Το διαμέρισμα δεν γίνεται κατάστημα

By | 12/01/2009

Νόμιμα αντιδρούν οι συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας και εμποδίζουν άλλον ιδιοκτήτη να μετατρέψει το ισόγειο διαμέρισμά του σε εμπορικό κατάστημα, εφόσον κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Η αντίδραση αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική μονάχα από το γεγονός ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας έχει γίνει πριν από μισό αιώνα και στο μεταξύ έχει επέλθει ραγδαία αύξηση της εμπορικότητας στην περιοχή αλλά και στη ζήτηση ακινήτων για εμπορικές χρήσεις.

Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε τους συνιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν ήθελαν να λειτουργήσει κατάστημα στην πολυκατοικία τους ούτε να αλλάξει η πρόσοψη του ισογείου με βιτρίνα.

Δέχτηκε μάλιστα ότι αφού υπάρχουν ακόμα πολυκατοικίες στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο που χρησιμοποιούνται ως σπίτια, οι συνιδιοκτήτες νόμιμα αρνούνται να επιτρέψουν τη μετατροπή διαμερίσματος σε κατάστημα και είναι αδιάφορο το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα ισόγεια διαμερίσματα στον συγκεκριμένο δρόμο έχουν πλέον μετατραπεί σε επαγγελματικές στέγες και χρησιμοποιούνται ως εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, εφόσον ο κανονισμός της πολυκατοικίας απαγορεύει τη μετατροπή των κοινόχρηστων πρωτοτοίχων της πολυκατοικίας και των εξωτερικών τοίχων, επιτρέποντας παρεμβάσεις μόνο εάν συμφωνεί το σύνολο των ιδιοκτητών, είναι νόμιμη η άρνηση που προβάλλεται από άλλους συνιδιοκτήτες αντιδρώντας στη μετατροπή ισόγειων παραθύρων σε βιτρίνα και σε εξωτερική πόρτα για να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα.

Επαγγελματική στέγη

Η παρεμπόδιση αυτή δεν είναι καταχρηστική και δεν έχει επαχθείς συνέπειες για τον ιδιοκτήτη του ισόγειου διαμερίσματος, αφού μπορεί να το νοικιάσει αν όχι ως διαμέρισμα, τουλάχιστον ως επαγγελματική στέγη (παλαιότερα λειτουργούσε ως ιατρείο), κάτι που επιτρέπει ο κανονισμός.

Δεν μπορεί δε να επηρεάσει τη συγκεκριμένη αντιδικία και να θεωρηθεί καταχρηστική η αντίδραση των συνιδιοκτητών διαμερισμάτων το γεγονός ότι το ισόγειο διαμέρισμα ως εμπορικό κατάστημα θα μπορούσε να αποδώσει πολύ μεγαλύτερα ενοίκια και οφέλη στον ιδιοκτήτη του.

Η περιουσιακή αυτή βλάβη δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αντίδραση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών ξεπερνά τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη.

Και τούτο διότι πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι τυχόν μετατροπή -την οποία απαγορεύει άλλωστε ο κανονισμός- θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στους συνιδιοκτήτες, που υποστηρίζουν ότι στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο του Κολωνακίου υπάρχει μικρότερος συντελεστής εμπορικότητας και στη συγκεκριμένη πολυκατοικία τα περισσότερα διαμερίσματα κατοικούνται από οικογένειες με μικρά παιδιά.

Μάλιστα, κάποια από τα διαμερίσματα αυτά αγοράστηκαν αποβλέποντας κυρίως στις διατάξεις του κανονισμού που απαγορεύουν τα καταστήματα, γιατί η λειτουργία του ισογείου ως κατάστημα θα επέφερε αύξηση της κίνησης στην περιοχή -που είναι ήδη μεγάλη- προκαλώντας αναπόφευκτα σημαντική προσέλευση στο κατάστημα είτε πεζών είτε εποχούμενων πελατών.

Με τις σκέψεις αυτές ο ΑΠ απέκρουσε (238/08) την αγωγή ιδιοκτήτη ισογείου διαμερίσματος στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, που ήθελε να το μετατρέψει σε εμπορικό κατάστημα για να το νοικιάσει, αφού είναι ο εμπορικότερος δρόμος της περιοχής και σχεδόν όλα τα ισόγεια έχουν γίνει καταστήματα.

Κατά τον ΑΠ οι συνιδιοκτήτες είχαν κάθε δικαίωμα να εμποδίσουν τη μετατροπή αυτή, αφού έχουν με το μέρος τους τον κανονισμό τον οποίο γνώριζαν από πριν όλες οι πλευρές και η πολυκατοικία βρίσκεται προς την άλλη πλευρά σε σχέση με την πλατεία Κολωνακίου, ενώ ο συντελεστής εμπορικότητας αυξάνεται πλησιάζοντας προς την πλατεία.

Εξώδικες διαμαρτυρίες

Γύρω από το επίμαχο ισόγειο υπήρξαν μάλιστα προ 2ετίας εξώδικες διαμαρτυρίες από τους συνιδιοκτήτες, διότι νοικιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα γυναικείων ρούχων.

Οι συνιδιοκτήτες σημείωσαν ότι από τις συζητήσεις στη γενική συνέλευση (όπου απορρίφθηκε η μετατροπή) είχε προκύψει η προοπτική να λειτουργήσει ως ανθοπωλείο, ενώ οι ίδιοι φοβούνται ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει επαχθέστερη για τους ίδιους χρήση, όπως π.χ. καφετέρια.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα η νομολογία του ΑΠ είχε δεχθεί τη μετατροπή σε κατάστημα (παρά την απαγόρευση του κανονισμού) αλλά σε κτίσμα της λεωφόρου Συγγρού, όπου όλα σχεδόν τα διαμερίσματα λειτουργούσαν ως γραφεία και εμπορικά καταστήματα με συνέπεια να έχει αλλάξει εντελώς η φυσιογνωμία της περιοχής αλλά κα

One thought on “Το διαμέρισμα δεν γίνεται κατάστημα

 1. XePeTsA

  Δίκιο έχουν οι κάτοικοι …

  Αλλά ξέρεις κάτι ρε αδερφέ …Η χώρα παραπέει σε όλα τα θέματα …
  Τα αυθαίρετα πλέον τα θεωρούμε φυσιολογικά …
  Καιγεται ένα δάσος και σε λίγες μέρες έχει γίνει συνοικία …
  τι να λέμε τώρα γι’ αυτή τη χώρα …

  Ο καθένας κάνει ότι θέλει …και το σκεπτικό είναι όλα καλά αφού το κάνουν όλοι….

  Reply

Απάντηση