«Τακτοποίηση» ημιυπαίθριων

By | 13/03/2009

Στην κατεύθυνση της εξαίρεσης από την κατεδάφιση και όχι της νομιμοποίησης θα κινηθεί οποιαδήποτε ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, οι οποίοι έχουν κλείσει παράνομα.

Το θέμα ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος δήλωσε με έμφαση πως δεν τίθεται θέμα νομιμοποίησης των χώρων αυτών. «Είναι σαφές πως δεν θα υπάρχει νομιμοποίηση. Η συζήτηση που γίνεται είναι να υπάρξει τακτοποίηση», δήλωσε.

Οταν του ζητήθηκε να εξηγήσει την έννοια «τακτοποίηση», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την προσδιόρισε ως εξαίρεση από την κατεδάφιση, κάτι που συζητά όπως φαίνεται η Επιτροπή του υπουργείου που έχει συγκροτηθεί για να μελετήσει την αναμόρφωση και βελτίωση της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Το πόρισμά της αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάιο, ίσως και νωρίτερα. «Περιμένω την εισήγηση της Επιτροπής. Αλλη δήλωση δεν θα κάνω γι αυτό το θέμα έως ότου μιλήσω οριστικά», τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Με τηn τοποθέτηση ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ για ακόμα μία φορά έδειξε να αποστασιοποιείται από την τακτική του υπουργείου Οικονομίας που έχει αναδείξει τη «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων ως το άμεσο εισπρακτικό μέτρο προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα.

Οπως επισήμανε, το θέμα των ημιυπαίθριων αφορά το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα δώσει την απάντησή του κατά το καλοκαίρι.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τη δυσκολία μιας ρύθμισης για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την αναφορά του, στην εξαίρεση από την κατεδάφιση γίνεται φανερό πως το ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνει χρήση της νομοθεσίας περί αυθαιρέτων, που προβλέπει την επιβολή εφάπαξ προστίμου ανέγερσης αυθαιρέτου και την καταβολή κάθε χρόνο του προστίμου διατήρησης αυθαιρέτου.

Τα πρόστιμα υπολογίζονται στη βάση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ σύμφωνα με υπουργική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ του 2004 το εφάπαξ πρόστιμο για τους ημιυπαίθριους δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ, ενώ αυτό της διατήρησης θα κυμαίνεται στα 500 ευρώ ετησίως.

Από πολλές πλευρές προτείνεται να ισχύσει μόνο το εφάπαξ πρόστιμο, κάτι που προϋποθέτει την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

[Πηγή]

Απάντηση