθέτει: «Το σύστημα των μπλε κάδων -όπου χρησιμοποιείται- δεν λειτουργεί σωστά, καθώς πολλοί ασυνείδητοι πολίτες ανακατεύουν τα ανακυκλώσιμα με τα οργανικά απορρίμματα. Έχουμε τοποθετήσει λοιπόν πέντε σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στα κεντρικά σημεία της πόλης, τα οποία ανακυκλώνουν 600 κιλά καθημερινά το καθένα. Ταυτόχρονα έχουμε παραγγείλει 50 καμπάνες, που χωράνε 1.800 μπουκάλια». Περπατώντας, συνειδητοποιείς πως οι πράσινοι κάδοι είναι συνεχώς γεμάτοι και οι δρόμοι -εκτός από τους κεντρικούς- είναι σκουπιδότοποι: από χρωματιστά διαφημιστικά φυλλάδια μέχρι αποτσίγαρα και μπουκάλια μπίρας. «Ο Πειραιάς έχει 400 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο και οι υπάλληλοι στην καθαριότητα είναι 200 εργάτες και 80 οδηγοί. Εχουμε 7.000 πράσινους κάδους και πρόσφατα αποκτήσαμε τέσσερις υπερσύγχρονους ρομποτικούς κάδους, αλλά δεν τα προλαβαίνουμε όλα».

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Νίκος Μπελαβίλας, λέει: «Οι πράσινοι κάδοι επαρκούν, το προσωπικό του δήμου όμως είναι ελάχιστο και γερασμένο», ενώ όσον αφορά τους ρομποτικούς κάδους εξηγεί: «Το κόστος τους ανέρχεται σε άγνωστο ποσό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ η συντήρησή τους είναι πανάκριβη». Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ωστόσο: «Είμαστε ευχαριστημένοι και ο κόσμος τούς έχει αγκαλιάσει. Ο κάθε κάδος χωράει απορρίμματα 50 κανονικών κάδων και τη συντήρηση έχει αναλάβει η κατασκευαστική εταιρία». Η μεγαλύτερη διαφωνία της αντιπολίτευσης αφορά και πάλι την ανακύκλωση. Ο κ. Μπελαβίλας εξηγεί πως: «Η δημοτική αρχή εγκαταλείπει πλήρως τα προγράμματα ανακύκλωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να αγοράσει 1.000 μπλε κάδους».

[Πηγή]

4 thoughts on “Αγνωστη λέξη στον Πειραιά η ανακύκλωση

 1. thodoris

  ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΤΟ ΑΤΟΜΟ:
  “δε βάζουμε μπλε κάδους γιατί και αλλού που τους βάζουνε τους γεμίζουν με οργανικά απορρίμματα!!”

  ΑΚΟΥ ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ !!!

  Το καλύτερο είναι ότι ο δήμαρχος Φ(Σκ)ασ(τ)ούλας μας έπρηζε με τα πράσινα σχέδιά του για τον Πειραιά ενώ δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ.

  Τα “σπιτάκια” και οι “καμπάνες” ανακύκλωσης γεμίζουν πολύ γρήγορα γιατί ο Έλληνας ΈΧΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
  Σε e-mail που έστειλα στη δημοτική αρχή για το πρόβλημα σαν απάντηση πήρα τα @@ μου.

  Η ανακύκλωση βέβαια είναι το τελευταίο από τα προβλήματά μας. Η βρωμιά και τα σκουπίδια στους δρόμους ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

  ΖΟΥΜΕ ΣΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΕΡΜΑΙΑ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ (ΚΟΚΚΙΝΩΝ,ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ). ΝΤΡΟΠΗ, ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ 3,000€ ΜΕ 6,000€ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. ΞΕΦΤΙΛΕΣ.

  Reply
 2. thodoris

  Και κάτι ακόμα:
  Πήγα στο Αιγάλεω και έπαθα με την καθαριότητα στους δρόμους και με τους κάδους ανακύκλωσης, μπλέ και κίτρινους(;).
  Θυμάμαι που μέχρι πριν καμια δεκαριά χρόνια οι Πειραιώτες σνομπάρανε τους Αιγαλεώτες για το Δήμο τους.

  Reply
 3. Θανάσης

  Τι θα γίνει ρε παιδιά με την Ανακύκλωση σε αυτό το Δήμο! Είναι ο πιο βρώμικος στο λεκανοπέδιο! Έχουν να σκουπιστούν οι δρόμοι από τότε που ασφαλτοστρώθηκαν, δηλαδή πριν από 40 χρόνια, και ζητάμε λέει ανακύκλωση! Ντροπή μας! Δεν λέμε και δόξα τω Θεώ που μας μαζεύουν τα σκουπίδια μια φορά την εβδομάδα? Πειραιάς είναι εδώ όχι…Ζυρίχη!:)

  Reply
 4. Θανάσης

  Παιδιά πλάκα κάνω! Συμφωνώ απόλυτα με τον Θοδωρή! Δεν το συζητω!

  Reply

Απάντηση