Ανακυκλώστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο

By | 09/01/2009

Είναι γνώριμη στην Ελλάδα η εικόνα των παρατημένων και μισόξερων χριστουγεννιάτικων δέντρων που σαπίζουν στα πεζοδρόμια, δίπλα σε κάδους απορριμμάτων. Αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν αρχίσουμε να τα ανακυκλώνουμε, όπως συμβαίνει στον Καναδά.

Στην Ελλάδα, υπάρχει μια παρόμοια οικολογική πρωτοβουλία στην Αθήνα, ωστόσο δεν έχει διαφημιστεί επαρκώς. Συγκεκριμένα, συνεργεία του δήμου συλλέγουν τα πεταμένα χριστουγεννιάτικα έλατα και στη συνέχεια τα μεταφέρουν στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης στα Άνω Λιόσια, όπου μετατρέπονται σε κομπόστ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί «περίπου 1.000 δέντρα» είπε στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του δήμου Γιώργος Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι ο αριθμός δεν είναι μεγάλος εάν σκεφτεί κανείς τον πληθυσμό της Αθήνας. Από σήμερα πάντως, αναφέρει, οι πολίτες θα μπορούν να παίρνουν περισσότερες οδηγίες για την ανακύκλωση από τον τετραψήφιο αριθμό του δήμου για θέματα καθαριότητας, 1960.

Ακόμη λιγότερο οργανωμένα γίνεται η ανακύκλωση φυσικών ελάτων στους υπόλοιπους δήμους της χώρας μας. Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, κάθε χρόνο κόβονται περίπου 250.000 έλατα για να στολιστούν τα Χριστούγεννα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς λοιπόν, εάν υποθέσουμε ότι 5% των νοικοκυριών αγόραζε φυσικά έλατα και όλα- κάπου 300.000- πήγαιναν για ανακύκλωση θα μας έδιναν περίπου 6.000 τόνους κομπόστ.

[Πηγή]

Απάντηση