Σπίτια για τη γενιά των 700 ευρώ

By | 01/12/2008

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ βλέπουν ότι το όνειρο για το δικό τους κεραμίδι θα μείνει άπιαστο για πολύ καιρό.

Μόλις 1 στους 10 Ελληνες με εισόδημα έως 500 ευρώ δηλώνει ότι σκοπεύει να πάρει σπίτι τα επόμενα δύο χρόνια ενώ οι πολίτες με εισόδημα από 500 έως 1.000 ευρώ δηλώνουν σε ποσοστό 15,9% ότι θα προχωρούσαν σε αγορά.

Τι μπορεί, όμως, να αγοράσει αυτή η γενιά με τα χαμηλά εισοδήματα που δεν είναι σε θέση να πληρώσει ένα δάνειο πάνω από 100.000 ευρώ; Υπάρχουν επιλογές ή το νοίκι είναι η μόνη διέξοδος;

Η «Οικονομία» καταγράφει βασικές επενδυτικές επιλογές της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι τα εξής: Είναι νέοι, γύρω στα 30, συνήθως ανύπαντροι με μια δουλειά που το μηνιαίο εισόδημα δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Εχουν εργασιακή ανασφάλεια, ενοικιάζουν μικρά σπίτια και ελπίζουν να… παντρευτούν ώστε να έχουν δύο μισθούς.

Οι διέξοδοι που η γενιά των 700 ευρώ έχει στην αγορά ακινήτων είναι:

1 Αγορά σε φθηνές, φτωχές ή υποβαθμισμένες περιοχές που έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Ποιος περίμενε για παράδειγμα πριν από 10 χρόνια ότι ο Ελαιώνας θα γινόταν το νέο εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης; Οι ευκαιρίες πλέον βρίσκονται στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Αττικής, δηλαδή Βοτανικό, Αιγάλεω, Νίκαια, Κερατσίνι, Πέραμα με τιμές καινούργιων σπιτιών ακόμη και κάτω από 1.400 ευρώ/τ.μ.

2 Γκαρσονιέρες ή μικρά σπίτια, είναι η μόνη διέξοδος της «γενιάς των 700 ευρώ» για ιδιοκατοίκηση. Τόσο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη όσο και στην περιφέρεια υπάρχουν μικρά σπίτια με 30.000 έως 60.000 ευρώ. Στο κέντρο της Αθήνας, σε Παγκράτι, Βύρωνα, Μεταξουργείο, Καισαριανή, Αμπελόκηπους, Σεπόλια, Κολωνό υπάρχουν σπίτια 30-40 τ.μ. με κόστος 1.500-1.700 ευρώ/τ.μ. Για παράδειγμα, γκαρσονιέρα στην πλατεία Αττικής 34 τ.μ. με σίγουρο ενοίκιο 300 ευρώ δίνεται αντί 34.000 ευρώ.

3 Και τα μεταχειρισμένα έχουν… ψυχή. Σύμφωνα με στοιχεία της κτηματομεσιτικής εταιρείας Intercasa, οι τιμές των παλαιών σπιτιών έχουν υποχωρήσει έως 25%. Σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα, υπάρχουν ευκαιρίες.

4 Η επένδυση σε ένα δυάρι προσφέρει σίγουρη απόδοση. Η υπεραξία είναι σημαντική ενώ αν κάποιος θελήσει να το ενοικιάσει θα έχει σίγουρο εισόδημα.

[Πηγή]

One thought on “Σπίτια για τη γενιά των 700 ευρώ

  1. Vforvendeta

    ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ!!!

    Reply

Απάντηση