Ακτιβιστές κηπουροί φυτεύουν την Αθήνα

By | 25/11/2008

 

Guerrilla Gardeners, όπως λέμε ακτιβιστές κηπουροί της πόλης. Η ιστορία τους ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια στους δρόμους της Νέας Υόρκης, με σύνθημά τους ότι υπάρχουν δυνατότητες «πράσινης» παρέμβασης στο τσιμεντοποιημένο αστικό σκηνικό. Το κίνημα δρα και στην Ελλάδα.

Η δημοσιογράφος του Ελεύθερου Τύπου βρήκε τον Γιώργο, τον ιδρυτή της ομάδας Αθηναίων των Guerrilla Gardeners, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Φορούσε τη μάσκα του ήρωα των «Star Wars», Darth Vader, και κρατάει στα χέρια του γλαστράκια με λουλούδια, καθώς ετοιμάζεται για μια νέα φύτευση σε δημόσιο χώρο. Αναπόφευκτα, τραβά το βλέμμα των περαστικών.

Υπακούοντας στις αρχές του διεθνούς κινήματος των Guerrilla, οι ακτιβιστές κηπουροί της Αθήνας διεκδικούν το δικαίωμα παρέμβασης στο αστικό τοπίο, με μια «πράσινη» ανάσα σε κάθε παρτέρι. «Θα μπορούσε να είναι μια μορφή οικειοποίησης του δημόσιου χώρου, σίγουρα συνιστά αλλαγή στάσης, μια συνειδητή θέση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα» εκτιμά ο αρχιτέκτονας Νίκος Αναστασόπουλος.

Οι ακτιβιστές αντιλαμβάνονται τη φύτευση λουλουδιών από γλαστράκια ως πολιτική πράξη των ημερών μας. «Δεν φυτεύουμε μόνο λουλούδια, αλλά και γνώση. Θέλουμε να ενεργοποιηθεί η τοπική κοινωνία για να τα συντηρήσει και αργότερα να κάνει το ίδιο σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης» δηλώνει ο Γιώργος.

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ Γιώργο Σαρηγιάννη, η διάδοση της ιδέας μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του αθηναϊκού τοπίου εφόσον «το κίνημα των Guerrilla διδάξει στους άλλους πολίτες τη δυνατότητα ύπαρξης και μιας άλλης μορφής χώρου στην πόλη και τους συνεγείρει σε πιέσεις και ενέργειες».

Οι ακτιβιστές φορούν κουκούλες και μάσκες, διότι – όπως εξηγούν οι ίδιοι «δεν τους ενδιαφέρει να φανείς το δικό τους πρόσωπο αλλά αυτό της πόλης». Η φύτευση θεωρείται παράνομη, εν είδει ζημιάς στη δημόσια περιουσία – κατηγορία που έχει αποδοθεί σε πολλούς Guerrilla στο εξωτερικό. «Ποιος, όμως, μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι βάνδαλος εκείνος που προσπαθεί να ομορφύνει το χώρο όπου ζει;».

Οι κηπουροί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, πάντως, φαίνεται πως δεν έχουν αυταπάτες. «Δεν θα αλλάξουμε την Αθήνα σε μία νύχτα», παραδέχονται. Η συμμετοχή τους στον επανασχεδιασμό της, όμως, υπενθυμίζει πως η πόλη είναι κοινωνικός οργανισμός.

[Πηγή]

Απάντηση