Απλοί τρόποι για την ενίσχυση της ασφάλειας έναντι των διαρρηκτών

By | 13/03/2009

Αυτό που δεν ξεπερνά κανείς είναι το αίσθημα ανασφάλειας και τρόμου που σου δημιουργείται από μία διάρρηξη.

Απαραβίαστο σπίτι επί της ουσίας δεν υπάρχει. Οι προηγμένοι συναγερμοί και η θωράκιση των θυρών αυξάνουν τον βαθμό ασφάλειας ενός οικήματος έως και 99%.

Πάνω από το 90% των διαρρήξεων πραγματοποιείται από την κύρια είσοδο του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας, γι΄ αυτό είναι σημαντικό να τοποθετείται θωρακισμένη πόρτα με διπλή θωράκιση. Αν η θωρακισμένη πόρτα είναι κλειδωμένη, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να ανοιχτεί, εκτός και αν τη διαρρήξει επαγγελματίας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, όμως, ακόμα και οι επαγγελματίες διαρρήκτες τις αποφεύγουν. Για να αγοράσει κάποιος μια πόρτα ασφαλείας θα πρέπει να διαθέσει ένα αξιοσέβαστο ποσό, καθώς η τιμή τους αρχίζει από τα 700 και μπορεί να αγγίξει ακόμα και τις 4.000 ευρώ. Η διαφορά τους με τις κοινές πόρτες είναι πως έχουν αρκετά εκατοστά μεγαλύτερο πάχος, καθώς στο εσωτερικό τους είναι επενδυμένες με μία ή περισσότερες στρώσεις ατσαλολαμαρίνας. Εφόσον κάποιος επιθυμεί μεγαλύτερη ασφάλεια για το σπίτι του, μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρονική κλειδαριά που ανοίγει μόνο με ειδικό κωδικό.

Όσον αφορά τους συναγερμούς, η αξία ενός σχετικά απλού συστήματος υπολογίζεται στα 600 έως 800 ευρώ για ένα τριάρι διαμέρισμα. Για κάθε δωμάτιο επιπλέον η αύξηση της τιμής δεν ξεπερνά το 10-20%. Υπάρχουν συστήματα, όπως τα ζεύγη φωτοφρακτών, τα οποία τοποθετούνται σε μπαλκόνια και κήπους για την περιμετρική ασφάλεια του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας. Αυτά συνδέονται στο σύστημα συναγερμού και λειτουργούν με ακτίνες οι οποίες δεν είναι ορατές. Μόλις περάσει κάποιος και διακοπεί η ακτίνα, άμεσα ενεργοποιείται η σειρήνα. Την τελευταία περίοδο ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα κυκλώματα καμερών με καταγραφέα διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα, τα οποία κοστίζουν περίπου 600 ευρώ.

Πρόσφατα άρχισαν να διατίθενται στην αγορά και κάποια νέα συστήματα τα οποία όταν «αντιληφθούν» την παραβίαση και την είσοδο διαρρηκτών στον φυλασσόμενο χώρο, εκπέμπουν πυκνό καπνό, ο οποίος πανικοβάλλει τον εισβολέα. Τα συγκεκριμένα συστήματα ασφαλείας δεν είναι τα πλέον κατάλληλα για κατοικίες. Όταν οι ένοικοι έχουν ρυθμίσει τον συναγερμό στο stay, τη ρύθμιση που τους επιτρέπει να κινούνται εντός του σπιτιού, και ενεργοποιηθεί κατά λάθος ο συναγερμός, τότε δημιουργούνται προβλήματα στους ίδιους. Τα συστήματα πυκνού καπνού είναι κατάλληλα για αποθήκες ή καταστήματα.

