Χωρίς κίνητρα και φοροαπαλλαγές το Δελτίο Ενεργειακής Ταυτότητας

By | 16/02/2009

Χωρίς κίνητρα και γενναίες φοροαπαλλαγές η εφαρμογή του νόμου για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα κτίρια, σε μια χώρα που υστερεί τόσο πολύ στον συγκεκριμένο τομέα, θα μείνει γράμμα κενό. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Κοινοτική Οδηγία που μετατράπηκε σε νόμο μόλις τον Μάιο του 2008 για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων δύσκολα θα εφαρμοσθεί στην πράξη από τον μέσο Έλληνα ιδιοκτήτη. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζει την υποχρέωση των ιδιοκτητών όλων των κατοικιών (πρώτα των νεόδμητων και σταδιακά των παλαιότερων) να εκδώσουν Δελτίο Ενεργειακής Ταυτότητας, ύστερα από μελέτη του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Αν και ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του νόμου, χωρίς γενναία κίνητρα η όλη υπόθεση θα εξαντληθεί στην πληρωμή των ελεγκτών για την έκδοση του Δελτίου. Δηλαδή στο τέλος θα επιβαρυνθούν απλώς οι πολίτες με ένα κόστος της τάξεως του ενός ευρώ/ τ.μ.

Χαρακτηριστικά, το ΤΕΕ αναφέρει ότι η δαπάνη τοποθέτησης νέων υαλοστασίων με διπλούς υαλοπίνακες σε κατοικία 120 τ.μ. ξεπερνάει τα 12.000 ευρώ, ενώ η εξωτερική θερμομόνωση κοστίζει επιπλέον 6.000 ευρώ. Στην παρούσα επομένως συγκυρία της οικονομικής κρίσης, που πλήττει πολλούς, εάν δεν υπάρξει οικονομική στήριξη της Πολιτείας, ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια κινδυνεύει να χαθεί και η όλη διαδικασία να εκφυλισθεί σε μία τυπική έκδοση του Δελτίου Ενεργειακής Ταυτότητας και στην αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή!

[Πηγή]

Απάντηση