Το ρωσικό φυσικό αέριο ξαναρέει στην Ευρώπη

By | 21/01/2009

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom επανέλαβε το πρωί της Τρίτης την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπαίνει τέλος σε μία ενεργειακή κρίση που κράτησε σχεδόν δύο εβδομάδες και προκλήθηκε από τη διένεξη Μόσχας-Κιέβου.

Ο εκπρόσωπος της Gazprom Μπόρις Σαπόζνικοφ είπε ότι οι στρόφιγγες άνοιξαν περί της 9:30 το πρωί, ώρα Ελλάδος. Η ουκρανική Naftogaz επιβεβαίωσε ότι άρχισε να δέχεται αέριο στις 9:24 το πρωί.

Το αέριο θα χρειαστεί έως και 36 ώρες για να φτάσει στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Τη ροή του αερίου στους ουκρανικούς αγωγούς θα επιτηρούν Ευρωπαίοι παρατηρητές.

Η επανάληψη της τροφοδοσίας της Ευρώπης έγινε δυνατή μετά την υπογραφή της δεκαετούς συμφωνίας μεταξύ της ρώσικης Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz στην οποία κατέληξαν την Κυριακή το Κίεβο και η Μόσχα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν την Τρίτη στη Μόσχα ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ουκρανή ομόλογός του Γιούλια Τιμοσένκο. Επρόκειτο για την επισφράγιση μίας καταρχήν συμφωνίας που επιτεύχθη αργά την Κυριακή ανάμεσα στην Gazprom και τη Naftogaz.

Το ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου είχε διακόψει την τροφοδοσία προς την Ευρώπη από τις 7 Ιανουαρίου, εν μέσω έριδας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τις τιμές του προϊόντος και ρωσικών κατηγοριών για «κλοπή» του αερίου από τους Ουκρανούς.

Η Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται το ένα πέμπτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πολυήμερης κρίσης.

Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της ρωσο-ουκρανικής συμφωνίας τη Δευτέρα, ο σκεπτικισμός επικράτησε της ανακούφισης, ως αποτέλεσμα των πολλών παλινωδιών που υπήρξαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τα αίτια της κρίσης, τα γεγονότα του τελευταίου δεκαπενθημέρου κλόνισαν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων προς αμφότερες, για την αξιοπιστία τους ως προμηθευτές.

Περισσότερα από 15 κράτη βρέθηκαν αντιμέτωπα με σοβαρές ελλείψεις, ιδιαίτερα εκείνα -όπως η Βουλγαρία και η Σλοβακία- που εξαρτώνται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο.

Πέραν τη οικονομικής της φύσης, η ρωσο-ουκρανική διένεξη ήταν ακόμη πιο δύσκολο να επιλυθεί λόγω των γεωπολιτικών παραμέτρων που αφορούν στο μέλλον της Ουκρανίας και τον ανταγωνισμό που υπάρχει για τις προσοδοφόρες οδούς των ρωσικών ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη.

ΕΕ: Η εξάρτηση από τη Ρωσία πρέπει να μειωθεί

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο καλωσόρισε την επανέναρξη της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία , αλλά προέτρεψε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να μειώσουν την εξάρτησή τους από τόσο «μη ασφαλείς» προμηθευτές.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε «πολύ απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο διεξήγαγαν τις διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των δύο χωρών» κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τόνισε, ωστόσο, πως «είναι προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και με την Ουκρανία».

«Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που είδα συστηματικά να μην εφαρμόζονται συμφωνίες» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΕ οφείλει πλέον να μειώσει την εξάρτησή της από ρωσικό φυσικό αέριο που φθάνει μέσω Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε «βεβαίως και ναι».

«Ένα από τα συμπεράσματα που πρέπει να εξάγουμε είναι ότι το φυσικό αέριο που έρχεται από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας δεν ήταν ασφαλής» ενεργειακή τροφοδοσία, είπε και κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να «προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα», διαφοροποιώντας τις ενεργειακές πηγές τους και εγκρίνοντας μέτρα τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Ιράν: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δηλώσεις που έκανε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μεχντί Σαφάρι. 

Το Ιράν, είπε, είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνομιλίες με την ΕΕ για τη σύσφιξη των ενεργειακών δεσμών, είτε πουλώντας το δικό του  φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες είτε λειτουργώντας ως κόμβος μεταφοράς.

Το ιράν «είναι μία καλή ενεργειακή πηγή» για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σημείωσε 

Ο κ. Σαφάρι πραγματοποίησε επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους το τελευταίο διήμερο στις Βρυξέλλες για το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας.

[Πηγή]

One thought on “Το ρωσικό φυσικό αέριο ξαναρέει στην Ευρώπη

  1. Κάβο Πάπας

    Η ιδέα του να αντικατασταθεί η μη ασφαλής πηγή φυσικού αερίου, μέσω Ρωσίας – Ουκρανίας, με την «ασφαλέστερη» πηγή του Ιράν μόνο μειδιάματα μπορεί να προκαλέσει

    Reply

Απάντηση