Σταυρόλεξο η «λύση» με τους ημιυπαίθριους

By | 09/03/2009

Χαράτσι αλλά χωρίς νομιμοποίηση των  ημιυπαίθριων χώρων- στα πρότυπα του νόμου  Τρίτση για τη μη κατεδάφιση αυθαιρέτων προβλέπει η ρύθμιση για την υπ΄ αριθμόν ένα  πολεοδομική παράβαση σε όλη τη χώρα, που είναι το κλείσιμο των ημιυπαίθριων.

Τα σενάρια που διαρρέουν, χωρίς ωστόσο κανένα κυβερνητικό στέλεχος να τα διαψεύδει, αφορούν περίπου 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που παρανόμως έχουν κλείσει ημιυπαίθριους. Οι διαρροές κάνουν λόγο για «νομιμοποίηση» με την καταβολή προστίμου από 50 έως 100 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην πραγματικότητα όμως το όποιο μέτρο θα αφορά την εξαίρεση κατεδάφισης και καταβολής των διοικητικών προστίμων για την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης.

«Δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς μερική τροποποίηση του νόμου που ισχύει σήμερα, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται επιβολή εφάπαξ προστίμου ανέγερσης και από εκεί και πέρα κάθε χρόνο επιβολή προστίμου διατήρησης του ημιυπαίθριου», επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ κ. Θοδωρής Δραγκιώτης. «Στη συνέχεια μπλέκουν ΥΠΕΧΩΔΕ και υπουργείο Δικαιοσύνης επειδή τίθεται και το θέμα της μεταβίβασης όπου αναμειγνύονται οι συμβολαιογράφοι. Η ρύθμιση, αν θα γίνει, πρέπει να είναι πλήρης. Να καλύπτει δηλαδή τη δυνατότητα του ιδιοκτήτη να δηλώνει στο Κτηματολόγιο τον κλειστό ημιυπαίθριο και να μπορεί να κάνει μεταβίβαση».

Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες τοπίο που επικρατεί τις τελευταίες μέρες με τους ιδιοκτήτες σε ομηρεία- αφού τα πρόστιμα από την πολεοδομία είναι ιδιαίτερα τσουχτερά-, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το κατ΄ εξοχήν αρμόδιο υπουργείο, εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα λέγοντας πως έχει «συσταθεί επιτροπή που θα καταθέσει τις προτάσεις της…», αρκούμενο να κλείνει το μάτι στους ενδιαφερομένους.

Μέχρι τώρα η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια για τους ημιυπαίθριους. Από αυτήν την κατάσταση μόνο η εφορία βγαίνει κερδισμένη από την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης, ενώ η πολεοδομία, που δεν κάνει αυτεπάγγελτους ελέγχους, περιμένει το τηλέφωνο του δυσαρεστημένου γείτονα για να κάνει αυτοψία στην αυθαίρετη κατασκευή και να επιβάλει πρόστιμα. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: συμφέρει έναν ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει π.χ. κλειστό ημιυπαίθριο 10 τετραγωνικών μέτρων να πληρώσει το πρόστιμο;

«Αναμφίβολα συμφέρει», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης «Ο ιδιοκτήτης που έχει κλείσει έναν χώρο αποκτά το δικαίωμα αυτός ο χώρος να ενσωματωθεί και με το νόμο στο σπίτι του. Πλέον θα μπορεί να πει ότι διαθέτει κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων και όχι διαμέρισμα 100 τετραγωνικών με ημιυπαίθριο 20 τετραγωνικών. Σε αυτό που διαφωνώ είναι στην καταβολή ίδιου προστίμου σε περιοχές με διαφορετική αντικειμενική αξία. Ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην Εκάλη δεν μπορεί να πληρώσει ίδιο πρόστιμο με ιδιοκτήτη ίδιων τετραγωνικών για παράδειγμα στο Περιστέρι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς υποστηρίζει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ότι «το πρόστιμο για την εξαίρεση από την κατεδάφιση θα πρέπει να φτάνει το πολύ το 10% της αξίας στην τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο». Όπως λέει, «πρόκειται για ένα μέτρο που θα ευνοήσει πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι τα τελευταία κυρίως 10 χρόνια αγοράζουν κατά μέσον όρο 20 τετραγωνικά μέτρα μικρότερες κατοικίες. Γι΄ αυτούς αυτά τα 20 τετραγωνικά μέτρα θα μπορούν νομικά να προστίθενται στη συνολική έκταση της κατοικίας. Επιπλέον, απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από τον βραχνά της καταγγελίας στην πολεοδομία με τα δυσβάσταχτα οικονομικά πρόστιμα».

Οι αντιδράσεις
«Το ζητούμενο είναι να βρεθεί και το αντικίνητρο, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ημιυπαίθριων χώρων. Ειδάλλως όσοι δεν αγόρασαν ημιυπαίθριο βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση κάνοντας την αυτοκριτική τους να ζηλεύουν μέσα από τέτοιου είδους πολιτικές αυτούς που σήμερα έχουν ένα δωμάτιο παραπάνω ή αυθαίρετο εξοχικό στο δάσος ή σκαλιά από μπετόν στην προσωπική τους παραλία» επισημαίνουν σε ερώτηση τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.

Τo ΤΕΧΝΙΚΟ Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αναμένεται να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα. «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να αποτελεί ένα επιπλέον εισπρακτικό μέτρο», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρήστος Σπίρτζης. « Ο ιδιοκτήτης έχει ήδη πληρώσει 2 φορές. Μία για να αποκτήσει το ακίνητο μ

Απάντηση