Συμβουλές για ανακαίνιση σπιτιού

By | 19/03/2009

Μικρή ανακαίνιση – Διακόσμηση

Είναι η πιο συνηθισμένη ανανέωση με τις λιγότερες απαιτήσεις. Αλλάζετε ύφος στο σπίτι με νέα υφάσματα και έπιπλα, νέες χρωμοσυνθέσεις και ταπετσαρίες στους τοίχους και φυσικά πολλά αξεσουάρ για όλους τους χώρους του σπιτιού. Η συντήρηση των επίπλων σε συνδυασμό με την αλλαγή στο χρώμα είναι ένα καλό βήμα για την ανακαίνισης σας. Έτσι αν δεν διαθέτετε τα χρήματα για νέα έπιπλα, ή απλά αγαπάτε τα υπάρχοντα μπορείτε να τα συντηρήσετε και παράλληλα να μοιάζουν καινούρια.

Χρώματα στους τοίχους, ταπετσαρίες και ιδιαίτερα φωτιστικά αλλάζουν με μιας την ατμόσφαιρα στην κατοικίας σας. Συνδυασμοί υφασμάτων με διαφορετικές ποιότητες σε έπιπλα, κουρτίνες, τραπεζομάντιλα, μαξιλάρια και ριχτάρια αποτελούν ικανό κομμάτι της ανακαίνισης, που σας αλλάζει τη διάθεση. Γύψινες κατασκευές, διαχωριστικά, βιβλιοθήκες και μικροέπιπλα, διακοσμητικά είδη του σπιτιού, όπως κορνίζες, πίνακες, τασάκια, βάζα, αξεσουάρ μπάνιου, καθρέπτες, όλα επιλεγμένα και συνδυασμένα σωστά θα κάνουν το σπίτι σας να αποπνέει αλλαγή.

Μεσαία ανακαίνιση

Εδώ ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε παλιές κατασκευές με νέες, πιο κοντά στις καινούριες μας απαιτήσεις και φυσικά πιο κοντά στο γούστο μας. Για παράδειγμα, η αλλαγή ειδών υγιεινής στο μπάνιο, νέα κουφώματα, νέες εσωτερικές πόρτες, εξωτερικές πόρτες και μπαλκονόπορτες ασφαλείας, αλλαγή επίπλων κουζίνας είναι μερικές από τις εργασίες που μπορούν να γίνουν μέσα στο σπίτι σε περιορισμένη έκταση και φυσικά χωρίς την άδεια από την πολεοδομία.

Το μόνο που θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του, όταν πρόκειται για διαμέρισμα σε πολυκατοικία, είναι οι εργασίες να μη γίνονται σε ώρες κοινής ησυχίας και όλα να είναι σύμφωνα με τον κανονισμό. Συνήθως, κάποιος ξεκινάει να αντικαθιστά παλιά στοιχεία του σπιτιού του, όταν κρίνεται απαραίτητο, λόγω μερικής ή ολικής καταστροφής (έπιπλα κουζίνας, είδη υγιεινής), λόγω ασφαλείας (πόρτες και παράθυρα ασφαλείας) ή όταν απλά το θελήσει. Σε όλες από τις παραπάνω εκδοχές πέρα από το προσωπικό σας γούστο για την επιλογή και αγορά χρειάζονται εξειδικευμένα συνεργεία, όπως αλουμινάς, ξυλουργός, υδραυλικός κτλ., που θα σας τοποθετήσουν τα νέα σας κομμάτια.

Μεγάλη ανακαίνιση

Στην πρώτη περίπτωση, όταν πρόκειται για χτίσιμο και γκρέμισμα οποιουδήποτε στοιχείου μέσα στο σπίτι, η συνεργασία με ένα αρχιτέκτονα μηχανικό είναι υποχρεωτική. Πρώτα από όλα για να ξεχωρίσουμε τα φέροντα στοιχεία, που δεν μπορούμε να πειράξουμε, από τους απλούς τοίχους που μπορούμε.

Δεύτερον, όλα πρέπει να γίνονται βάση ενός σχεδίου, στο οποίο θα έχουν συμφωνήσει από πριν ο πελάτης και ο αρχιτέκτονας, έτσι ώστε και εσείς να έχετε κατανοήσει πλήρως το αποτέλεσμα, αλλά και να αποφευχθούν περιττές δουλειές, που κοστίζουν, όπως ράβε ξήλωνε, γιατί κάτι δεν το είχατε προβλέψει. Τρίτον, είναι καλύτερο για εσάς να ξέρετε από την αρχή τι εργασίες θα γίνουν, πόσο θα κοστίσουν και πόσο θα διαρκέσουν, για να έχετε τον έλεγχο της κατάστασης.

