Σύνδρομο Παθογόνου Κτιρίου (Sick Building Syndrome, SBS)

By | 27/11/2008

Ζούμε σε μια πόλη που τόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και η ρύπανση των εσωτερικών χώρων είναι εξαιρετικά υψηλές.

Αγχος, ατυχήματα, καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, δερματίτιδες, χοληστερίνη, κατάθλιψη είναι λίγα μόνο από τα προβλήματα υγείας που μας απειλούν στην… αστική καθημερινότητά μας. Κίνηση, θόρυβος, ανεπαρκές πράσινο, ατμοσφαιρική ρύπανση, άρρωστα κτίρια και ανθυγιεινά εργασιακά περιβάλλοντα, λίγα μόνο από τα παθολογικά αίτια.

Στα κτίρια -και κυρίως σε αυτά που φιλοξενούν γραφεία εργασίας- κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός ρύπων. Ο Γιάννης Τούντας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προκειμένου να χαρακτηριστεί το σύνολο όλων αυτών των φυσικών, χημικών και βιολογικών παραγόντων του δομημένου περιβάλλοντος που απειλούν την υγεία χρησιμοποιείται ο όρος Σύνδρομο Παθογόνου Κτιρίου (Sick Building Syndrome, SBS). Χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ακόλουθη παρουσίαση:

Sick Building Syndrome (SBS)

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: sick building)

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζει όλα σχεδόν τα μεγάλα κτίρια που κτίστηκαν σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Επιπλέον, στην Αθήνα το «αστικό πράσινο» καταλαμβάνει μόνο το 2,5% του χώρου, με αποτέλεσμα, εκτός από την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υπερθέρμανσης της πόλης, να επηρεάζεται σημαντικά η κοινωνική και ψυχική ευεξία των κατοίκων. «Η αυθαίρετη δόμηση σε αδιαμόρφωτο πολεοδομικό περιβάλλον και ο θεσμός της αντιπαροχής σφράγισαν τη φυσιογνωμία των ελληνικών πόλεων», εξηγεί ο κ. Τούντας. «Η έλλειψη κήπων, μεγάλων πλατειών και λεωφόρων με δενδροφύτευση επιβαρύνει.

Επίσης, ο συνωστισμός που χαρακτηρίζει τις πυκνοκατοικημένες σύγχρονες πόλεις αυξάνει την ψυχοπαθολογία των κατοίκων, την παθολογική κοινωνική συμπεριφορά, την εγκληματικότητα. Οταν, μάλιστα, συνυπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως η φτώχεια, οι υποβαθμισμένες συνθήκες κατοικίας κ.ά., οι αρνητικές επιδράσεις του συνωστισμού γίνονται ιδιαίτερα έντονες».

Τα σπίτια ρυθμίστηκαν έτσι ώστε το χειμώνα να προσφέρουν ζέστη και το καλοκαίρι να δίνουν ανάσες δροσιάς. Τα οικογενειακά τραπέζια γέμισαν από ποικιλίες φαγητών. Η δουλειά στο χωράφι έγινε δουλειά γραφείου. «Ευμάρεια των σύγχρονων μητροπόλεων», ονόμασαν το φαινόμενο, ωστόσο ο σύγχρονος Αθηναίος δεν «ξόρκισε» τις ασθένειες…

Διαβάστε όλο το άρθρο για το πως η Αθήνα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Απάντηση