Όλο και περισσότεροι διαρρήκτες «χτυπούν» από τις μπαλκονόπορτες ή τα παράθυρα. Κάποιος μπορεί να προστατεύσει το σπίτι του χρησιμοποιώντας στις μπαλκονόπορτες πτυσσόμενες πόρτες ασφαλείας που μαζεύουν σαν ακορντεόν και είναι κατασκευασμένες από λάμες μασίφ ή συνδυασμό αλουμινίου με χάλυβα και κλειδώνουν από την εσωτερική πλευρά με κλειδαριές ασφαλείας. Όσον αφορά τα παράθυρα, μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε πτυσσόμενα, όπως και στις μπαλκονόπορτες είτε ειδικά συστήματα με οριζόντιες αφαιρούμενες μπάρες, οι οποίες μπορεί να διαθέτουν και κλειδαριά ασφαλείας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το Α και το Ω της ασφάλειας ενός σπιτιού είναι η επιλογή της σωστής κλειδαριάς. «Αυτό που μετράει πολύ είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί ο κλέφτης για να ανοίξει την πόρτα. Δεδομένου ότι ο διαρρήκτης αφιερώνει το πολύ 3-5 λεπτά για να την ανοίξει, πρέπει να τοποθετήσουμε εκείνη την κλειδαριά που θα τον δυσκολέψει περισσότερο, ώστε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει. Οι κλειδαριές ασφαλείας κοστίζουν έως 300 ευρώ. Καμιά κλειδαριά δεν είναι απαραβίαστη. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο ώστε, ακόμα κι αν φτιάξεις το πιο δυνατό μοντέλο, οι ληστές αργά ή γρήγορα βρίσκουν τρόπους να το παραβιάζουν. Οι διαρρήκτες, συνήθως, προσπαθούν να ξεβιδώσουν τις βίδες από την κλειδαριά και στη συνέχεια, με σύρματα ή κατσαβίδια, επιχειρούν να μετακινήσουν τη «γλώσσα». Ορισμένοι, αν έχουν χρόνο και κατάλληλα μηχανήματα, ώστε να μην προκαλέσουν θορύβους και γίνουν αντιληπτοί, προσπαθούν να κόψουν τα εσωτερικά σίδερα της κλειδαριάς και να μπουν ανενόχλητοι. Βέβαια, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, που δεν διστάζουν να προκαλέσουν μεγάλες φθορές χρησιμοποιώντας λοστούς για να σπάσουν ολόκληρο τον μηχανισμό.

Επειδή δεν μπορεί να γνωρίζει κανένας τι κλειδαριά του δίνουν, οι πολίτες πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτόν που τους την πουλάει, αλλά και να ζητούν επώνυμα προϊόντα, καθώς στην αγορά κυκλ
οφορούν πολλά αγνώστου προελεύσεως και κατ΄ επέκταση, ποιότητας και ασφαλείας. Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι ότι τα κλειδιά πρέπει να παραδίδονται σφραγισμένα, να τα ελέγχει ο ιδιοκτήτης επί τόπου και ο ειδικός να τα κωδικοποιεί μπροστά του. Εκείνος που θα αλλάξει μια κλειδαριά πρέπει να είναι πιστοποιημένος, να έχει εξασφαλισμένη άδεια από την Αστυνομία και να εκδώσει νόμιμη απόδειξη. Πολύς κόσμος παρασύρεται από χαρτάκια που βλέπει κολλημένα σε κολόνες, τα οποία βάσει νόμου απαγορεύονται και καλούν χωρίς να ξέρουν ποιος θα έρθει. Έτσι, πολλές φορές δημιουργούνται δυσάρεστες εκπλήξεις.

[Πηγή]

6 thoughts on “Απλοί τρόποι για την ενίσχυση της ασφάλειας έναντι των διαρρηκτών

 1. Pingback: Το σπιτόσκυλο | Πώς Να Μη Σου Κλέψουν Το Σπίτι

 2. παρασκευας γιωργος

  θα ηθελα να γνωριζω εαν υπαρχει καποια νομοθεσια για το κλειδωμα ή οχι της κεντρικης πορτας πολυκατοικιων. εαν οχι θα μου ηταν χρησιμη η γνωμη σας.

  ευχαριστω

  Reply
 3. Συναγερμοί σπιτιών

  Τα στοιχεία που παραθέτεις για την αύξηση της εγκληματικότητας είναι αφ’ενός μεν σωστά, αφ’εταίρου δε τραγικά.

  Reply
 4. Αλέκος - συναγερμοί

  Μια παρά πολύ καλή λύση για τη κεντρική πόρτα πολυκατοικίας είναι να τοποθετηθεί ένα σύστημα συναγερμού και ο κάθε ένοικος θα έχει το κωδικό του για να εισέρχεται στη πολυκατοικία έτσι και ξεκλείδωτοι να είναι η πόρτα όποιος επιχείρηση να μπει μέσα και δεν έχει το κωδικό θα ενεργοποιηθεί το σύστημα ασφάλειας

  Reply
 5. portes-asflias.gr

  Μια άλλη πολύ καλή λύση είναι ή θωρακισμένες πόρτες ασφάλειας που και αυτές μπορούν να μας δώσουν μια πολύ καλή προστασία στο σπίτι μας μην ξεχνάτε ότι ή περισσότερες απόπειρες διαρρήξεων γίνονται από τη κεντρική πόρτα

  Reply

Απάντηση