Νέα ανάρτηση της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό

By | 12/12/2008

Νέα ανάρτηση της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό, μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ, στον ελλαδικό χώρο! Το ιδιαίτερα μεγάλο σήμα καταγράφηκε τον Οκτώβριο από το σταθμό του Πύργου και «ανέβηκε» στις 7 Δεκεμβρίου στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Cornell. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος και η ομάδα του, από τις αναλύσεις των ηλεκτρομαγνητικών σημάτων (τα SES, όπως τα ονομάζουν) που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους δύο μήνες προκύπτει (αν κι εφόσον φυσικά αυτά επαληθευτούν) ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός, με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη νέα ανάρτηση, το τελευταίο ισχυρό σήμα καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου στο σταθμό της ομάδας ΒΑΝ, στον Πύργο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σήμα, όπως είχε επισημάνει στην «Espresso» στις αρχές Νοεμβρίου ο συνεργάτης του καθηγητή Παναγιώτη Βαρώτσου, εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, παρουσίαζε μεγάλη ταλάντωση και ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. «Ενα σήμα από μόνο του δεν λέει τίποτα. Πρέπει να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσουμε να πούμε αν δείχνει ή όχι ότι επίκειται νέος σεισμός» είχε τονίσει τότε ο κ. Χουλιάρας.

Το εύλογο χρονικό διάστημα φαίνεται λοιπόν πως πέρασε καθώς, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, η ομάδα μελετώντας το σήμα, αλλά και στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι «προετοιμάζεται» σε μια περιοχή, αλλά χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας ΒΑΝ, η «επίμαχη» περιοχή βρίσκεται μέσα σε ένα νοητό παραλληλόγραμμο πάνω στο χάρτη που καλύπτει τη βορειοδυτική Πελοπόννησο, τον Κορινθιακό κόλπο, το τρίγωνο Ζάκυνθος – Κεφαλονιά – Λευκάδα καθώς κι έένα κομμάτι της Στερεάς Ελλάδας. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι τις τελευταίες μέρες οι συνεργάτες της ομάδας ΒΑΝ δεν έχουν «κλείσει μάτι» συλλέγοντας και αναλύοντας συνεχώς τα δεδομένα των σταθμών ΒΑΝ από τα σήματα που λαμβάνουν και παρακολουθώντας τα σεισμικά δεδομένα των περιοχών που έχουν βάλει «στο κόκκινο».

[Πηγή]

One thought on “Νέα ανάρτηση της ομάδας ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό

  1. Pingback: Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Λαμία | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση