Ευθύνες διαχειριστή και Ασφάλιση κοινόχρηστων χώρων

By | 28/11/2008

Ο Διαχειριστής Πολυκατοικίας είναι ο εντολοδόχος των συνιδιοκτητών για την διαχείριση των κοινοχρήστων χώρων ενός κτιρίου. Εκλέγεται από τη συνέλευση και έχει αρκετές αρμοδιότητες. Η μη σωστή εκτέλεση αυτών των αρμοδιοτήτων έχει ποινική και αστική ευθύνη. Υπάρχουν αρκετές αποφάσεις δικαστηρίων όπου ο διαχειριστής κλήθηκε να αποζημιώσει με αρκετές χιλιάδες ευρώ ζημιές που προκλήθηκαν σε τρίτους (περιλαμβάνονται και οι ένοικοι της πολυκατοικίας).

Παραδείγματα αστικής ευθύνης του διαχειριστή

Υποχρεώθηκε ο διαχειριστής  να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό ως αποζημίωση σε ένοικο (με αποτέλεσμα να χάσει το σπίτι του) ο οποίος του άσκησε αγωγή γιατί έσπασε το πόδι του γλιστρώντας σε διαφημιστικά έντυπα που βρίσκονταν στο πάτωμα της εισόδου. Το δικαστήριο έκρινε ότι έπρεπε να είχε φροντίσει να είναι ο χώρος της εισόδου καθαρός.

Μία άλλη πολύ σημαντική περίπτωση είναι η μη ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι σαφής όσον αφορά το θέμα της ασφάλισης των κοινόχρηστων χώρων. Η μη ασφάλισή τους (εφόσον δεν υπάρχει νόμιμη απόφαση της γενικής συνέλευσης που θα απέρριπτε πρόταση του διαχειριστή για ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων) επιφέρει ποινική και αστική ευθύνη στο διαχειριστή. Οι παλαιότεροι κανονισμοί αναφέρουν ότι ο διαχειριστής υποχρεούται σε ασφάλιση για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, ενώ η πλειοψηφία των νέων κανονισμών αναφέρει και τον κίνδυνο του σεισμού.

Τι θα συμβεί αν πάθει ζημιά η πολυκατοικία από πυρκαγιά και δεν είναι ασφαλισμένη;

Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων θα απαιτήσουν από το διαχειριστή να επισκευάσει τους κοινόχρηστους χώρους με δική του δαπάνη γιατί βάση του κανονισμού της πολυκατοικίας ήταν υποχρεωμένος να έχει τους κοινόχρηστους χώρους ασφαλισμένους (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που δεν προβλέπεται στον κανονισμό).

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η μη ασφάλιση των διαμερισμάτων από τους ιδιοκτήτες. Ο ΝΟΜΟΣ 3741/1929 “Περί της ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους” είναι σαφής : Στην περίπτωση που το κτίριο έχει υποστεί ζημιές >75% της αξίας ανακατασκευής (π.χ. σεισμό), τότε όλοι οι συνιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι (άρθρο 9) να συνεισφέρουν στην ανοικοδόμηση των κοινών χώρων (‘’έκαστος των συνιδιοκτητών, εκτός εναντίας συμφωνίας, είναι υπόχρεως να συνεισφέρη εις την ανοικοδόμησιν των κοινών πραγμάτων κατ αναλογίαν των επ αυτών δικαιωμάτων του’’). Αν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει αυτή τη δυνατότητα (δεν έχει τα χρήματα) είναι υποχρεωμένος να εκχωρήσει τα δικαιώματά του (χιλιοστά στο οικόπεδο) στους άλλους ιδιοκτήτες.

Πως μπορεί να προστατευτεί ο διαχειριστής και οι ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών;

Ο διαχειριστής πρέπει να ασφαλίσει τους κοινόχρηστους χώρους όπως ορίζει ο κανονισμός της πολυκατοικίας και παράλληλα να συνάψει ένα συμβόλαιο ασφάλισης Αστικής Ευθύνης Διαχειριστή. Με το συμβόλαιο αυτό καλύπτονται τυχόν παραλείψεις στα καθήκοντά του ως διαχειριστής.

