Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

By | 16/03/2009

Με αφορμή το φαινόμενο που παρατηρήθηκε τους πρώτους μήνες του έτους, το φυσικό αέριο σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη να πωλείται μέχρι και 25% ακριβότερα από ό,τι στην Αθήνα, αφού:

πραγματοποιήθηκε επιτέλους σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον υπουργό και τους εκπροσώπους των τριών εταιρειών παροχής αερίου Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι αυτό οφείλεται στο διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης που ακολουθούν οι τρεις ΕΠΑ. Η ΕΠΑ της Αθήνας, βάσει του συμβολαίου της, πρέπει πάντα να πουλάει σε τιμή 20% κάτω από την τιμή του πετρελαίου. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις άλλες δυο ΕΠΑ.

Το αποτέλεσμα συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν είναι ότι φθηνότερα κατά 20% θα προμηθεύονται το φυσικό αέριο οι καταναλωτές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η μείωση που συμφωνήθηκε επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση όρων της σύμβασης που προβλέπουν την παροχή εκπτώσεων προς τους καταναλωτές. Οι δυο ΕΠΑ συμφωνήσαν να περάσουν στον καταναλωτή τις εκπτώσεις που τους παρέχει η ΔΕΠΑ, από την οποία προμηθεύονται το αέριο και ταυτόχρονος είναι μεγαλομέτοχος τους κατά 51%.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης μετά την ενεργοποίηση αυτού του όρου αλλά και σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τον Μάιο, είναι το αέριο να πωλείται κατά 34% φθηνότερα από ό,τι τον Ιανουάριο.

Ταυτόχρονα η ΡΑΕ ξεκινά κοστολογική έρευνα και θα εξετάσει η δυνατότητα να αλλάξουν κάποιοι οροί των συμβάσεων με τις δυο ΕΠΑ.

[πηγή, πηγή]

Απάντηση