Νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων προτείνει το ΤΕΕ

By | 09/02/2009

Τη νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων με «αντίτιμο» πράσινες ταράτσες και άλλα μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος σκοπεύει να προτείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το ΤΕΕ επισημαίνει ότι το σκεπτικό της πρότασης δεν είναι να επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά να υπάρξουν μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος που έχει δεχθεί πλήγμα από την αυθαίρετη αυτή παράβαση.

«Δεν το προτείνουμε με το σκεπτικό να είναι ένα επιπλέον εισπρακτικό μέτρο που θα καταλήξει στην Εφορία. Ο ιδιοκτήτης έχει ήδη πληρώσει τρεις φορές: μία για την άδεια, μία για να αγοράσει τον ημιυπαίθριο και μία στην Εφορία, αλλά πάλι είναι παράνομος. Το προτείνουμε για να πάρει μέτρα αποκατάστασης της ζημιάς που έκανε στο περιβάλλον», λέει στην εφημερίδα Τα Νέα ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

«Στα μέτρα αυτά μπορεί να είναι η πράσινη ταράτσα και το πράσινο στους ακάλυπτους χώρους» επισημαίνει.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος σημειώνει ότι «αυτή η πρόταση μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Πολιτεία θα εξασφαλίσει πως από εδώ και πέρα δεν θα γίνει παράβαση με το κλείσιμο νέων ημιυπαίθριων χώρων».

Η εκτίμηση είναι, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «ότι αυτή τη στιγμή πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια έχουν κλεισμένους ημιυπαίθριους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Το κλείσιμο των ημιυπαίθριων είναι η Νο1 αυθαίρετη παράβαση σε όλη τη χώρα και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αφορά πάνω από το 90% των διαμερισμάτων».

Ο ημιυπαίθριος χώρος είναι απλώς ένα «σκεπαστό μπαλκόνι» και σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι ανοιχτός από τη μια πλευρά και κλειστός από τις υπόλοιπες τρεις. Ο νόμος προβλέπει την κατεδάφισή του -αν δεν θίγεται η αρτιότητα του κτιρίου- και χρηματικά πρόστιμα για τη διατήρησή του αν υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας.

[Πηγή]

3 thoughts on “Νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων προτείνει το ΤΕΕ

 1. Pingback: Ημιυπαίθρια με εφάπαξ πρόστιμο | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 2. mixanikos

  Με βάση την νομοθεσία ο ορισμός των ημιυπαίθριων χώρων είναι:

  Ημιυπαίθριος χώρος είναι ο στεγασμένος χώρος του κτιρίου, του οποίου η μία τουλάχιστον πλευρά είναι ανοιχτή προς τον κοινόχρηστο χώρο ή τους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου που δεν προσμετρώνται στην κάλυψη και οι υπόλοιπες πλευρές του ορίζονται από τοίχους ή κατακόρυφα φέροντα ή μη στοιχεία και χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ή προσωρινή παραμονή ανθρώπων.

  Με βάση το παραπάνω οι κατασκευαστές σε κάθε οικοδομή έφτιαχναν ένα επιπλέων δωμάτιο όπου άφηναν μια πλευρά του ανοικτή και αφού έπαιρναν το ρεύμα για την οικοδομή έβαζαν μια τζαμαρία και έκλειναν τον χώρο.

  Το γεγονός αυτό έχει επηρεάσει ένα πλήθος άλλων παραμέτρων όπως:
  α) Αύξηση του κόστους αγοράς των οικοπέδων αφού οι οικοπεδούχοι έχουν προσμετρήσει στην πώληση του οικοπέδου τους το τυχών κέρδος που θα προσκομίσει ο κατασκευαστής από την πώληση των χώρων αυτών
  β) Μείωση της τιμής πώλησης των κατοικιών, αφού η αξία αγοράς ενός διαμερίσματος που έχει για παράδειγμα δυο δωμάτια, από τα οποία το ένα είναι ημιυπαίθριος, δεν είναι το ίδιο με το αν τα δωμάτια αυτά ήταν και τα δυο στην δόμηση

  Όμως πέρα από τα παραπάνω ο ημιυπαίθριος χώρος δεν είναι πάντα ένα δωμάτιο που κλείνει. Στην σύγχρονη αρχιτεκτονική υπάρχει ανάγκη για δημιουργία κατασκευαστικών στοιχείων που δεν μπορούν να μπουν στην δόμηση όπως για παράδειγμα μια επιβλητική είσοδο σε κάποιο κτίριο ή ένας στεγασμένος χώρος (πχ γέφυρα) που μπορεί να ενώνει δύο άλλους χώρους κλπ

  Η κατάργηση των ημιυπαίθριων χώρων από μόνη της όμως δεν είναι λύση αφού θα οδηγήσει σε χρεοκοπία κατασκευαστές που ήδη έχουν αγοράσει οικόπεδο και έχουν υπολογίσει την αγορά του και τους ημιυπαίθριους. Αν οι ημιυπαίθριοι καταργηθούν η συνολική κατασκευή κάθε κατοικίας θα μειωθεί κατά 20%. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτή αύξηση της τιμής πώλησης των διαμερισμάτων αφού ο κατασκευαστής στο οικόπεδο που θα έφτιαχνε για παράδειγμα πέντε κατοικίες των 100 μ2 τώρα θα φτιάχνει τέσσερις

  Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μαζί με την τυχών κατάργηση των υμιπαιθριων χώρων είναι να αλλάξει ριζικά η νομοθεσία των κατασκευών που έτσι και αλλιώς είναι αναχρονιστική. Πρέπει να εφαρμόσουμε νομοθεσίες που ισχίουν και στο εξωτερικο.

  Η λύση είναι μια και λέγεται ΙΔΕΑΤΟ ΣΤΕΡΕΟ (ένα «κουτί» για κάθε οικόπεδο με συγκεκριμένο εμβαδό και ύψος ). Δηλαδή το κράτος να δίνει την δυνατότητα στους μηχανικούς να κατασκευάζουν ότι θέλουν αλλά αυτό να περιορίζεται μέσα στα όρια ενός ¨κουτιού¨ . Έτσι και το περιβάλλον προστατεύεται αφού δεν μπορούν να γίνουν κατασκευές έξω από τα στενά όρια του ιδεατού στερεού, και οι αρχιτέκτονες θα μπορούν να κατασκευάζουν όποιο στοιχείο θέλουν χωρίς τους αναχρονιστικούς νόμους που τώρα τους περιορίζουν
  http://politikosmichanikos.blogspot.com/

  Reply
 3. Pingback: Ημιυπαίθριοι χώροι: το αίσχος της κατασκευής | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση