Διαχείριση του νερού

By | 26/03/2009

Την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων για την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού, επισημαίνουν οι διεθνείς Οργανισμοί.

Υδάτινες περιοχές όπως για παράδειγμα ο Ασωπός, η λίμνη Κορώνεια και ο Πηνειός εξακολουθούν να έχουν ανοιχτές πληγές ρύπανσης.

Ακόμα και σήμερα, παρόλο που υπήρχαν ικανοποιητικές βροχοπτώσεις κατά την περίοδο του χειμώνα, τουλάχιστον το 30% με 40% του νερού χάνεται στη θάλασσα.

Τα προγράμματα διαχειρίσεις και εξοικονόμησης του νερού δεν προχωρούν σε ικανοποιητικό βαθμό και οι Έλληνες εξακολουθούν να είναι από τους πιο σπάταλους λαούς στον κόσμο με ημερήσια κατανάλωση που αγγίζει τα 160 λίτρα ανά άτομο.

Η ημερήσια κατανάλωση νερού στην Αττική είναι λίγο παραπάνω από 1,15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η ετήσιες ανάγκες ανέρχονται σε 420 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους τρεις ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ, η Υλίκη έχει 120 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό λιγότερα, ενώ στον Μόρνο και τον Εύηνο υπάρχουν 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό περισσότερα, σε σχέση με τις περσινές μετρήσεις της ίδιας περιόδου.

Παρόλο που ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγιά της, έρχονται μεγάλες αλλαγές στη χρήση και τιμολόγηση του νερού από το 2010, με την υποχρεωτική εφαρμογή Οδηγίας για τη διαχείριση των υδατικών πόρων σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

[πηγή, πηγή]

Απάντηση