Παρατηρητήριο τιμών φυσικού αερίου

By | 21/01/2009

Όπως αναφέρεται στα “ΝΕΑ“, η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει «φρενάρει» τις αιτήσεις  των νοικοκυριών να συνδεθούν με το δίκτυο του φυσικού  αερίου αλλά, αντίθετα, τις έχει αυξήσει κατακόρυφα.

Το σταθερά χαμηλότερό του κόστος κατά 20% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης είχε ως αποτέλεσμα τα συμβόλαια που συνήψαν φέτος με την ΕΠΑ Αττικής οι οικιακοί καταναλωτές να αυξηθούν πάνω από 30% έναντι των αντίστοιχων του 2007.

Παρ΄ ότι στο σύνολο των καταναλωτών του Νομού Αττικής ο αριθμός παραμένει μικρός, εντούτοις ώς το τέλος του 2008 τα νοικοκυριά και οι μικροί έμποροι που έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της Εταιρείας Παροχής Αερίου Αττικής εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τους 170.000 σε περισσότερους από 40 δήμους του Λεκανοπεδίου. Αριθμός μάλιστα που ενδεχομένως να αυξηθεί όταν στα μέσα Ιανουαρίου θα συγκεντρωθούν τα οριστικά στοιχεία για τις νέες συνδέσεις του 2008. Και αυτό καθώς το τελευταίο διάστημα πολλοί ήταν εκείνοι οι καταναλωτές που έσπευσαν να επωφεληθούν της προσφοράς της ΕΠΑ για μείωση κατά 50% των τελών σύνδεσης (από 630 σε 315 ευρώ) για όσους υπογράψουν σύμβαση με την εταιρεία μέχρι το τέλος του έτους.

Εκείνο που παρουσιάζει κάμψη είναι η κατανάλωση φυσικού αερίου. Η κακή ψυχολογία λόγω της κρίσης έχει ήδη ως συνέπεια αρκετοί καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες για ενέργεια σε σχέση με πέρυσι. Πολλά νοικοκυριά που καταναλώνουν φυσικό αέριο ανάβουν λιγότερο απ΄ ό,τι πέρυσι τα καλοριφέρ τους, γεγονός που φυσικά ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται και όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αντίθετα με την κατανάλωση φυσικού αερίου που μειώνεται λόγω της κρίσης, οι νέες συνδέσεις με το δίκτυο αυξάνονται. Ενδεικτικό είναι ότι η ζήτηση για νέες συνδέσεις, δηλαδή τα τηλεφωνήματα ή οι αιτήσεις σύνδεσης που δέχθηκε φέτος η ΕΠΑ Αττικής, παρουσίασαν αύξηση κατά 65% έναντι του 2007. Ειδικότερα φέτος, ενδιαφέρον να συνδεθούν με την ΕΠΑ Αττικής εξέφρασαν περίπου 18.650 καταναλωτές έναντι 11.400 πέρυσι, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια. Το δίκτυο της ΕΠΑ στην Αττική έχει φτάσει πλέον τα 2.700 χιλιόμετρα έναντι περίπου 2.000 χιλιομέτρων στα τέλη του 2006, ενώ για το 2009 προγραμματίζεται η κατασκευή 500 επιπλέον χιλιομέτρων. Όσο για τις εκκρεμείς συνδέσεις, δηλαδή τους καταναλωτές που έχουν υπογράψει με την ΕΠΑ συμβόλαιο αλλά ακόμη δεν έχουν συνδεθεί, πηγές από την εταιρεία ανέφεραν ότι ο αριθμός τους έχει περιορισθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν, αφού οι πολύμηνες καθυστερήσεις του 2005 και 2006 έχουν ξεπεραστεί και η κατασκευή των δικτύων «τρέχει» με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε όσες περιοχές υπάρχει εγκατεστημένο δίκτυο, από την ημέρα που ένα νοικοκυριό θα υποβάλει αίτηση στην ΕΠΑ μέχρι να συνδεθεί δεν περνούν πάνω από 2 μήνες– μαζί με την αυτοψία στην εσωτερική εγκατάσταση, την πιστοποίηση του καυστήρα και άλλα θέματα ασφαλείας που πρέπει να ελεγχθούν.