63 thoughts on “Ευθύνες διαχειριστή και Ασφάλιση κοινόχρηστων χώρων

 1. vera

  Είναι ο διαχειριστής υπεύθυνος για το αν υπαρχουν διαφημιστικά χαρτιά στο πάτωμα;;
  Να είναι υπεύθυνος για να έρχεται το συνεργείο καθαρισμού… ναι συμφωνώ. Αλλά όχι για τα διαφημιστικά χαρτιά που κάθε λεπτό περνάει και από ένας και αφήνει ότι θέλει. Διαχειριστής είναι, όχι θυρωρός να βλέπει συνέχεια ποιος μπαίνει και τι αφήνει!

  Reply
  1. Papaki

   Έχεις απόλυτο δίκιο Βέρα.
   Ήμουνα και εγώ διαχειρίστρια 3 χρόνια. Όλη μέρα ήμουνα στη δουλειά. Είχα φροντίσει όμως για την ασφάλιση της πολυκατοικίας.

   Reply
 2. Tournatzis

  Αν γλιστρήσει κάποιος στο κατάστρωμα του πλοίου γιατί ο άνθρωπος που το καθάριζε άφησε νερά, έχει ο καπετάνιος ευθύνη? Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην πολυκατοικία.

  Reply
 3. nomos

  Και η πολυκατοικια ενα μεγαλο σπιτι ειναι με δωματια …τα διαμερισματα.
  Οπως εχει ευθυνη (εμμεση ή αμεση) ο σπιτονοικοκυρης αν συμβει καποιο ατυχημα μεσα ή εξω απο το σπιτι του προερχομενο απο αμελεια, το ιδιο εχει ευθυνη ο διαχειριστης για την πολυκατοικια.Οτιδηποτε και αν ειναι αυτο.Απο τα χαρτια εως τα νερα.

  Reply
 4. vera

  Αυτό είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί ο διαχειριστής να έχει τέτοια ευθύνη, πόσο μάλιστα όταν δουλεύει και λείπει απο το σπίτι πολλές ώρες, ΚΑΙ τον έχουν βάλει αναγκαστικά να πάρει τη διαχείριση, γιατί ήταν η σειρά του.
  Αν είναι δυνατόν να χάσει ο άνθρωπος το σπίτι του επειδή ο άλλος δεν προσέχει!

  Reply
  1. ΣΑΒΒΑΣ

   Τι παει να πει ΆΠΑΡΑΔΕΚΤΟ;Τα διαφημιστικα δεν εμφανιζονται ως δια μαγειας!Τα βλεπουμε καθε μερα.
   Στο κατω-κατω,Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ,ας κατεβει απο πανω προς τα κατω μια φορα την ημερα τιε σκαλες για να τσεκαρει τι παιζει…
   Και να φροντισει να τυπωσει στον υπολογιστη μερικες οδηγιες σχετικες με το ανοιγμα της εξωπορτας σε αγνωστους και τους κινδυνους που εγκυμονουνται.
   Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ,ειναι υποχρεωτικη.Αρα,φερει ευθυνη ο Δ.

   Reply
 5. spyros_karydis

  Μία καλοπροαίρετη διόρθωση:
  Ο Ν. 3741/1929 Άρθρο 9 Παράγραφος 1 αναφέρει:
  “Εάν η οικοδομή καταστραφή ολοσχερώς ή κατά τα 3/4 της αξίας της, η διά του παρόντος θεσπιζομένη αναγκαστική συνιδιοκτησία παύει”. Σε περίπτωση ζημιάς <75% συμβαίνει αυτό που αναφέρετε.
  Όσον αφορά τον/την φίλο/η vera, να πω ότι η αναγκαστική ανάληψη των καθηκόντων του διαχειριστή ασφαλώς και δεν ευχαριστεί κανέναν, κυρίως διότι έχεις να κάνεις και με άλλους ανθρώπους πλην του εαυτού σου, με αποτέλεσμα να μην ορίζεις τα πράγματα όπως ακριβώς θέλεις. Όμως έχεις ευθύνη. Γι’ αυτό είναι τόσο απαραίτητη η ασφάλιση αστικής ευθύνης διαχειριστή

  Reply
 6. aris

  Θα ήθελα να ρωτήσω εαν γνωρίζει κάποιος σε περίπτωση που δεν αναφέρει πουθενά στον κανονισμό της πολυκατοικίας για υποχρέωση του διαχειριστή για ασφάλιση των κοινώχρηστων χώρων,απαλάσεται των ευθηνών του;΄Η θα πρέπει να το θίξει στην γενική συνέλευση και εαν είναι αρνητική η απάντηση της πλειοψηφείας τότε είναι και νομικά κατοχειρωμένος.

  Reply
 7. Μιχάλης

  Ηθελα να μάθω αν τα γραφεία που αναλαμβάνουν την διαχείριση και την έκδοση – είσπαξη κοινοχρήστων δαπανων, είναι υποχρεωμένα από νόμο και ποιόν να ασφαλίσουν τους κοινόχρηστους χώρους, αφού αναφέρεται στον Κανονισμό της πολυκατοικίας.

  Reply
 8. Tournatzis

  Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να υποχρεώνει τις εταιρίες έκδοσης κοινοχρήστων να ασφαλίσουν τους κοινόχρηστους χώρους.
  Αυτή είναι υποχρέωση του διαχειριστή και το κόστος δεν είναι υπερβολικό.
  Για παράδειγμα κάλυψη πυρκαγιάς-έκρηξης-οχλαγωγίες-απεργίες-τρομοκρατικές, αποκομιδή ερειπίων, χημιές και έξοδα πυρόσβεσης, πλημμύρα, διαρροή σωληνώσεων, θραύση υαλοπινάκων, αστική ευθύνη πυρκαγιάς κ.α. για 200.000ευρώ κεφάλαιο (ενδεικτικά για περίπου 300τ.μ. κοινόχρηστων χώρων)κοστίζει 320ευρώ/χρόνο μικτά ασφάλιστρα.

  Είναι μία δαπάνη που ο διαχειριστής μπορεί να αποφασίσει να πληρώσει χωρίς να το ζητήσει σε γενική συνέλευση (αν ο κανονισμός του επιτρέπει να αποφασίσει για αυτο το ποσό χωρίς συνέλευση).

  Reply
 9. Μιχάλης

  Κύριε Τουρνατζή σα ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας, η οποία ηταν πλήρως κατατοπιστική. Το συμπέρασμα που βγάζω είναι και αν θέλετε με διωρθώνετε, ότι θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να υπαρχει εκλεγμένος διαχειριστής (ιδιοκτήτης) της πολυκατοικίας, ο οποίος εξαναγκαζόμενος εμμέσως πλην σαφώς από τα επακόλουθα του Ν. 3741/1929 να ασφαλίζει τους κοινόχρηστους χώρους καθώς και τον εαυτό του από αστική ευθύνη.Αυτό το συμπέρασμα είναι σωστό; Σας ευχαριστώ.

  Reply
 10. Tournatzis

  Σωστά. Αυτές τις ασφαλίσεις πρέπει να κάνει ο διαχειριστής προκειμένου να έχει διασφαλίσει το συμφέρον όλων των ιδιοκτητών – ενοικιαστών αλλά και να προστατευτεί ο ίδιος σε περίπτωση ζημιάς.

  Αν συμβεί η ζημιά ο διαχειριστής έχει τη συνολική ευθύνη.

  Εκτός από ασφαλιστής επί 17χρόνια, είμαι και διαχειριστής κατ΄επανάληψη. Συνεπώς πρέπει να είμαι διαβασμένος και βέβαια το https://www.diaxeiristis.com είναι ένας σημαντικός βοηθός στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο του διαχειριστή.

  Reply
 11. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

  ΕΡΩΤΗΜΑ: Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

  Reply
 12. Tournatzis

  Η αασφάλιση των κοινοχρήστων είναι υποχρεωτική αν αναφέρεται στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Στην περίπτωση που ο κανονισμός υποχρεώνει το διαχειριστή να έχει ασφαλισμένους τους κοινόχρηστους χώρους και ο διαχειριστής δεν το κάνει, τότε σε περίπτωση ζημιάς η ευθύνη του είναι μεγάλη.

  Η αστική ευθύνη διαχειριστή καλύπτει το διαχειριστή από παραλείψεις ή λάθη. Δηλαδή την αστική του ευθύνη από την άσκηση των καθηκόντων του ως διαχειριστής.

  Reply
 13. Μιχάλης

  κ. Τουρνατζή σας ευχαριστώ και πάλι. Είμαι παι εγώ ασφαλιστής 17 χρονια και συνεργάζομαι με την Allianz. Καλό απόγευμα.

