Παραγωγή πόσιμου νερού από τον αέρα

By | 01/12/2008

Η Element Four έχει σχεδιάσει μια ηλεκτρονική συσκευή με την ονομασία Watermill (νερόμυλος) και ελπίζει ότι θα φέρει τη μεγαλύτερη επανάσταση στις οικιακές συσκευές μετά την εφεύρεση του φούρνου μικροκυμάτων. Η συσκευή μπορεί να μετατρέπει σε καθαρό, πόσιμο νερό τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας. Και ναι! Το νερό υπό τη μορφή υδρατμών και υγρασίας αφθονεί στην ατμόσφαιρα. Ο όγκος του είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από το σύνολο της ποσότητας του νερού όλων των ποταμών της Γης.

Το Watermill παρουσιάστηκε αυτήν την εβδομάδα στην ετήσια έκθεση του περιοδικού «Wired», όπου εκτίθενται εφευρέσεις και γκάτζετ που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Εχει σχήμα γιγάντιας μπάλας του γκολφ κομμένης στη μέση και από τη στιγμή που θα την αγοράσει κάποιος και θα την τοποθετήσει στο σπίτι του θα του εξασφαλίζει νερό από τα… σύννεφα με κόστος 30 σεντς το λίτρο. Η απλή στη σύλληψη επινόηση αντλεί αέρα από την ατμόσφαιρα, τον φιλτράρει για να αφαιρεθούν σκόνη και σωματίδια, στη συνέχεια τον υγροποιεί και με τη βοήθεια υπέρυθρων ακτίνων σκοτώνει τυχόν μικρόβια, προκειμένου το νερό να γίνει πόσιμο.

Η συσκευή θα διατεθεί στην αγορά την άνοιξη σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία και θα κοστίζει 1.200 δολάρια. Οπως υποστηρίζει ο εμπνευστής της Τζόναθαν Ρίτσι, η τσουχτερή τιμή του Watermill εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους επίδοξους αγοραστές, καθώς το πολύ σε δύο χρόνια θα κάνουν απόσβεση πληρώνοντας κατά πολύ μειωμένους λογαριασμούς νερού. Επιπλέον η λειτουργία της δεν καίει περισσότερο ρεύμα απ’ όσο τρεις κοινοί ηλεκτρικοί λαμπτήρες.

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν η εφεύρεση αυτή μπορεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας, καθώς στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασία υπάρχουν λιγότεροι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα και για να τεθεί σε λειτουργία το WaterMill η υγρασία θα πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Παρ’ όλα αυτά είναι μια πολύ καλή λύση για την εξοικονόμηση νερού σε χώρες με τροπικό κλίμα και υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

[πηγή, πηγή]

One thought on “Παραγωγή πόσιμου νερού από τον αέρα

  1. Pingback: Ατμοσφαιρικές γεννήτριες παραγωγής νερού | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Απάντηση