Αν αφαιρέσει κανείς ποσοστό 20% από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (0,48 ευρώ/ λίτρο) και κάνει τις αναγκαίες μετατροπές, προκύπτει ότι το φυσικό αέριο σήμερα κοστίζει 0,38 ευρώ/ λίτρο. Αυτό σημαίνει ότι αν μια οικογένεια που διαμένει σε σπίτι 100 τ.μ. πληρώνει για πετρέλαιο θέρμανσης για παράδειγμα 200 ευρώ τον μήνα, τότε αν είχε εγκατάσταση φυσικού αερίου θα πλήρωνε για την ίδια ποσότητα καυσίμου ένα ποσό της τάξης των 160 ευρώ. Όσο για το κόστος της εσωτερικής εγκατάστασης, αυτό δεν υπερβαίνει σήμερα για μια μέση πολυκατοικία 10-12 διαμερισμάτων τα 2.800-3.000 ευρώ- χωρίς τον ΦΠΑ.

To blog “taxalia” δημοσιεύει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα περί μειωμένης κατά 20% τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με το πετρέλαιο δεν ισχύουν. Μάλιστα σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς το φυσικό αέριο κοστίζει 42% ακριβότερα από το πετρέλαιο !!!.

Σε σχετική κλαδική μελέτη το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) είχε αναφέρει ότι το φυσικό αέριο θα είναι ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της καθυστερημένης προσαρμογής της τιμής του φυσικού αερίου αλλά η ΔΕΠΑ διαβεβαίωνε ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα ακριβότερης τιμής του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου θέρμανσης.

Το blog “taxalia” σε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό κ. Κώστα Χ
ατζηδάκη
ζητά τη δημιουγία παρατηρητηρίου τιμών φυσικού αερίου, να δημοσιεύει δηλαδή, όπως κάνει με το πετρέλαιο, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, τις τιμές με τις οποίες πρέπει να τιμολογούν οι Ε.Π.Α., με βάση τη “χρονική υστέρηση” που επικαλούνται οι Ε.Π.Α.

Αναμένουμε την απάντηση του κ.Υπουργού…

5 thoughts on “Παρατηρητήριο τιμών φυσικού αερίου

 1. george-tsitiridis

  http://taxalia.blogspot.com/2009/01/72.html
  72% ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ “ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ”.
  Κάθισα και επαλήθευσα τους υπολογισμούς. Το taxalia έχει απόλυτο δίκιο. Και ξέχασε να ανφερθεί και στο κόστος απόσβεσης του εξοπλισμού!
  Ίσως το πρόβλημα να μην είναι τόσο έντονο στην Αθήνα, που έχει μαλακότερο κλίμα, αλλά εδώ αναγκαζόμαστε να τα καίμε όλη μέρα. Κάτι πρέπει να γίνει.
  Γ.Τ.Θεσσαλονίκη

  Reply
 2. stavi

  Το πετρέλαιο έχει 51 λεπτά το λίτρο ενώ το φυσικό αέριο έχει 74 λεπτά το kυβικό μέτρο που βλέπεται το 20% φθηνότερο. Γι’ αυτό έχει σταματήση και η διαφήμηση στην τηλεόραση.!!!!!!

  Reply
 3. ΜΑΚΗΣ

  ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 0,05925
  ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 0,04121 ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 0,04909 ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2009
  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ? Ο Λ\ΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΠΟ 24/12/08 ΕΩΣ 21/1/09 652,38 ΕΥΡΩ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ???

  Reply
 4. Νίκος

  ****By ΜΑΚΗΣ on Φεβ 14, 2009 | Reply

  ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 0,05925
  ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 0,04121 ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 0,04909 ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2009
  ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΦΟΡΑ? Ο Λ\ΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΑΠΟ 24/12/08 ΕΩΣ 21/1/09 652,38 ΕΥΡΩ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ???****

  Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου.

  Άλλο κράτος η Αθήνα, άλλο η Θεσσαλονίκη;
  Δυστυχώς ΝΑΙ!!!

  Μας ενώνει μόνο η αρπαχτή και οι κουμπαραίοι…
  Βρε ΟΥΣΤ!!!
  Ξυπνήστε!!!

  Reply
 5. ΜΑΚΗΣ

  ΣΗΜΕΡΑ ΕΜΑΘΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ 20% ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΤΙΜΗ ΑΛΛΆΖΕΙ ΚΆΘΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ Φ.Α ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΥΨΗ ,ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΔΩΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ

  Reply

Απάντηση