  Reply
 14. Μιχάλης

  Στο καταστατικό της πολυκατοικίας δεν αναφέρονται τα ποσοστά χρέωσης συντήρησης-επισκευής του ανελκυστήρα. Η πολυκατοικία έχει 6 οόφους, πιλοτή και υπόγειο τα δε διαμερίσματα είναι 11. Μπορείτε να μου τα προσδιορίσετε (ποσοστά) και πως θα τα νομιμοποιήσω;

  Reply
 15. Μιχάλης

  Στο συμβόλαιο αγοράς του διαμερίσματος καθώς και στον κανινισμό πολυκατοικίας αναφέρεται συγκεκριμένος ύπαίθριος χώρος στάθμευσης του ΙΧΕ οχήματός μου. Παρακαλώ θα ήθελα να μάθω τα δικαιώματά μου σε περίπτωση πώλησης ή μεταβίβασης στα παιδιά μου του διαμερίσματος.

  Reply
 16. Ηλίας

  Παρακαλώ μπορείτε να αναφέετε την απόφαση που καταδίκασε τον διαχειριστή για τα έντυπα.
  Τι συμβαίνει αν οι πόρτες μένουν ανοικτές και κάποιος κλείνει τα φώτα και γίνουν δολιοφθορές σε αυτοκίνητα.
  Ευχαριστώ.

  Reply
 17. Μιχάλης

  Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει νόμος και ποιός όπου αναφέρει το υποχρεωτικό σβήσιμο του καλοριφέρ όταν υπάρχει αυτόνομη κεντρική θέρμανση και μπόϊλερ. Ευχαριστώ.

  Reply
 18. Γιάννης

  Εάν κάποιος παρκάρει παράνομα σε κοινόχρησρους χώρους της πυλωτής, μπορεί ο διαχειριστής να κινήσει διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων ?? επίσης, στον Γενικό Κανονισμό της πολυκατοικίος (12 διαμερισμάτων), δεν αναφέρονται οι χώροι στάθμευσης της πυλωτής και ο διαχειριστής ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν αντίγραφο συμβολαίου αγοράς των θέσεων Parkibg καθώς και να γραμμογραφηθούν τα όρια ιδιοκτησίας του καθενός, αυτό είναι σωστό???? και τέλος, σε περίπτωση που συνεχίζει κάποιος να παρκάρει στους κοινόχρηστους χώρους, τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο διαχειριστής????

  Reply
 19. evi

  γεια σας,
  1. Θέλω να ρωτήσω για τις εργατικές πολυκατοικίες (ΟΕΚ) που δεν υπάρχει καταστατικό, ούτε συμβόλαια, ούτε σχέδια οικοδομής, τι ισχύει;
  2. Ο διαχειριστής μας είναι 7-8 χρόνια ο ίδιος. Όσο δηλαδή μένουμε όλοι μας στην πολυκατοικία. Τώρα μάθαμε ότι τον Αύγουστο θα μετακομίσει. Του ζητήσαμε να μας παραδώσει τα κοινόχρηστα και μας είπε τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα είπε όταν θα ετοιμαστεί. Μετά είπε τον Ιούλιο.
  3. Θέλει να κάνει τώρα εργασίες, που έπρεπε να γίνουν Οκτώβρη ΄- Νοέμβρη. Έχει αυτό δικαίωμα λίγο πριν παραδώσει να αλλάξει π.χ. τον πίνακα στο καλοριφέρ;
  σημείωση. Συνέλευση έχει να κάνει 3 ή 4 χρόνια. Λογαριασμό δεν δίνει για τίποτα
  Ευχαριστώ

  Reply
 20. Galini

  Poso psifous xreiazete ya eklogi diaxeiristi apo 42 synidioktites mias polylatikias;Bori na gini mistiki psifoforia,an den wriskame akri stin synelevsh;Den iparxoun avtes apantises ston”Kanonismos polykatikias’ mas.Sas efxaristo poly!

  Reply
 21. βαγγέλης

  τι συμβαίνει όταν το καταστατικό της πολυκατοικίας προβλέπει την ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ αν δεν το κάνουν οι ιδιοκτήτες???

  Reply
 22. βαγγέλης

  τι συμβαίνει όταν το καταστατικό (του 1959) της πολυκατοικίας προβλέπει την ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΥΡΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ αν δεν το κάνουν οι ιδιοκτήτες???

