Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης

By | 22/01/2009

Επίδομα θέρμανσης με στόχο την ενίσχυση των μικροσυνταξιούχων, αλλά και όλων των μακροχρόνια άνεργων προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Απασχόλησης, στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, για το Ταμείο Εγγυήσεων και θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Η έκτακτη αυτή εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, κυμαίνεται από 100 – 200 ευρώ ανά δικαιούχο, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά γεωγραφική περιοχή της χώρας και αφορά τους συνταξιούχους, στους οποίους καταβάλεται ΕΚΑΣ, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και τους μακροχρόνια άνεργους.

Η σχετική διάταξη όμως θα διορθωθεί, ώστε στους δικαιούχους να περιληφθούν όλοι οι άνεργοι, διευκρινήστηκε αργότερα από το ΥΠΟΙΟ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «από το υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζεται ότι η διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή για το Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής αφορά όλους τους εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ κατά την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή της σχετικής διάταξης και όχι μόνο τους μακροχρόνια ανέργους, όπως εκ παραδρομής αναγράφτηκε. Η διόρθωση της σχετικής διάταξης θα γίνει κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής».

Η ενίσχυση χορηγείται σε κάθε άτομο που ανήκει σε μία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει και άλλο άτομο στο ίδιο νοικοκυριό που δικαιούται την ενίσχυση.

Επομένως, το ύψος της ενίσχυσης για τα νοικοκυριά με δύο δικαιούχους, μπορεί να φθάσει έως τα 400 ευρώ.

Ειδικότερα, χορηγούνται:

200 ευρώ για τους κατοίκους των νομών: Αρκαδίας Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φλώρινας και Χαλκιδικής.

150 ευρώ στους κατοίκους των νομών: Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Λακωνίας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Κέρκυρας, Κορίνθου, Πρέβεζας, Φθιώτιδας και Φωκίδας.

100 ευρώ για τους δικαιούχους των νομών: Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων και Χίου.

Το ποσό της ενίσχυσης είναι αφορολόγητο και θα καταβληθεί στους μεν συνταξιούχους μέσω των ασφαλιστικών φορέων από τους οποίους χορηγείται η κύρια σύνταξη, στους δε μακροχρόνια ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ.

Η χορήγηση του συγκεκριμένου έκτακτου επιδόματος θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας: «με τη χορήγηση του επιδόματος υλοποιείται η σχετική κυβερνητική εξαγγελία, στο πλαίσιο της πολιτικής της Κυβέρνησης για τη στήριξη με στοχευμένες πολιτικές των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Η κυβερνητική πολιτική για την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων θα αποτυπώνεται και στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

[Πηγή]

One thought on “Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα θέρμανσης

  1. Pingback: Αρχίζει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση