Νομοθεσία των ΗΠΑ απαγορεύει το κάπνισμα σε όλες τις πολυκατοικίες

By | 02/02/2009

Στα 50 χρόνια που είναι καπνίστρια, η Ίντιθ Φρέντρικσον καπνίζει δύο πακέτα την ημέρα και δεν το μετανιώνει καθόλου. Όμως εδώ και δύο εβδομάδες, δεν μπορεί πια να καπνίζει στο σπίτι της. Η Φρέντρικσον ζει σ΄ ένα διαμέρισμα στο Μπελμόν της Καλιφόρνιας, μια ήσυχη πόλη 37 χλμ. νότια του Σαν Φρανσίσκο, στην οποία ισχύει ίσως η αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία των ΗΠΑ και απαγορεύει το κάπνισμα σε όλες τις πολυκατοικίες. «Είμαι εξοργισμένη», λέει η 72χρονη γυναίκα. «Σου επιβάλλουν πώς να ζήσεις».

Ακόμη πιο εκνευριστικό για τη Φρέντρικσον είναι το γεγονός ότι η απαγόρευση προήλθε από την ίδια την πολυκατοικία της- ένα κυβερνητικά επιδοτούμενο συγκρότημα κατοικιών για συνταξιούχους με την ονομασία Μπόνι Μπρέι Τέρας. Σύμφωνα με δημοτικούς αξιωματούχους, για την υιοθέτηση του αντικαπνιστικού νόμου δραστηριοποιήθηκε κυρίως μια ομάδα συνταξιούχων που κατοικούν εκεί και πίεσαν τον δήμο να ενεργήσει, ώστε ο καπνός από τα διαμερίσματα των καπνιστών να μην περνάει στα διαμερίσματα αυτών που δεν καπνίζουν. Στο Μπελμόν απαγορεύεται πλέον το κάπνισμα σε οποιοδήποτε διαμέρισμα έχει κοινό πάτωμα ή ταβάνι με άλλο. Ο νόμος έχει διχάσει τους ενοίκους του Μπόνι Μπρέι Τέρας σε δύο στρατόπεδα. Η Φρέντρικσον ανήκει στο ένα και ο Ρέι Γκούντριτς, ένας αδύνατος 84χρονος με πνευμονική νόσο και αλλεργίες, στο άλλο. Ο Γκούντριτς λέει πως παρατήρησε τον καπνό από τα δωμάτια των γειτόνων του αμέσως μόλις μετακόμισε στο Μπόνι Μπρέι το 1998. «Αμέσως μ΄ έπιασε πονοκέφαλος», λέει. Όταν το 2003 ξέσπασε μια πυρκαγιά στο δωμάτιο ενός καπνιστή, αποφάσισε πως έπρεπε να δράσει. Άρχισε να γράφει επιστολές στους τοπικούς αξιωματούχους. «Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας», έγραφε τον Ιούλιο του 2006. «Ένα σκυλί που γαβγίζει αναστατώνει τον ύπνο μας, αλλά δεν μας σκοτώνει. Το παθητικό κάπνισμα μας σκοτώνει».

Το δημοτικό συμβούλιο του Μπελμόν υιοθέτησε τον νόμο τον Οκτώβριο του 2007, απαγορεύοντας το κάπνισμα παντού στην πόλη των 25.000 κατοίκων εκτός από τα απομονωμένα σπίτια και αυλές, τους δρόμους, μερικά πεζοδρόμια και χαρακτηρισμένους υπαίθριους χώρους καπνίσματος.

Έπειτα από μια 14μηνη περίοδο χάριτος, ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή στις 9 Ιανουαρίου.

[Πηγή]

Απάντηση