Παρατείνονται οι προθεσμίες για τεχνικό έλεγχο των ανελκυστήρων

By | 30/12/2008

Παρατείνονται οι προθεσμίες για τεχνικό έλεγχο των ασανσέρ που έληγαν αύριο 31 Δεκεμβρίου και, παράλληλα, αυξομειώνεται ο αριθμός των υποχρεωτικών συντηρήσεων ετησίως, με ανάλογες επιπτώσεις στα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπονται σε απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας και ο υφυπουργός κ. Σ. Καλαφάτης, με την οποία:

– Η προθεσμία (που έληγε αύριο) για έκδοση πιστοποιητικών ασφαλούς λειτουργίας των ανελκυστήρων παρατείνεται για δύο ως τέσσερα χρόνια, ανάλογα με την παλαιότητα. Προβλέπεται, επίσης, ότι οι έλεγχοι θα γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της περιόδου κατασκευής του ανελκυστήρα, που σημαίνει ότι οι παλαιοί ανελκυστήρες απαλλάσσονται π.χ. από την υποχρεωτική τοποθέτηση εσωτερικής πόρτας ασφαλείας ή κουρτίνας φωτοκύτταρων, εάν οι προδιαγραφές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους δεν το προέβλεπαν.

– Η κλίμακα των υποχρεωτικών συντηρήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

α) Για ανελκυστήρες που είναι εγκατεστημένοι σε μονοκατοικίες, καθώς και για ανελκυστήρες έως δύο στάσεων προβλέπεται συντήρηση κάθε δύο μήνες.

β) Για πολυκατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες προβλέπεται συντήρηση ανά 45 ημέρες (8 φορές το χρόνο).

γ) Για ανελκυστήρες εγκατεστημένους σε μεγάλα, δημόσια κτίρια η συντήρηση θα γίνεται δύο φορές το χρόνο.

Σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, αυξάνονται οι συντηρήσεις για τις μονοκατοικίες (ήταν 4 ως 7 φορές το χρόνο) και τις μικρές πολυκατοικίες με ασανσέρ μέχρι 4 στάσεων, στις οποίες γίνονταν 7 συντηρήσεις ετησίως. Στις μεγαλύτερες πολυκατοικίες και τα επαγγελματικά κτίρια οι συντηρήσεις μειώνονται σε 8 από 9-10.

Update: Εδώ μπορείτε να βρείτε τη νέα ΚΥΑ για την εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων.

[Πηγή]

One thought on “Παρατείνονται οι προθεσμίες για τεχνικό έλεγχο των ανελκυστήρων

  1. Στέλιος Πράσινος

    Επειδή η ιστοσελίδα που αναφέρει η Νέα ΚΥΑ για την εγκατάσταση λειτουργία συντήρηση ανελκυστήρων δεν ανοίγει, μήπως μπορείτε να μας δώσετε που μπορούμε να την βρούμε?

    Reply

Απάντηση