Ημιυπαίθρια με εφάπαξ πρόστιμο

By | 25/02/2009

Νέα κινητικότητα δημιουργείται στο θέμα της νομιμοποίησης με εφάπαξ πρόστιμο των παρανόμως κλειστών ημιυπαίθριων χώρων, που υπολογίζεται ότι αφορούν περί το 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες, κυρίως διαμερίσματα πολυκατοικιών, σε όλη τη χώρα.

Το νέο έναυσμα δίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, οι οποίοι δηλώνουν «θετικοί στο ενδεχόμενο μιας ρύθμισης νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων με εφάπαξ πρόστιμο», προσβλέποντας σε έσοδα από τους ιδιοκτήτες, υπέρ του κρατικού Προϋπολογισμού.

Οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν ωστόσο ότι «η σχετική απόφαση όπως και οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής της αφορούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα του θέματος».

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ  κ. Γ. Σουφλιάς, χωρίς να αποκλείει κατηγορηματικά, παίρνει αποστάσεις από μια τέτοια ρύθμιση. Τονίζει ότι «οι ημιυπαίθριοι που έκλεισαν παράνομα αποτελούν αυθαίρετους χώρους στους οποίους επιβάλλονται τα αναλογούντα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης», δίνοντας βάρος στο γεγονός ότι «η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει να μη γίνουν άλλοι ημιυπαίθριοι χώροι».Ταυτοχρόνως ο κ. Σουφλιάς αναφέρει ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, η οποία έχει επιφορτιστεί να λάβει αποφάσεις. Καταλυτική ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Αλαβάνου, ο οποίος ζήτησε να προχωρήσει μια ρύθμιση νομιμοποίησης των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων με ένα μικρό εφάπαξ πρόστιμο. Τα χρήματα από το πρόστιμο ζήτησε ο ίδιος να διοχετευτούν αποκλειστικά σε έργα αστικού περιβάλλοντος αναπλάσεων και ανάδειξης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου ανά δήμο και γειτονιά, θέτοντας παράλληλα ως προϋπόθεση να ληφθούν αυστηρά μέτρα, ώστε να μην υπάρξει νέα γενιά αυθαιρέτων και πολεοδομικών υπερβάσεων.

Οι ημιυπαίθριοι, σύμφωνα με τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, δεν υπολογίζονται στον συντελεστή δόμησης. Kατά κανόνα, κατασκευαστές και ιδιοκτήτες τούς κλείνουν παράνομα δημιουργώντας έτσι επιπλέον χώρους, οι οποίοι, ενώ αντιστοιχούν σε μεγάλες αξίες και υπεραξίες των ακινήτων, δεν φορολογούνται ούτε επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

Τι προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ

Oι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που ισχύει σήμερα). Eπιβάλλεται να κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 3,50 μ. (από 2,50 μ. σήμερα) και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,80 μ. (αντί βάθος μικρότερο ή ίσο με το πλάτος, που αναφέρει ο ισχύων ΓOK)..

[Πηγή]

3 thoughts on “Ημιυπαίθρια με εφάπαξ πρόστιμο

 1. ttikki2001

  Αντε παλι μισές νομο-δουλειές…

  “Oι ημιυπαίθριοι χώροι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που ισχύει σήμερα)” Στο συνολο της πολυκατοικιας ή του διαμερισματος, (γιατι τι συντελεστη δομησης εχει ενα διαμερισμα) ;

  “πλάτος τουλάχιστον 3,50 μ. (από 2,50 μ. σήμερα) και βάθος μικρότερο ή ίσο των 1,80 μ”. εν παει με τετραγωνικα τελικα; Αν εγω εχω 3,40 χ 1,90 δεν το δηλωνω;

  Και τι θα γινει με τους ημιυπαιθριους των νεων πολυκατοικιων; Θ απερνανε στον Συντελεστη Δομησης; Θα ειναι παλι παρανομοι και θα νομιμοποιουντια στο μακρινο μελλον;

  Reply
 2. igordis

  Τί ‘χες Γιάννη, τί ‘χα πάντα…
  Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά τον πολεοδομικό τομέα (και όχι μόνο), και που δυστυχώς και αυτό αντιμετωπίζεται από την Ελληνική Πολιτεία επιδερμικά και πρόχειρα, όπως και πολλά άλλα, ή ακόμα χειρότερα με μοναδικό γνώμονα το εισπρακτικό κριτήριο.
  Απλώς πληρώνεις και τέλος (;). Και έτσι απλά επιλύεται ένα μεγάλο κατασκευαστικό έγκλημα των τελευταίων είκοσι χρόνων, για το οποίο ευθύνες έχουν όλοι : κατασκευαστές, ιδιώτες, ελεγκτικοί μηχανισμοί, αγοραστές.

  Reply
 3. evourou

  Καλησπέρα,
  γνωρίζει κάποιος εάν ισχύει
  η υποχρωτική δήλωση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων στην εφορία ?

  Reply

Απάντηση