Πώς θα αποκτάται πρόσβαση στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για διαμερίσματα και πολυκατοικίες

By | 16/02/2009

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει εξασφαλισθεί εδώ και καιρό η συγκατάθεση όλων των φορέων του κλάδου της οικοδομικής αλυσίδας (αλουμινάδες, τζαμάδες, ηλεκτρολόγοι κ.ά.), ώστε να ενημερώσουν τα μέλη τους και να συνεργαστούν με το υπουργείο προκειμένου το πρόγραμμα για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους να «περπατήσει» και στην πράξη. Αναφορικά με τον κίνδυνο η φιλόδοξη αυτή προσπάθεια να εμπλακεί στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόσβαση στην επιδότηση θα επιχειρηθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή. Έχοντας μαζί του ένα αντίγραφο του Ε9 και μια προσφορά από τον αντίστοιχο επαγγελματία που αφορά την παρέμβαση την οποία θέλει να κάνει, ο ενδιαφερόμενος θα απευθύνεται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) της περιοχής του ζητώντας να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Αν το ενεργειακό «λίφτινγκ» αφορά ολόκληρη την πολυκατοικία, στο ΚΕΠ θα πρέπει να έρθει ο διαχειριστής έχοντας μαζί του απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών που να αναφέρει το είδος των παρεμβάσεων, μαζί με την αντίστοιχη προσφορά για το ύψος των εργασιών. Εννοείται πως αν η «ανακαίνιση» αφορά ολόκληρη την πολυκατοικία, μειώνεται το κόστος και αυξάνεται το όφελος, αφού θα έχει στεγανοποιηθεί όλη η εξωτερική επιφάνεια του κτιρίου.

Για να αποφευχθούν παρατράγουδα από ιδιοκτήτες που θα προσκομίσουν φουσκωμένες προσφορές στα ΚΕΠ, η επιδότηση για κάθε κατηγορίας εργασία θα έχει ένα ανώτατο πλαφόν ύψους 50.000 ευρώ (απαιτείται άλλωστε από την Κοινότητα) που δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί. Αν για παράδειγμα η αντικατάσταση των κουφωμάτων μιας 6ώροφης πολυκατοικίας στοιχίζει συνολικά 80.000 ευρώ, το πρόγραμμα δεν θα μπορεί να επιδοτήσει πάνω από 50.000 ευρώ, επομένως τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ πρέπει να καλυφθούν από τους ιδιοκτήτες.
Το ενδεικτικό κόστος

Εδώ και καιρό το υπουργείο Ανάπτυξης έχει συγκεντρώσει ενδεικτικά το κόστος μιας σειράς υλικών μέσω έρευνας στην αγορά, προκειμένου να καθορίσει τα ανώτατα πλαφόν στις επιδοτήσεις ανά δράση. Για παράδειγμα, για θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα το κόστος υπολογίζεται σε 180-200 ευρώ/ τ.μ, για αντικατάσταση ρυπογόνων καυστήρων με νέους σύγχρονης τεχνολογίας σε 4.000-5.000 ευρώ, για ηλιακούς θερμοσίφωνες σε 1.000-2.000 ευρώ, για υβριδικά συστήματα θέρμανσης χώρου- νερού σε 5.000-6.000 ευρώ, για αισθητήρες θερμομόνωσης για ένα μέσο κτίριο σε 200-800 ευρώ, για ανεμιστήρες οροφής σε 60 ευρώ ο ένας, για λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε 4-5 ευρώ ο ένας κ.ο.κ. Για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, που για να έχει σωστό φωτισμό χρειάζεται το μίνιμουμ 20 λαμπτήρες, το κόστος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ (1 ευρώ/ τ.μ.).

Εν ευθέτω χρόνω και αφού θα έχει «τρέξει» το πρόγραμμα θωράκισης του κελύφους και του εσωτερικού των παλαιών κατοικιών, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο πακέτο μέτρων για την αντικατάσταση και απόσυρση των παλαιών οικιακών συσκευών με νέες. Πρόκειται για ψυγεία, κουζίνες και κλιματιστικά, τις πιο σπάταλες ενεργειακά συσκευές ενός σπιτιού, με επιδότηση το 25% της τιμής αγοράς των καινούργιων. Ένα καινούργιο ψυγείο ενεργειακής κλάσης Α΄, για παράδειγμα, κοστίζει 600 έως 2.000 ευρώ. Έτσι αν επιλέξει κανείς ένα ψυγείο αξίας 800 ευρώ, θα επιδοτηθεί με 200 ευρώ. Στόχος είναι, με μια μέση επιδότηση της τάξεως των 200 ευρώ, να καταφέρουμε ως χώρα να αντικαταστήσουμε περίπου 500.000 συσκευές, δηλαδή το 50% του συνόλου του ενός εκατομμυρίου των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών (ψυγείων, κουζινών και air condition) που εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα.

[Πηγή]

4 thoughts on “Πώς θα αποκτάται πρόσβαση στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για διαμερίσματα και πολυκατοικίες

 1. Δεσποινα

  Το προγραμμα ισχυει μονο για πολυκατοικιες? εγω εχω ενα σπιτι στο χωριο…

  Reply
 2. ΛΕΒΑΝΤΗΣ

  To πρόγραμμα ισχύει και για μονοκατοικίες (κύριες και εξοχικές) αρκεί η τιμή ζώνης να μην υπερβαίνει τα €1.500/μ2

  Reply
 3. Elias

  Eixame kanena neo gia to pote tha ksekinisei to programma? Sto site tou kep den deixnei tipota…

  Reply
 4. ΛΕΒΑΝΤΗΣ

  Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

  Reply

Απάντηση