Ανακύκλωση λαμπτήρων

By | 24/11/2008

Τον τελευταίο καιρό, όλοι οι φορείς – συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace μέσα από την εκστρατεία για την εξοικονόμηση ενέργειας – προωθούν τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι λαμπτήρες, θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα, καθώς περιέχουν στοιχεία (για παράδειγμα μέταλλο, υδράργυρο), τα οποία όταν πεταχτούν στα σκουπίδια, επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον. Απλά σκεφτείτε ότι με την ανακύκλωση:

 • βοηθάτε στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού το ανακυκλωμένο γυαλί ρευστοποιείται πιο εύκολα από την άμμο,
 • μειώνετε τη μόλυνση του περιβάλλον, και το σημαντικότερο
 • διασφαλίζετε ένα καθαρό περιβάλλον στις επόμενες γενιές.

Ποια είδη λαμπτήρων μπορούν να ανακυκλωθούν;

1. Λαμπτήρες φθορισμού
2. Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
3. Κυκλικοί λαμπτήρες φθορισμού
4. Λαμπτήρες ατμών νατρίου χαμηλής/υψηλής πίεσης
5. Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης
6. Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης με προσμίξεις αλογονούχων μετάλλων

Σημείωση: Οι κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης δεν ανακυκλώνονται!

Η αποκομιδή των μεταχειρισμένων λαμπτήρων πραγματοποιείται από τον εξουσιοδοτημένο από το κράτος φορέα “Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε.“. Τα υλικά που προκύπτουν από την επεξεργασία των λαμπτήρων, ανακυκλώνονται σε ποσοστό 98%. Οι μεταχειρισμένοι λαμπτήρες προωθούνται σε βιομηχανίες ανακύκλωσης κι από την επεξεργασία τους προκύπτει, για παράδειγμα, ποσότητα γυαλιού η οποία και χρησιμοποιείται για την κατασκευή νέων λαμπτήρων.

13 thoughts on “Ανακύκλωση λαμπτήρων

 1. Pingback: Ευρωπαϊκό “όχι” στους παλιούς λαμπτήρες | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 2. Θεοδόσης

  Για τους παλιούς λαμπτήρες πυρακτώσεως υπάρχει κάποιος φορέας που να διαχειρίζεται την ανακύκλωσή τους ή θα συνεχίσουμε να τους πετάμε στα σκουπίδια που καταλύγουν στους ΧΥΤΑ;

  Reply
  1. HaVai

   Οι κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης δεν ανακυκλώνονται!

   Reply
 3. Pingback: Λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 4. Saxtus

  @HaVai: Μια λάμπα εξοικονόμησης περιέχει από 2 έως 5 μιλιγκράμ υδραργύρου, ενώ αυτή της πυρακτώσεως περίπου την ίδια ποσότητα βολφράμιο. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να ανακυκλώνονται.

  Reply
 5. Gbyron

  Παιδιά, έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα ένα νέο σύστημα για την ανακύκλωση λαμπτήρων και φωτιστικών ειδών.

  Λέγεται ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ, αλλά πέρα από την ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχω βρει κάτι περισσότερο.

  http://www.ypexode.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3474:110209-l-r&catid=23:2008-07-23-13-51-55&Itemid=2

  Reply
 6. Pingback: “ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ” - Συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης Φωτιστικών Ειδών και Λαμπτήρων | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 7. aliki

  Το προβλημα με τους λαμπτηρες εξοικονομησης ενέργειας ειναι στον φωτισμό του κλιμακοστασίου. Δοκιμάσαμε από τους πιο ακριβούς μέχρι τους πιο φθηνούς αλλα τίποτα. Άλλοι σταματούσαν να λειτουργούν μετά από 2-3 εβδομάδες κ άλλοι λειτουργούσαν για μερικούς μόνο μήνες, αλλά αποδίδοντας πολύ χαμηλότερο φωτισμό. Τελικά ένας ηλεκτρολόγος (από τους πολλους που έφερα) μας είπε ότι οι λαμπτηρες αυτοί δεν συνεργάζονται σωστά με τον αυτόματο του φωτισμού του κλιμακοστασίου κ ότι τέτοιος αυτόματος δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα αλλα αναμένεται από το 2011.
  Μήπως έχει κάποιος κάτι υπόψη του???

  Reply
 8. ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΟΡΑΣΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΧΡΕΩΣΑΝ ΦΟΡΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 0,50
  ΑΦΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 98% ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΧΡΕΩΝΟΥΝ
  Η ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΝ ΦΟΡΟ?

  Reply
 9. ΜΑΝΩΛΗΣ

  kalimera se olous !
  edw kai meres psaxnw sto internet na vrw ean anakiklwnontai oi lamtires kai ta fotistika twn aytokinhtwn. Gnwrizei kaneis na mou pei ? Ean nai tha me voithisei polu se ergasia pou exw na paradwsw me thema thn anakiklwsh
  Eyxaristw polu

  Reply
  1. HaVai Post author

   Μίλησες με ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ;

   Reply

Απάντηση