Η καθαριότητα και αποκομιδή των απορριμμάτων είναι αποκλειστική υποχρέωση του δήμου

By | 22/11/2008

Σε καταγγελία που διερεύνησε ο Συνηγόρος του Πολίτη διαπίστωσε πως ο Δήμος Ηλιούπολης είχε την απαίτηση από τους δημότες να τοποθετήσουν μόνοι τους νέο κάδο σκουπιδιών μπροστά από τις πολυκατοικίες που κατασκευάζουν ή να πληρώσουν 352 ευρώ (όσο δηλαδή κοστίζει ένας κάδος), παρόλο που για αυτό το λόγο πληρώνουν τα τέλη καθαριότητας. Συγκεκριμένα, οι καταγγέλλοντες (των οποίων η ανωνυμία διασφαλίζεται από τον ΣτΠ) ζήτησαν από το δήμο μια βεβαίωση πληρωμής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να τους παραχωρηθεί ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ωστόσο, αρνήθηκαν να τους τη δώσουν χωρίς να πάρουν πρώτα τα 352 ευρώ.

Οπως διαπιστώνει η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού: «Οι δήμοι, σε κάποιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν εκβιαστικά την αρμοδιότητά τους είτε για εισπρακτικούς λόγους είτε για να εξυπηρετήσουν άλλες πολιτικές τους».

Η έρευνα του ΣτΠ αποκάλυψε πως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορούσε τον Κανονισμό Καθαριότητας, ο δήμος απαιτούσε από τους κατοίκους που χτίζουν νέες πολυκατοικίες «να κατασκευάζουν επί του πεζοδρομίου την απαραίτητη εσοχή και να τοποθετούν έναν κάδο απορριμμάτων των ίδιων προδιαγραφών με τους τοποθετημένους από το δήμο».

Σύμφωνα με το πόρισμα ωστόσο, «η αγορά κάδων απορριμμάτων από τους δημότες δεν είναι σύννομη και αντιβαίνει τις σχετικές διατάξεις, εφόσον η καθαριότητα/ αποκομιδή των απορριμμάτων είναι αποκλειστική υποχρέωση του δήμου, καθώς για το σκοπό αυτό καταβάλλονται από τους πολίτες τα σχετικά ανταποδοτικά τέλη».

Οπως εξηγεί η κ. Σπανού: «Τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά. Από τη μία πλευρά, ο πολίτης είναι υποχρεωμένος να τα καταβάλει και, από την άλλη, ο δήμος είναι αναγκασμένος να παρέχει την αντίστοιχη υπηρεσία καθαριότητας ή αποκομιδής των σκουπιδιών».

Η υπηρεσία ωστόσο δεν περιλαμβάνει μόνο την αποκομιδή, όπως ισχυρίστηκε η δημοτική αρχή, αλλά και τον εξοπλισμό και την συντήρησή του. Χρειάστηκαν οκτώ έγγραφα του ΣτΠ προς το δήμαρχο Ηλιούπολης και την Περιφέρεια Αττικής, μία συνάντηση με τη διευθύντρια της Περιφέρειας, άλλες δύο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τελικά να αλλάξει η δημοτική αρχή για να επιλυθεί το ζήτημα. Οπως εξηγεί ο δήμαρχος Ηλιούπολης Γιάννης Αναγνώστου: «Μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου, αλλάξαμε την απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου και επιστρέψαμε τα χρήματα σε όσους τα ζήτησαν».

[Πηγή]

Απάντηση