Κίνητρα σε νοικοκυριά για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους

By | 15/02/2009

Κίνητρα σε νοικοκυριά υπό μορφήν επιδοτήσεων, ύψους κατά μέσον όρο 15.000 ευρώ ανά σπίτι, για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους, σε συνδυασμό πιθανόν με φοροαπαλλαγές, ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης του κτιριακού τομέα.

Με διάτρητη μόνωση, χωρίς σκίαση και νέες τεχνολογίες, τα κτίρια στην Ελλάδα είναι «τρύπια» ενεργειακά, κατηγορία στην οποία ανήκει το 90% σχεδόν των σπιτιών που έχει κτισθεί πριν από τη δεκαετία του ΄80, όταν δεν ίσχυε ακόμη κανονισμός θερμομόνωσης.

Με τα μέτρα που βασίζονται σε ευρωπαϊκά κονδύλια θα επιχειρηθεί να στεγανοποιηθούν θερμικά οι παλαιές κατοικίες που σήμερα μοιάζουν με «σουρωτήρι», ώστε να μην καταναλώνουμε τον χειμώνα περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ό,τι στη Φινλανδία, και το καλοκαίρι η ζήτηση ρεύματος να μη σπάει ρεκόρ. Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο κτιριακός τομέας καταναλώνει σχεδόν το 40% της ενέργειας της χώρας, ετοιμάζεται πρόγραμμα για την απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών με νέες, που στόχο έχει να οδηγήσει σε αντικατάσταση τουλάχιστον 500.000 «σπάταλων» ψυγείων, κουζινών και κλιματιστικών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε., και εντάσσεται στο Επιχ. Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του υπ. Ανάπτυξης, που αποτελεί μέρος του ΕΣΠΑ (Δ’ ΚΠΣ). Ανάμεσα στις επιδοτούμενες δράσεις έχουν συμπεριληφθεί τόσο οι βασικές ενεργειακές επεμβάσεις βελτίωσης – όπως αντικατάσταση των κουφωμάτων με διπλά τζάμια, θερμομόνωση της εξωτερικής τοιχοποιίας και της ταράτσας, αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων καυστήρων με νέας τεχνολογίας- όσο και συμπληρωματικές όπως η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και συστημάτων θέρμανσης χώρου και νερού, σκίαστρα για τα ανοίγματα, ανεμιστήρες οροφής, αισθητήρες για έλεγχο της θερμοκρασίας, κ.ά.

Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται μεταξύ του 40% και του 70% του συνολικού κόστους αναλόγως και του είδους της κάθε παρέμβασης (π.χ. τα κουφώματα μπορεί να κοστίζουν πιο ακριβά απ΄ ό,τι ένας νέος καυστήρας). Δεδομένου ότι το κόστος για τις βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε μια τυπική κατοικία για να μην έχει απώλειες θερμότητας υπολογίζεται σε 30.000 ευρώ, θεωρείται ότι με επιδότηση 50% του συνολικού κόστους το μέσο όφελος ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και πολύ μικρότερες παρεμβάσεις για τις οποίες θα μπορεί κανείς να επιδοτηθεί. Η επισκευή στα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες- παράθυρα), στη σκίαση και σε πιθανά ρήγματα στους τοίχους και στη θερμομόνωση μπορεί με χαμηλό κόστος να φέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Όσο για τα επιπλέον χρήματα- πέραν της επιδότησης- που θα χρειάζεται να δώσει ο ιδιώτης για να καλύψει το συνολικό κόστος των εργασιών, το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας ώστε να εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. Και αυτό, καθώς τα ποσά που απαιτούνται, όχι για ένα απλό «νοικοκύρεμα» με αμελητέο ή χαμηλό κόστος αλλά για σοβαρές επεμβάσεις βελτίωσης ώστε να πάψει το ακίνητο να είναι ένα ενεργειακό βαρέλι δίχως πάτο, είναι σημαντικά.

Ενδεικτικό είναι πως το κόστος για μια 6ώροφη πολυκατοικία στην οποία θα γίνει προσθήκη θερμομόνωσης της τοιχοποιίας και του δώματος, μαζί με αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα, υπολογίζεται σε 120.000 ευρώ (40 ευρώ/τ.μ.). Αν υποθέσουμε ότι η επιδότηση θα ανέλθει σε 60.000 ευρώ (δηλαδή 50%), οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να βάλουν από την τσέπη τους τα υπόλοιπα 60.000 ευρώ, τα οποία και θα επιμεριστούν ανάλογα με την επιφάνεια του κάθε διαμερίσματος.

Στη Γερμανία, πάντως, μία δαπάνη ύψους 60.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας επιφέρει μείωση φορολογίας κατά 6.000 ευρώ. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχει καταργηθεί ακόμη και η ενίσχυση για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, εμποδίζεται στην ουσία η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, ενώ όλα τα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας υπάγονται στην ανώτερη κλίμακα του ΦΠΑ.

[Πηγή]

8 thoughts on “Κίνητρα σε νοικοκυριά για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες τους

 1. Pingback: Aπόσυρση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 2. elena papavasiliou

  to site einai polu kalo kai diafwtistiko!thank you!

  Reply
 3. Nota

  Που μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες.

  Ευχαριστώ!

  Reply
  1. HaVai

   Tο σχετικό πρόγραμμα πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Oι επιδοτήσεις θα δίνονται πιθανότατα μέσω των ΚΕΠ και θα αφορά κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1980.

   Reply
 4. Λαμπρος

  δεν εχει ανακοινωθεί τίποτα ακόμα εεΕ?

  Reply
 5. Pingback: Πώς θα αποκτάται πρόσβαση στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για διαμερίσματα και πολυκατοικίες | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση