Λογαριασμοί ΔΕΗ και εισφορές υπέρ τρίτων

By | 27/03/2009

Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει του Ν.2130/93 να εισπράττει μαζί με τους λογαριασμούς και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Ομοίως, βάση των Νόμων 25/75, 29/76, και 1080/80, η ΔΕΗ υποχρεούται να εισπράττει τα υπέρ τρίτων ποσά των Δημοτικών Τελών και Δημοτικού Φόρου.

Η χρέωση των Δημοτικών Τελών (Δ.Τ.) του Δημοτικού Φόρου (Δ.Φ.) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) γίνεται σύμφωνα με τα χρεωσταία τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου, το οποίο προσκομίζεται από τον πελάτη κατά την αρχική ηλεκτροδότηση.

Το ανταποδοτικό τέλος (εισφορά) υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. επιβλήθηκε με το Νόμο 1730/87. Με βάση το άρθρο 14 του νόμου αυτού υποχρέωση για την καταβολή της εισφοράς έχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, που είναι κάτοχος μετρητή ή μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, για κάθε μετρητή.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:

 • Οι αγροτικοί πελάτες (Ν. 2644/98),
 • Οι μετρητές των οποίων η αξία του ρεύματος δεν υπερβαίνει τα € 1,47 μηνιαίως (Ν. 2644/98), και
 • Οι μετρητές από τους οποίους ηλεκτροδοτούνται κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, ανεξαρτήτως της χρήσης τους (Ν. 3419/2005).

Περισσότερες πληροφορίες για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

[Πηγή]

4 thoughts on “Λογαριασμοί ΔΕΗ και εισφορές υπέρ τρίτων

 1. ttikki2001

  A αρα δεν πληρωνουμε ΕΡΤ με τα κοινοχρηστα της πολυκατοικιας…. Θα πρεπει να το τσεκαρω.

  Reply
 2. Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα

  ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

  Τι θα γίνει με το ποσό το οποίο πληρώνουν οι Έλληνες Πολίτες υπέρ της ΕΡΤ σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ; Δεν γνωρίζω ακριβώς πόσοι λογαριασμοί αποστέλλονται κάθε χρόνο σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις κ. τ. λ. αλλά αν υπολογιστεί το ποσό αυτό, σίγουρα ανέρχεται σε δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως.

  Το ποσό αυτό υποχρεώνονται μάλιστα οι πολίτες να το πληρώνουν και για λογαριασμούς ΔΕΗ αποθηκών, κοινόχρηστων χώρων, επιχειρήσεων και απομακρυσμένων οικιών που οι άνθρωποι δεν έχουν καν τηλεόραση ή ραδιόφωνο.

  Με σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης κάτω από τις οποίες μειώνονται μισθοί και συντάξεις είναι παράλογο έως γελοίο να προσφέρουν οι πολίτες αυτό το ποσό υπέρ της ΕΡΤ. Όταν όλα τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια μπορούν να επιβιώνουν οικονομικά πληρώνοντας με τα έσοδά τους τόσο τους μισθούς όσο και τις εισφορές των υπαλλήλων που απασχολούν, γιατί η ΕΡΤ να χρειάζεται την ελεημοσύνη των πολιτών για να κρατηθεί; Στο κάτω-κάτω γιατί να πληρώνουμε αυτό το ποσό όταν μάλιστα διαδίδεται ότι το BBC έχει πολύ λιγότερους υπαλλήλους από την ΕΡΤ.

  Εισηγούμαι η εισφορά αυτή στο λογαριασμό της ΔΕΗ, να αντικατασταθεί με μία εισφορά υπέρ ενός ταμείου, τα ποσά του οποίου να χρησιμοποιούνται για να γίνουν μελέτες σωστής σήμανσης κάθε περιοχής, σε κάθε Δήμο της Χώρας από την αρχή.
  Επίσης η εισφορά αυτή να καλύπτει και το κόστος της σήμανσης (κάθετης και οριζόντιας) καθώς και σηματοδότησης των δρόμων στις περιοχές αυτές.

  Διότι το 82% των ατυχημάτων γίνεται σε γειτονιές των πόλεων λόγω του υπερβολικού αριθμού τροχοφόρων και πεζών. Με το παραμικρό λάθος του οδηγού κάθε τροχοφόρου ή πεζού, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πιθανότητα εμπλοκής σε ατύχημα.
  Διότι οι Δήμοι καθώς και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων επικαλούνται την Οικονομική Κρίση όταν πρόκειται να διαγραμμίσουν μία διάβαση πεζών, να κατασκευάσουν μία αερογέφυρα για να μην σκοτώνονται μαθητές, να τοποθετήσουν σηματοδότες στα σωστά σημεία.

  Και όμως στην οικονομική κρίση συμβάλλει και το οικονομικό κόστος των τροχαίων ατυχημάτων το οποίο καταλαμβάνει το 2% του ΑΕΠ με τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αποκατάστασης των τραυματιών, τις αναπηρικές συντάξεις κ.τ.λ. Τα περισσότερα θύματα είναι νέοι άνθρωποι έως 40 ετών. Αφανισμός του ενεργού πληθυσμού της χώρας με όλα τα επακόλουθα. Μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, μεγέθυνση του δημογραφικού προβλήματος και φυσικά αμέτρητος πόνος.

  Εξ άλλου σε μία τουριστική χώρα σαν την Ελλάδα, είναι ντροπή να παρουσιάζουμε στους δρόμους μας μία εικόνα τριτοκοσμικού κράτους ακόμα και σε τουριστικότατους δρόμους μπροστά από μουσεία όπου οι τουρίστες παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους για να διασταυρώσουν τον δρόμο.

  Η ασφάλεια και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι χαρακτηριστικό πολιτισμένων λαών και πρέπει πάντα να τίθεται σε προτεραιότητα.

  Το άρθρο έχει σταλεί σαν εισήγηση σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και στο Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας.

  Χρυστάλλα Χαραλαμπίδου
  Πολιτικός Επιστήμων
  E-Mail Chrystalla57@gmail.com
  http://greekroadsafety.blogspot.com/
  http://educationsuggestions.blogspot.com/

  Σύνολο λέξεων 451

  Reply
 3. ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΡΑΣ

  η θεση γκαραζ και αποθηκης θα πληρωσουν το ειδικο τελος ακινητης περιουσιας προσθετικα με τα μετρα του διαμερισματυος και με την ιδια αντικειμενικη τιμη

  Reply
 4. Papaki

  Οι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. για τους κοινόχρηστους χώρους δεν περιλαμβάνουν ποσό υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Σε αντίθετη περίπτωση είναι παράνομο.

  Reply

Απάντηση