  Reply
 23. mariaa

  τι πρεπει να κανω αν ο διαχειριστης νο 2, 3, και 4 με αγνοουν και απευθυνονται στους γονεις μου που εχουν επικαρπια για παραλογες δαπανες που εχω αρνηθει, επιπλεον αρνειται να χρησιμοποιησει το φωτοτυπικο της οικιας μου αλλα και να αποστειλει τις αποδειξεις στον αντικλητο δικηγορο μου ωστε να του κατατεθουν τα κοινοχρηστα σε αρ.λογ/μου (που δεν δινει), επειτα με συκοφαντουν οτι δεν πληρωνω και ανακοινωνει εκτακτη γεν. συνελευση με το ονομα μου οτι δεν πληρωσα κοινοχρηστα, εχοντας αγνοησει δικο μου αιτημα για εκτακτη συνελευση για παυση του λογω εξυβρισης κι επειδη δεν εξυπηρετει (δεν μου δειχνει ουτε πως ανοιγει το παρκινγκ με κλειδι αν γινει black out), ενω η αστυνομια αντι να γραψει οτι εχω αντικλητο δικηγορο, γραφει σε κληση της οτι απευθυνθηκα στα αστικα δικαστηρια?? Επειγον ,πως θα βρω ακρη ενω μου κρατειται κ ο μισθος για χρεη, βοηθεια Χριστιανοι, κοντευω να φλιπαρω!
  Κλονιστηκε η υγεια μου κ ο δικηγορος δεν κανει τιποτα εδω και μηνες

  Reply
 24. mariaa

  …ο διαχειριστης ζητα να ψηφισουν αν θα μου κανουν αγωγη, ενω ηδη εχω ζητησει εγω να καταθεσουν οι λοιποι συνιδιοκτητες τη φυση του προβληματος που εχουν μαζι μου και τους εχω ενημερωσει να μην αναμιγνυονται σε προσωπικα μου δεδομενα γιατι τους παραπληροφορουν (κ εννοειται παλι καμια σημασια)

  Reply
 25. ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ

  Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΕΙ 150 Ε ΤΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Reply
  1. Papaki

   Ο διαχειριστής είναι ΑΜΙΣΘΟΣ!!!
   Ο κανονονισμός απαιτεί κάθε ιδιοκτήτης να είναι διαχειριστής για ένα χρόνο. Για την επανεκλογή του θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται γ.σ. και να αναφέρεται στο πρακτικό της πολυκατοικίας.

   Reply
 26. HaVai

  @ΜΠΟΥΡΔΟΥΒΑΛΗΣ: Πρέπει να διαβάσεις το καταστατικό της πολυκατοικίας σου.

  Συνήθως δεν προβλέπεται να παίρνει μισθό ο διαχειριστής. Μόνο κατόπιν σχετικής απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

  Η διάρκεια της θητείας ενός διαχειριστή αναφέρεται στο καταστατικό. Συνήθως είναι ένας χρόνος.

  Reply
 27. CHRISSA

  Πριν 4 μέρες κάποιοι βάλανε φωτιά σε ένα μηχανάκι το οποίο ήταν σταθμευμένο στην πιλωτή της πολυκατοικίας μας.Ως αποτέλεσμα είχε την ολοσχερή καταστροφή του αλλά και ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους του κτηρίου (ρολόγια ΔΕΗ,κουδούνια,βαψίματα,σωλήνες φυσικού αερίου κτλ).Η πολυκατοικία έχει 7 διαμερίσματα και δεν ήταν ασφαλισμένη.Δεν φταίει ο διαχειριστής γιατί όλοι το είχαμε συμφωνήσει. Η ερώτησή μου είναι η εξής : Τα έξοδα που προκύπτουν θα μοιραστούν δια 7 ή θα πρέπει να υπολογιστούν με τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος (υπάρχουν γκαρσονιέρες,δυάρια και τριάρια). Το καταστατικό της πολυκατοικίας δεν αναφέρει κάτι σχετικά με αυτό γι’αυτό και θα ήθελα να μου πείτε εσείς σε αυτές τις περιπτώσεις τι γίνεται.

  Reply
  1. HaVai

   @CHRISSA: θα πρέπει να υπολογιστούν με τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος

   Reply
  2. Νίκος

   Επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν προβλέπονται από τις συστάσεις οριζοντίου ιδιοκτησίας ή της συστάσεις θέσεων στάθμευση, θέσεις στάθμευσεις για μηχανάκια, το μηχανάκι ήταν *παράνομα* παρκαρισμένο στην pilotis. Κατά συνέπεια ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο οφείλει να πληρώσει μόνος του τις όποιες ζημιές έπαθε αυτό, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν στους κοινόχρηστους χώρους! Προσέξτε το πολύ αυτό με τα μηχανάκια! Οι “μηχανόβιοι” έχουν πάρει πολύ “αέρα” τελευταία άποψη, ακόμα και από αυτή: νομίζουν ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τη στάθμευσή τους οπουδήποτε. Αν δεν έχεις που να το παρκάρεις, το βάζεις σε γκαράζα όπως ακριβώς τα αυτοκίνητα. Αν δε μπορείς να πληρώσεις ούτε το γκαράζα, *να το πουλήσεις*.

