Πόλεις χωρίς σκουπίδια

By | 28/04/2009

Τη δημιουργία «Πόλεων χωρίς σκουπίδια» πρότειναν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, καλώντας την Πολιτεία σε ανοιχτό διάλογο για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), η Greenpeace, το WWF Ελλάς και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS παρουσίασαν το στρατηγικό μοντέλο εναλλακτικής διαχείρισης που επεξεργάστηκαν, λαμβάνοντας υπόψη τους τη διεθνή εμπειρία και τις υπάρχουσες τεχνολογίες στον τομέα. Ο διευθυντής της Greenpeace Ελλάδας, Νίκος Χαραλαμπίδης, δήλωσε: «Ζούμε με το ψευτοδίλημμα: να ανοίξουν και άλλες χωματερές ή να προχωρήσουμε σε καύση των σκουπιδιών.Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να δρομολογήσουμε τη δημιουργία μιας πόλης χωρίς σκουπίδια».

Προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των περιβαλλοντικών οργανώσεων στηρίζεται στον άξονα επαναχρησιμοποίηση – κομποστοποίηση – ανακύκλωση των απορριμμάτων αντί της ταφής και της καύσης τους και περιλαμβάνει δέκα σημεία τα οποία ανέλυσε ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος. Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Η λύση που προτείνουμε εκτός από οικολογική είναι και οικονομική. Η υλοποίησή της θα χρειαστεί επένδυση 275 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια». Ο πρόεδρος του Μεσόγειος SOS, Βαγγέλης Κουκιάσας, πρόσθεσε:«Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν άμεσα 11.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ αν προτιμηθεί η καύση των σκουπιδιών οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι μόλις 500».

Στο κέντρο του προτεινόμενου μοντέλου διαχείρισης βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πόλη.Ενα από τα δέκα σημεία, μάλιστα, προβλέπει τη δημιουργία διαδημοτικών κέντρων ανακύκλωσης μέσα στις πόλεις, όπου οι πολίτες θα μπορούν να προσφέρουν εκτός από χαρτιά, γυαλιά, και πλαστικά ακόμα και ρούχα, έπιπλα και άλλα ογκώδη αντικείμενα που μπορούν να ανακυκλωθούν ή να αξιοποιηθούν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων, η χωματερή της Φυλής θα κορεστεί μέσα στα επόμενα επτά χρόνια, δημιουργώντας την ανάγκη για νέες χωματερές. Οπως δήλωσε η υπεύθυνη πολιτικής της WWF, Θεοδότα Νάντσου: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση μάς έχει καταδικάσει επανειλημμένως για τις παράνομες χωματερές της χώρας μας. Σήμερα λειτουργούν περισσότερες από 400 και είναι ζήτημα χρόνου να μας επιβληθεί υπέρογκο πρόστιμο. Χρειαζόμαστε αλλαγή νοοτροπίας και διαφορετική προσέγγιση στο πρόβλημα».

[Πηγή]

Απάντηση