“Σεισμόπολις”: Πληροφορηθείτε και εξοικειωθείτε με τους σεισμούς

By | 24/11/2008

Στόχος του έργου ΣΕΙΣΜΟΠΟΛΙΣ είναι η ανάπτυξη ενός πιλοτικού ολοκληρωμένου συστήματος που θα αξιοποιεί συνδυασμένα επιμέρους εργαλεία, όπως σεισμικό προσομοιωτή, σύστημα εικονικής πραγματικότητας, πολυμέσα, καθώς και κλασικές μεθόδους επικοινωνίας και πληροφόρησης, με στόχο την εξοικείωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των χρηστών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας.

Δίνοντας μια μικρή περιγραφή του κέντρου, θα λέγαμε ότι αποτελείται από έξι αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες με στόχο μια ολοκληρωμένη εμπειρία εκπαίδευσης σχετικά με τους σεισμούς και την προστασία από αυτούς». Οι επισκέπτες λοιπόν αρχικά εισέρχονται στο χώρο υποδοχής και περνούν στην αίθουσα προβολών και διαλέξεων. Εκεί παρακολουθούν μια παρουσίαση για το έργο Σεισμόπολις, τις ενότητες του κέντρου, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα προστασίας.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες και η επίσκεψη στο χώρο ξεκινά. Πάντα υπάρχει μια ομάδα ατόμων που καθοδηγεί ενημερώνοντας και δίνοντας συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι επισκέπτες. Στόχος, όπως είπαμε, να μάθει ο κόσμος, χωρίς να τρομάξει, πώς θα διαχειρίζεται όσο το δυνατόν καλύτερα μια τέτοια κρίση. Περνώντας αρχικά στην αίθουσα της σεισμικής τράπεζας οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν την εμπειρία μιας προεπιλεγμένης σεισμικής δόνησης. Ο χώρος πάνω στη σεισμική τράπεζα είναι διαμορφωμένος ώστε να παρουσιάζει μια κουζίνα.

Εκεί οι επισκέπτες βιώνουν το σεισμό σαν να βρίσκονται σε πραγματικό χώρο και καλούνται να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να προστατευτούν. Στη συνέχεια πηγαίνουν στο χώρο εικονικής πραγματικότητας. Εκεί έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν εικονικά την εμπειρία ενός σεισμού και των καταστάσεων που προκαλεί. Φορώντας ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και χρησιμοποιώντας τις συσκευές πλοήγησης, μπορούν να πλοηγηθούν σε ένα σπίτι (υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κουζίνα) ή σε διάφορους χώρους της πληγείσας πόλης (κινηματογράφος, πολυκατάστημα, αυτοκίνητο) και καλούνται να λάβουν αποφάσεις.

Ακολουθεί ο χώρος ενημέρωσης, όπου υπάρχουν εκπαιδευτικά βιβλία, CDs και διαδραστικά παιχνίδια. Τέλος, η επίσκεψή τους ολοκληρώνεται στο χώρο αποφόρτισης-ανάπαυλας. Οπως αντιλαμβάνεστε, όλα είναι μελετημένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια για να βοηθήσουν όχι μόνο σε μια διαδικασία εκπαίδευσης αλλά και «γιατρειάς» από ψυχικά τραύματα που έχουν αφήσει προηγούμενες οδυνηρές εμπειρίες.

Μπορείτε να δείτε εδώ τις ημέρες και ώρες επισκέψεων καθώς και τους τρόπους πρόσβασης στο κέντρο.

Απάντηση