   Reply
 28. NANTIA F.

  παρακαλώ να με ενημερώσετε για το εάν είναι υποχρεωμένοι ό λ ο ι οι ιδιοκτήτες σε μια πολυκατοικία να συμμετέχουν σε δικαστικά έξοδα (αγωγές) κατά συνιδιοκτητών, ή εάν μπορούν να αρνηθούν κάποιοι να πληρώσουν.
  Γενική συνέλευση έχει γίνει και αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνουν οι αγωγές με εκπρόσωπο τον διαχειριστή.
  Ευχαριστώ

  Reply
 29. άννα

  τους έχω στείλει και εγώ εξώδικο για να μου δώσουν τους λογαριασμούς, δεν τα δίνουν, κάνουν ό,τι θέλουν και φυσικά πληρώνω κανονικά τα κοινόχρηστα. Το μόνο που τους κάνω είναι ότι δεν τους τα δίνω όλα, τους κρατάω κοινόχρηστα ενός διμήνου. Με τον δικηγόρο δεν έβγαλα άκρη, αφού έστειλε μόνο το εξώδικο και μετά εξαφανίστηκε, ούτε ένα τηλέφωνο δεν τους έκανε παρόλες τις πιέσεις μου. Τρόμαξα να πάρω βέβαια στα χέρια μου ακόμη και το εξώδικο, για το οποίο προσέφυγα στον Δικηγορικό Σύλλογο. Στη δική μας πολυκατοικία να σου δώσω να καταλάβεις πλένουν αυτοκίνητα, τα πόδια των σκύλων τους (όχι όλοι, δυο τρεις) με το κοινόχρηστο νερό και αν δεις τους λογαριασμούς θα τραβάς τα μαλλιά σου για τα ποσά! Επίσης μου έχουν κάνει κατά διαστήματα γραντζουνιές στο αυτοκίνητο, το έχουν μουτζουρώσει, όπως και το κουδούνι με το όνομά μου, το γραμματοκιβώτιο (με μαρκαδόρο), δεν μπορώ να σου περιγράψω και το τι άλλο έχουν κάνει πάνω στο αυτοκίνητο και στην πόρτα της αποθήκης. Νομίζω πάντως πως δεν πολυβγάζεις άκρη με αυτά και πως αν θέλεις να του κάνεις αγωγή πρέπει να έχεις μάρτυρα

  Reply
 30. eleni

  θα ήθελα να με ενημερώσετε στο εξης¨
  Εχουμε αναθέσει την διαχείριση της πολυκατοικίας σε μια εταιρεία με ενα συμφωνητικό ανάθεσης εργασίας.Στις αποδείξεις των κοινοχρήστων αναφέρει υποστήριξη διαχείρισης .Η συνέλευση του ανέθεσε την διαχείριση και ορισε 2 ατομα εκ εων οποιων η μια εγω σαν εκπρόσωπο της πολυκατοικίας .Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου .Οι ευθύνες του διαχειριστη που αναφέρεται συχνά ανήκουν στην εταιρεία ή θεωρούμαι εγώ υπεύθυνη οπως ενας διαχειριστής.

  Reply
 31. eleni

  μπορεί κάποιος παρακαλω να μου απαντήσει για το θέμα μου????????????

  Reply
  1. HaVai

   @eleni: Ερωτήματα των μελών/χρηστών που χρήζουν απαντήσεων πρέπει να τίθονται στο forum. Τα σχόλια κάθε άρθρου χρησιμοποιούνται για το σχολιασμό του εκάστοτε άρθρου.

   Reply
 32. staoriamou

  Θα ήθελα να μάθω τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που ένοικοι πολυκατοικίας κατ’επανάληψη πετούν σκουπίδια και σε κοινόχρηστο χώρο του κτιρίου (πίσω αυλή) και σε ακάλυπτο χώρο (άλλης ιδιοκτησίας) πίσω από την πολυκατοικία, κάτω από τα ίδια τα μπαλκόνια τους (και το δικό μου βεβαίως). Η διαχείριση της πολυκατοικίας αδιαφορεί. Να απευθυνθώ στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και κατόπιν στην αστυνομία; γνωρίζω τους ενόχους, αλλά οπωσδήποτε θα το αρνηθούν ενώπιον κάποιου επίσημου φορέα…

  Reply
  1. ΣΑΒΒΑΣ

   τα πετανε σε συγκεκριμμενες ωρες;Αν ναι,..γραψε τους με μια καμερα.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ!

