Περί τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης…

By | 08/12/2008

ΕΥΑΘ

Σε «πάγωμα» των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης του 2009 για τουλάχιστον 400.000 νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη, προχωρά η ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ θα μειώσει κατά 20% την τιμή νερού για 5.400 πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα τέκνα και άνω. Ερωτηθείς για το πώς η εταιρία θα καταφέρει, παγώνοντας τα τιμολόγια του 2009 να διατηρήσει υψηλά μεγέθη, αυξάνοντας παράλληλα τις επενδύσεις, ο κ. Σκόδρας είπε ότι αυτό θα γίνει με «συμπίεση του κόστους» αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το κόστος αποκατάστασης βλαβών αποχέτευσης μειώθηκε ήδη κατά 59,75%, σε σχέση με πριν 3,5 χρόνια.

Σε ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ προς τον Πρωθυπουργό, αναφέρεται ότι η ΕΥΑΘ, το 75% των μετοχών της οποίας ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, προτείνει ΜΗΔΕΝΙΚΗ αύξηση για το 2008 και ΜΗΔΑΜΙΝΗ αναπροσαρμογή για το 2009. Πως είναι δυνατόν λοιπόν η Διοίκηση της ΕΥΑΘ να προσφέρει 0% αυξήσεις στους εργαζόμενους όταν τα καθαρά κέρδη της εταιρείας εμφάνισαν στο εννεάμηνο αύξηση 84,89% και ανήλθαν σε 11,389 εκατ. ευρώ. Προφανώς ο κ.Σκόδρας όταν αναφερόταν στη “συμπίεση του κόστους” εννοούσε το “πάγωμα” των μισθών των εργαζομένων.

ΕΥΔΑΠ

Πτωτικά εκτιμά η Euroxx ΑΧΕΠΕΥ ότι έχουν κινηθεί τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ. Συγκεκριμένα η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αναμένει «αδύναμα» αποτελέσματα για το γ’ τρίμηνο λόγω των αυξημένων λειτουργικών δαπανών (προερχόμενες από την Ψυττάλεια) και των υψηλότερων τιμών ενέργειας, ενώ προσθέτει ότι οι καθυστερήσεις στις τιμολογήσεις οι οποίες ήταν εμφανείς στο β’ τρίμηνο έχουν συνεχιστεί και στο γ’ τρίμηνο του έτους.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και επιβάρυνση των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ, τόσο για να αποθαρρυνθεί η υπερβολική κατανάλωση νερού όσο και για να καλυφθούν οι δαπάνες λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, έργο που ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία για πέντε χρόνια έναντι 130 εκατομμυρίων ευρώ, ετοιμάζει η ΕΥΔΑΠ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήδη έχουν επιβληθεί αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ  από την 1η Οκτωβρίου. Τα τιμολόγια του νερού αυξήθηκαν κατά 3% και τα τέλη αποχέτευσης κατά 7%, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας («Ψυτταλόσημο»).

ΕΥΔΑΚ

Στην Κομοτηνή ο δήμαρχος στέλνει λογαριασμούς 700 € για το νερό! Εξοργισμένοι είναιι κάτοικοι του οικισμού της Παραδημής στην Κομοτηνή, με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ. Όλα αυτά χρόνια οι λογαριασμοί κυμαινόταν από 15€ έως 35€, ενώ τώρα καλούνται να πληρώσουν από 150€ έως 700€!!! Η απάντηση της δημοτικής αρχής, μέσω του προέδρου της επιχείρησης Κώστα Ναλμπάντη: «…δεν πρόκειται για λάθος. Τα ποσά που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς είναι πραγματικά και μάλιστα μετά από έκπτωση!!!…».

Απάντηση