Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου

By | 24/11/2008

Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΠΟΜΙΔΑ στην Πάτρα, επίκειται να εκδοθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης απόφαση στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η οποία θα καθορίσει τους κανόνες ενεργειακής επιθεώρησης (ΚΕΝΑΚ) και έκδοσης του «ενεργειακού πιστοποιητικού».

Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας απέστειλε τις προτάσεις του στο υπουργείο Ανάπτυξης, οι οποίες περιλαμβάνουν τις αμοιβές των μηχανολόγων μηχανικών, τεχνικών κ.λπ. και οι οποίοι θα είναι οι ενεργειακοί επιθεωρητές. Αυτοί, δηλαδή, που θα εκδίδουν τα πιστοποιητικά σε όσους ιδιοκτήτες κτιρίων θέλουν να πωλήσουν ή να εκμισθώσουν τα ακίνητά τους.

Πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι κανόνες θα βγουν σήμερα στη δημοσιότητα προς δημόσια διαβούλευση και γύρω στον Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2009 αναμένεται να έχουν θεσμοθετηθεί.

Ωστόσο, μετά θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των ενεργειακών επιθεωρητών και συνεπώς η όλη διαδικασία για την έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Παραδιά, το ελάχιστο κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού για κάθε διαμέρισμα, γραφείο, κατάστημα εμβαδού μέχρι 120 τ.μ. θα ανέρχεται σε 357 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), προσαυξανόμενο κατά 2,975 ευρώ για κάθε περαιτέρω τετραγωνικό μέτρο μέχρι τα 1.000 και κατά 1,785 ευρώ ανά τ.μ. για τα υπόλοιπα. Πάντως το κόστος δεν μπορεί να ξεπερνά τα 17.850 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) ανά επιθεωρούμενο ακίνητο.

Η χρονική διάρκεια του πιστοποιητικού θα είναι 10 έτη, ενώ αυτά τα ποσά θα προσαυξάνονται και με την αναλογία κάθε οριζόντιας ιδιοκτησίας στο κόστος των διαρκών (ανά δύο, τέσσερα ή πέντε χρόνια) περιοδικών επιθεωρήσεων του λέβητα της κεντρικής θέρμανσης ή της εγκατάστασης κλιματισμού όλου του κτιρίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ δίνει το ακόλουθο παράδειγμα: για μια συνήθη πολυκατοικία συνολικού εμβαδού 1.000 τ.μ. το κόστος θα ανέλθει για όλους τους χώρους της σε 2.500 ευρώ + 300 ευρώ για την κεντρική θέρμανση + 500 ευρώ για όλα τα κλιματιστικά του κτιρίου, οπότε η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 3.300 ευρώ (3.927 ευρώ με ΦΠΑ).

Μάλιστα αυτό το ποσό για όλη την πολυκατοικία θα «καταδικαστεί», υποστηρίζει ο κ. Παραδιάς, να το πληρώσει ο πρώτος που θα χρειαστεί να πωλήσει ή να νοικιάσει το διαμέρισμά του και στη συνέχεια θα διεκδικεί από τους λοιπούς συνιδιοκτήτες την αναλογία τους επί χρόνια στα δικαστήρια!

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα κατατάσσει το ακίνητο σε μία ενεργειακή βαθμολογική κλίμακα, όπως γίνεται με τις ηλεκτρικές συσκευές.

[πηγή, πηγή]

5 thoughts on “Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου

 1. nomos

  Προβλεπω να γινεται μπαχαλο…

  Reply
 2. Pingback: H εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια στο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης | ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

 3. ΤΣΑΜΠΟΔΗΜΟΥ

  ΕΙΝΑΙ Α Δ Υ Ν Α Τ Ο Ν ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΑΠΑΝΗ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ (ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΦΠΑ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ) ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΟΥΜΕ. ΗΔΗ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ ΜΑΣ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΚΡΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΧΩΡΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

  Reply
 4. HaVai

  @ΜΑΙΡΗ: Το σχόλιο σας δεν είναι σχετικό με το παραπάνω άρθρο.
  Παρακαλώ υποβάλλετε την ερώτηση σας στη σχετική ενότητα του forum.

  Reply

Απάντηση