100% αυξήθηκαν οι τιμές πάρκινγκ την τελευταία πενταετία

By | 04/02/2009

Ιδιαίτερα «αλμυρό» αποδεικνύεται το παρκάρισμα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ένας Αθηναίος είναι αδύνατον να εξασφαλίσει μια θέση στάθμευσης με λιγότερο από 8 ευρώ την ώρα. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πάρκινγκ- κυρίως στο Κολωνάκι- όπου η τιμή μιας θέσης στάθμευσης εκτοξεύεται στα 13 ή ακόμα και 14 ευρώ ανά ώρα. Αυτοί όμως που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι οι ιδιοκτήτες τζιπ, καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν δύο έως πέντε ευρώ παραπάνω από τους ιδιοκτήτες μικρότερων αυτοκινήτων.

Μάλιστα, οι διαφορές στο κόστος του πάρκινγκ – σε σχέση με μία πενταετία πριν- είναι τεράστιες και φτάνουν μέχρι και το 100%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συγκοινωνιολόγων, στην Αθήνα σταθμεύουν καθημερινά περίπου 100.000 αυτοκίνητα. Από αυτά μόνο τα 65.000 παρκάρουν σε καθορισμένες- νόμιμες θέσεις ή σε ιδιωτικά πάρκινγκ. Την ίδια στιγμή οι συγκοινωνιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς λιγότερο από το 40% των μετακινήσεων πραγματοποιείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ το ποσοστό των πολιτών που τα χρησιμοποιεί αυξάνεται κάθε χρόνο λιγότερο από 5%.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι καθημερινά στη Θεσσαλονίκη είναι το παρκάρισμα, ιδιαίτερα στο κέντρο. Οι τιμές στα πάρκινγκ είναι πολύ υψηλές, κάτι που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του αυτοκινήτου, ειδικά σε ώρες αιχμής. Έως και δέκα ευρώ μπορεί να χρειαστεί ένας οδηγός, προκειμένου να αφήσει το αυτοκίνητό του για δύο ώρες σε πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη. Οι τιμές των ιδιωτικών σταθμών είναι απλησίαστες, κυρίως στο κέντρο της πόλης, όπου η ζήτηση είναι αυξημένη και οι θέσεις στάθμευσης πολύ περιορισμένες. Το αποτέλεσμα είναι οι οδηγοί που κινούνται στις κεντρικές περιοχές της πόλης να αναζητούν θέση στάθμευσης για περισσότερο από 15 λεπτά κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περίπου 150 ιδιωτικά πάρκινγκ, εκ των οποίων μόνο τα 35 στο κέντρο. Ωστόσο είναι στην πλειονότητά τους μικρά και δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο είναι χωρητικότητας 40 θέσεων, παρέχοντας συνολικά περίπου 6.000 θέσεις στάθμευσης.

[Πηγή]

Απάντηση