   Reply
 33. akis1166

  Παρακαλώ θα ήθελα την γνώμη σας για ενα θέμα που με προβληματιζει.
  Νοικιάζω ενα ημι-υπογειο χωρο και ο ιδιοκτητης μου αποφάσισε να κανει εργασίες μπροστα στον χωρο μου χωρις να με ενημερωσει
  Απαντηστε μου αν ξερετε αν μπορει?

  Reply
 34. mix

  ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΩΣ ΑΜΟΙΒΗ 150EURO
  ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΟΒΩ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ
  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΛΤΙΟ;

  Reply
 35. νικος

  Καλησπέρα, ζω σε μια 4οροφη πολυκατοικία
  και ο διαχειριστής έχει κάνει συμμαχίες με κάποια διαμερίσματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυθαιρετεί σε κοινόχρηστους χώρους και να παραβαίνει το καταστατικό. Το χειρότερο είναι οτι κλέβει βάζοντας το διπλάσιο και παραπάνω ποσό στις αποδείξεις καθώς κάνει συμφωνίες με τον εκάστοτε πετρελαιά , κηπουρό, χτίστη κτλ
  Ο δικηγόρος λέει οτι αν πάμε δικαστήριο για να κερδίσουμε τα 300€ που κλέβουν θα δώσουμε για δικαστικά έξοδα 1000++++€. Είμαι σε απόγνωση!!!
  Κάθε συμβουλή δεκτή (γεν. συνέλευση λόγω των συμμαχιών, δεν κάνουν)

  Reply
 36. VASILIS

  η λυση βρισκεται στο καταστατικο (εαν υπαρχει) το οποιο ρητα πρεπει να οριζει καθε ποτε γινεται γενικη συνελευση (συνηθως 1 φορα τον χρονο) & ποση ειναι η θητεια του διαχειριστη (επισης ετησια συνηθως. εαν δεν υπαρχει τιποτα απο τα παραπανω τοτε θα κανεις ασφαλιστικά μετρα για κακοδιαχειριση η ασε τα κοινοχρηστα απληρωτα για κανα 2 χρονια ωστε αυτος και οι κολητοι του να θελουν 2000 για δικηγορο για να στα παρουν (εκτος οτι θα ειναι υποχρεωμενος να παρουσιασει θεωρημενες αποδειξεις για ολες του τις δαπανες- σιγα μην εχει)

  Reply
  1. ΣΑΒΒΑΣ

   μπορει να θελουν 2000Ε αλλα..Το δικαστηριο,αν χασεις,θα σε υποχρεωσει να καταβαλλεις τα εξοδα!

   Reply
 37. christina

  καλημερα…
  η πολυκατοικια μας εχει 9 διαμερισματα απο τα οποια εχουν πουληθει και κατοικουνται τα 8. ο ιδιοκτητης-κατασκευαστης του απουλητου διαμερισματος αρνηται να πληρωσει τα κοινοχρηστα του, τα οποια εδω και δυο χρονια μοιραζομαστε ολοι οι υπολοιποι. υπαρχει στο καταστατικο της πολυκατοικιας το οτι δεν ειναι υποχρεωμενος να καταβαλει ποσα της συνιδιοκτησιας στα κοινοχρηστα, αλλα για ποσο καιρο ειναι καλυμμενος? εαν δηλαδη δε θελει να το πουλησει ποτε το διαμερισμα εμεις οι υπολοιποι ειμαστε υποχρεωμενοι να πληρωνουμε τα κοινοχρηστα του?

  Reply
  1. HaVai

   @christina: Απαντήσεις στα ερωτήματα σου μπορείς να βρεις στο forum. Το σχόλιο σου είναι άσχετο με το παραπάνω άρθρο.