Η αλλαγή πατώματος, η αλλαγή στέγης, οι μονωτικές εργασίες, νέα ανοίγματα, πόρτες και παράθυρα, αλλαγές στις χρήσεις των χώρων, π.χ. το δωμάτιο γίνεται κουζίνα, όλα αυτά χρειάζονται τη συνεργασία με τον ειδικό. Το νέο σας σπίτι χρειάζεται νέες υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, καθώς επίσης, σοβάτισμα και βάψιμο με τα χρώματα της αρεσκείας σας. Είναι πολύ πιθανό να έχετε καταλήξει σε νέες κατασκευές από γυψοσανίδα, ταπετσαρίες, κρυφό φωτισμό, πράγμα που ανήκει στη ελεύθερη επιλογή του καθενός.

Στην ερώτηση ‘πόσο κοστίζει μία ανακαίνιση‘ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί μία αυθαίρετη απάντηση πολύ απλά γιατί η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, η διάρκεια του έργου, η εγγύηση που δίνει ο κάθε κατασκευαστής ποικίλει, οι ποιότητες των υλικών, η μάρκα, οι διαστάσεις, το μέγεθος, τα τρέχοντα μέτρα, η δυσκολία της κάθε οικοδομής, η τοποθεσία του σπιτιού, όλοι αυτοί είναι παράγοντες που δε μας επιτρέπουν να καταλήξουμε σε μια τυποποιημένη τιμή για κάθε περίπτωση.

Το blog “Τα πάντα για τα ΕΠΙΠΛΑ” μας δίνει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες:

 • Τα κουφώματα αλουμινίου σε λευκό χρώμα, το χρώμα παραγωγής, είναι φθηνότερα από τα κουφώματα βαμμένα σε οποιοδήποτε χρώμα. Επίσης, τα κουφώματα τύπου ξύλου είναι πολύ πιο ακριβά από τα αλουμινίου. Ένα παράθυρο αλουμινίου επάλληλο, με σίτα, α
  πλό τζάμι 1.20×1.20 κοστίζει περί τα 300 ευρώ με τοποθέτηση.
 • Όλα τα καταστήματα ειδών υγιεινής έχουν stock, όπου μπορεί κανείς να βρει π.χ. ιταλικά πλακάκια δαπέδου από 13 ευρώ το τ.μ.
 • Τα πλακάκια κοστίζουν λιγότερο από το ξύλινο πάτωμα και φυσικά από το μάρμαρο. Το μάρμαρο ξεκινάει περίπου από 40 ευρώ το τ.μ.
 • Αν επιλέξετε τα έπιπλα κουζίνας να γίνουν χειροποίητα, θα πετύχετε σίγουρα αυτό που θέλετε και ταιριάζει στο χώρο σας, αλλά να ξέρετε ότι θα πληρώσετε αρκετά χρήματα παραπάνω. Μια κουζίνα μπορεί να ξεκινήσει από 5.000 ευρώ, μόνο για τα έπιπλα και τους μηχανισμούς.
 • Σε χώρους με μεγάλη υγρασία πριν το βάψιμο θα πρέπει να μπει μονωτικό χρώμα, που σίγουρα ανεβάζει το κόστος, περίπου 13 ευρώ το τ.μ. με μόνωση.
 • Αν πρόκειται να ξηλώσετε παλιά δάπεδα, να γκρεμίσετε τοίχους και γενικά να πετάξετε μπάζα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεται η ενοικίαση ειδικού κάδου που θα τοποθετηθεί σε μέρος προσβάσιμο από το φορτηγό. Η ενοικίαση καθώς και η μεταφορά των μπαζών στον κάδο χρεώνεται.
 • Η σουηδική ξυλεία δεν είναι η καλύτερη είναι όμως η φθηνότερη.
 • Να προτιμήσετε ηλεκτρικές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α ή Β για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων που πληρώνετε στη ΔΕΗ.
 • Οι μεταλλικές κατασκευές ολοκληρώνονται πιο γρήγορα από το χτίσιμο και συνήθως είναι πιο οικονομικές.
 • Ο μισθός του αρχιτέκτονα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στην αμοιβή μελέτης, για τα σχέδια και την άδεια -όπου αυτή χρειάζεται- και στη αμοιβή επίβλεψης, όπου ο αρχιτέκτονας αναλαμβάνει την παρακολούθηση όλου του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του.

2 thoughts on “Συμβουλές για ανακαίνιση σπιτιού

Απάντηση