Ανιχνευτής σεισμού

By | 08/04/2009

Συσκευή χαμηλού κόστους, που θα μπορεί να ανιχνεύει τη σεισμική διέγερση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα και να προειδοποιεί για σεισμό, κατασκεύασαν επιστήμονες στην Ταϊβάν.

Ομάδα ερευνητών στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ταϊβάν κατασκεύασε μια συσκευή χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί να ανιχνεύει τη σεισμική διέγερση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, ικανό χρόνο για να εκδώσει προειδοποίηση για επικείμενο μεγάλο σεισμό, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής των εφευρετών.

Πρόκειται για μια μεταλλική συσκευή, στο μέγεθος ενός μαγνητοφώνου, η οποία μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως την ταχύτητα και την επιτάχυνση μίας επικείμενης σεισμικής δόνησης, ώστε να υπολογίσει και το μέγεθος που αυτή θα έχει και να προειδοποιήσει τα τρένα να επιβραδύνουν ή τις εταιρίες φυσικού αερίου να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους, είπε ο Γου Γιχ-μιν, ερευνητής στο τμήμα Γεωεπιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ταϊβάν.

Η συσκευή αυτή είναι πιο ακριβής από άλλες παρεμφερείς που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες και εκτιμάται ότι θα κοστίζει μόλις 302 δολάρια όταν διατεθεί στην αγορά, είπε ο Γου, του οποίου η ερευνητική ομάδα εφηύρε τη συσκευή μετά από πέντε χρόνια έρευνας.

«Μπορούμε να πούμε μέσα σε 30 δευτερόλεπτα αν θα είναι μικρού ή μεγάλου μεγέθους ο σεισμός», είπε ο Γου στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «μπορούμε να ανιχνεύσουμε το μέγεθός του, αλλά και το μέγεθος της καταστροφής που θα προκαλέσει».

Η συσκευή θα πρέπει να τοποθετείται σε σημείο, το οποίο να μην επηρεάζεται από άλλα φυσικά φαινόμενα – πλην του σεισμού- και λειτουργεί χάρη σε ένα μικροτσίπ, το οποίο κοστίζει μόλις λίγα δολάρια, εξηγεί ο Γου.

Από το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα θα ευνοηθούν σχολεία, σιδηροδρομικά δίκτυα και εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, είπε ο Κούο Κάι-γουέν, διευθυντής του σεισμολογικού κέντρου της Κεντρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ταϊβάν, η οποία βοήθησε στη δοκιμή της συσκευής.

Ωστόσο, προτού χρησιμοποιηθεί, οι ερευνητές θα πρέπει να βρουν τρόπο να τη συνδέσουν με τα ηλεκτρονικά συστήματα συναγερμού, είπε ο Κούο.

Οι σεισμοί είναι συχνό φαινόμενο στην Ταϊβάν, όπου καταγράφηκαν 20 μικρού μεγέθους τις τελευταίες δυόμισι εβδομάδες.

Τον Μάιο του 2008, σεισμός μεγέθους 7,9 Ρίχτερ έπληξε την επαρχία Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 70.000 άνθρωποι και να μείνουν άστεγοι πάνω από δέκα εκατομμύρια.

[Πηγή]

Απάντηση