   Reply
 38. ΝΙΚΟΣ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ.
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ.ΑΥΤΕΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΙΣΟΜΕΡΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ Η ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΠΟΣΟΣΤΩΝ?ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΑΝΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ 7 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  Reply
 39. ΝΙΚΟΣ

  ΕΑΝ ΟΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ?
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  Reply
 40. georges

  επιτρεπεται στον διαχειριστη να προσβαλει και να αγριευει τουσ καλεσμενουσ μου.και να μην επιτρεπει να βαλει ο ανιψιοσ μου το ποδηλατο του στην πιλοτη?

  Reply
 41. Δώρα

  Καλησπέρα, το κόστος της ασφάλισης των κοινόχρηστων χώρων της πολυκατοικίας επιβαρύνονται οι ενοικιαστές ή οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων;

  Reply
 42. My life partners

  Γνωρίζοντας τα καθήκοντα του ρόλου της διαχείρισης, που έχετε αναλάβει και με βάση το 914 άρθρο του αστικού κώδικα, που ορίζει τη διαχείριση της πολυκατοικίας, ως αποκλειστική ευθύνη του διαχειριστή, ερχόμαστε να προτείνουμε την κάλυψη αυτής της ευθύνης για τον εκάστοτε διαχειριστή.Αν είναι κάτι που σας ενδιαφέρει παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας μέσω mail.

  Reply
 43. maria

  parakalo exo provlima. meno teleutaio orofo polikatikias me 8 diamerismata. kathe 2 xronia xalai taratsa me apotelesma para poli megali zimia kai gia tin ygei mas entos diamerismatos (mougla!) episkevasame epigon logo diarroi, prosorina alla den to dextike diaxiristria epedi den tin enimerosa. omos den teleiosame giati theli kanourgia kalypsi oli i taratsa, logiko meta apo tetoia katastrofi, to eidan 4 eidikous. kai to eipa alla……….tha gini prota suneleusi. omos, to spiti mas katastrafike epeidi prin 5 xronia vallane moni tous pisa kai afto einai i etia pou xalase oli i taratsa. exo dikaioma na zitiso txrymata gia episkeves mesa sto spiti? euxaristo poli

  Reply
 44. Λουκάς Τουρνατζής

  Η επισκευή της ταράτσας πρέπει να πληρωθεί από όλους τους ιδιοκτήτες γιατί είναι κοινόχρηστη. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση για τη ζημιά στο διαμέρισμα σας αν η ζημιά οφείλεται σε κακή συντήρηση της ταράτσας.

  Reply
 45. odysseus

  Καλημέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
  Αν ένα από τα κουδούνια της πολυκατοικίας έχει βλάβη, συγκεκριμένα δεν χτυπάει – μιλάει όμως, ακούει και ανοίγει η πόρτα, ποιός πρέπει να φροντίσει για την επισκευή ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος;
  Ποιός είναι ο σχετικός νόμος;
  Ευχαριστώ.

  Reply
 46. ΜΑΝΤΥ

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ!ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ?

  Reply
 47. giorgos

  eime nikaris kai o idioktitis den me afini na vgo stin taratsa ti prepi na kano?

  Reply
 48. ΙΩΑΝΝΗΣ

  Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής αν γνωρίζετε:
  Ποιά είναι η αστική ευθύνη του Δ. σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος κατα τη εκτέλεση εργασιών εξωτερικών όψεων πολυκατοικίας (με ή χωρίς Οικοδομική Άδεια).

  Reply
 49. Νικος Δ

  Τον νόμο παρακαλώ που αναφέρει ότι ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος για τους ιδιοκτήτες – ενοίκους σε περίπτωση πυρκαιάς. Τον να γράφετε αυθαιρεσίες έχει ποινική ευθύνη και σας ζητώ να διορθώσετε το άρθρο.

  Reply
 50. Μαρια

  Είμαι ιδιοκτήτρια ζητάω τη διαχείριση και αρνούνται να μου την δώσουν. ..Τι μπορώ να κανω; φυσικά υπάρχουν κι άλλα προβληματα

  Reply
 51. Μαρια

  Έχουν δώσει τη διαχείριση σε εταιρία χωρίς εγώ να ερωτηΘω χωρίς να πάρουν το δικό μου οκ..

  Reply
 52. ΚΩΝ/ΝΑ ΤΖΕΜΠΕΛΙΚΟΥ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΟΔΟΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ 48 ΚΑΛΛΙΘΕΑ

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ
  20 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ 452 Μ2 ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 1318 Μ2 ΓΙΑ
  ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ
  ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΟΙΝΟ-
  ΧΡΗΣΤΩΝ? ΕΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 1973.

  Reply

Απάντηση