Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας

By | 30/03/2009

Μία από τις πλέον διαδεδομένες λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος για φωτισμό είναι οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Καταναλώνουν 4-5 φορές λιγότερο ρεύμα, ενώ η ζωή τους είναι τουλάχιστον εξαπλάσια από εκείνη των κοινών λαμπτήρων πυρακτώσεως, οι οποίοι σπαταλούν το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF Ελλάς, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει 761 κιλοβατώρες κάθε χρόνο μόνο για φωτισμό και εκπέμπει σχεδόν 750 κιλά διοξειδίου του άνθρακος.

Η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με εξοικονόμησης ενέργειας στα 200.000 δημόσια κτίρια και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να αποφέρει μείωση των εκπομπών της Ελλάδας κατά 1,4 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακος κάθε χρόνο, σύμφωνα με υπολογισμούς περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Στοιχεία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρουν ότι τα δημόσια κτίρια καταναλώνουν το 1,6% της συνολικής ενέργειας και προκαλούν το 2% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακος, ενώ οι ενεργειακές δαπάνες υπολογίζονται σε 450 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου, μείωση κατά 22% της κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια εξοικονομεί 140.000 τόνους πετρελαίου, περίπου 110 εκατ. ευρώ.

Αρκετοί όμως είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για τις «υψηλές τιμές των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας», οι οποίοι είναι έως και έξι φορές ακριβότεροι από τις λάμπες πυρακτώσεως. Σε αυτή την ένσταση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτείνουν τον ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο ζωής των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας που φτάνει τις 6.000 ώρες λειτουργίας, σε αντίθεση με τους πυρακτώσεως (1.000 ώρες).

Έτσι, 20 λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους περίπου 1.320 κιλοβατώρες και ως εκ τούτου εκπέμπουν 1.320 κιλά διοξειδίου του άνθρακος. Αντίθετα, 20 λάμπες πυρακτώσεως καταναλώνουν 7.200 κιλοβατώρες και απελευθερώνουν στο περιβάλλον 7,2 τόνους διοξείδιο του άνθρακος και μάλιστα στο 1/6 του χρόνου ζωής των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Το κέρδος. «Από έναν και μόνο λαμπτήρα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να προκύψει κέρδος έως και 86 ευρώ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια της ζωής του σε σχέση με μια λάμπα πυρακτώσεως», αναφέρει ο κ. Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ο οποίος επισημαίνει ότι όλες οι λάμπες, εξοικονόμησης ενέργειας και μη, πρέπει ως απόβλητα να τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης. «Μια λάμπα εξοικονόμησης περιέχει από 2 έως 5 μιλιγκράμ υδραργύρου, ενώ αυτή της πυρακτώσεως περίπου την ίδια ποσότητα βολφράμιο. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να ανακυκλώνονται- στα τέλη του 2008 λειτουργούσαν πανελλαδικά 506 σημεία για ανακύκλωση».

Ωστόσο, τα ποσοστά ανακύκλωσης λαμπτήρων πυρακτώσεως και εξοικονόμησης ενέργειας είναι ακόμα σε… βρεφική ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους συνολικά 2.000 τόνους που διατέθηκαν στην αγορά το 2008, ανακυκλώθηκαν μόνο οι 37 τόνοι.

[Πηγή]

Απάντηση