Μειώνεται το κόστος για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια

By | 26/01/2009

Μείωση του κόστους έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών σε 1 ευρώ ανά τμ κατ’ ανώτατο όριο, έναντι 2,5 ευρώ ελάχιστης αμοιβής που ήταν η αρχική πρόταση, εξήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξής κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Επιπλέον, για τις ανεξάρτητες κατοικίες θα ισχύει κατώτατη αμοιβή για τον επιθεωρητή τα €100, αντί για €300 που ήταν η εισήγηση.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ακόμη ότι με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απόκτηση ή τροποποίηση της άδειας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικά για τα φωτοβολταϊκά ετοιμάζονται ρυθμίσεις ώστε να αρκεί μία άδεια μηχανικού για να επιτρέπεται η εγκατάσταση πάνελ στις στέγες των κτιρίων.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης σημειώνοντας ότι τα κτίρια καταναλώνουν περισσότερο από το 40 % της ενέργειας στην ΕΕ.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης έκανε σύντομο απολογισμό των μέτρων για την ιδιοκτησία, τονίζοντας ιδιαίτερα την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, καθώς και την αντικατάσταση του ΦΜΑΠ από το ΕΤΑΚ.

Η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι η ανακαίνιση των παλαιών οικοδομών με βάση τις νέες Κοινοτικές Οδηγίες αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αύξηση της απασχόλησης, ενώ η κα Λούκα Κατσέλη από το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η διεθνής κρίση πλήττει την κτηματαγορά στη χώρα μας περισσότερο γιατί η οικονομία μας ήταν περισσότερο εκτεθειμένη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά αδιάθετα ακίνητα και οι τιμές να υποχωρούν.

[Πηγή]

One thought on “Μειώνεται το κόστος για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια

 1. Tournatzis

  Πολύ καλό το 1ευρώ το μέτρο ως ανώτατη αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή. Όλοι οι ιδιοκτήτες θα είναι σίγουρα χαρούμενοι.

  Πρέπει όμως;

  Ποιος επιθεωρητής μηχανικός ή μηχανολόγος θα έρθει στο σπίτι μου που είναι 100τ.μ., να δει σχέδια, να κάνει αυτοψία, να κάνει μετρήσεις με τα όργανά του, να συμπληρώσει καταστάσεις, να εκδώσει πιστοποιητικό και άλλες εργασίες για να κερδίσει 100ευρώ; Ξέρετε εσείς κάποιον;

  Μήπως τελικά αντί το ενεργειακό πιστοποιητικό να αντιπροσωπεύει την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μου, με σκοπό να προβώ στις απαραίτητες ενέργειες για να μειώσω την κατανάλωση ενέργειας, γίνει ένα ακόμη τυπικό χαρτί χωρίς ουσιαστική αξία; Μήπως πάμε σε ένα σύστημα παραγωγής άχρηστων πιστοποιητικών;

  Reply

Απάντηση